Χωρίς εισήγηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαχείριση της ατζέντας της καθαριότητας στο νησί

Σε προεκλογικό βωμό η καθαριότητα στη Σύρο

Συντονισμένη επίθεση κατά της Αντιδημάρχου, Αγγελικής Πρίντεζη από την αντιπολίτευση με εξαίρεση την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ευθεία επίθεση κατά της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αγγελικής Πρίντεζη εξαπέλυσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα οι δημοτικές ομάδες “Πρώτα η Σύρος” και “η Σύρος που αξίζουμε”, καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θυσιάζοντας προκλητικά τη φήμη του νησιού στο κομμάτι της καθαριότητας, σε προεκλογικό βωμό.

Οι ανωτέρω πλευρές της αντιπολίτευσης σε άμεση συνεννόηση προκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ατζέντα της Καθαριότητας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν καμία εισήγηση εξ αρχής για το θέμα που απαίτησαν να συζητηθεί.

Κοινός παρονομαστής των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας και του κ. Μώτου όπως αποδείχθηκε, αποτέλεσε η επίθεση κατά της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, η οποία στη διάρκεια της θητείας της, αγωνίζεται καθημερινά για τη φροντίδα όλων των περιοχών του νησιού, με προσωπικό πολύ λιγότερο, συγκριτικά με αυτό που είχαν άλλοι αντιδήμαρχοι στη θητεία τους.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, κ. Τασσοπούλου που συμμετείχε στη συνεδρίαση, τόνισε πως σήμερα η εν λόγω Υπηρεσία δουλεύει με μειωμένη δύναμη κατά 25 άτομα και παρόλα αυτά, τις ημέρες του Πάσχα, κατάφερε όχι μόνον να έχει φροντίσει τις κεντρικές οδούς και όλα τα σημεία από τα οποία πέρασαν οι Επιτάφιοι, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου Δήμου, να έχει καθαρίσει και παραλίες του νησιού.

Η συζήτηση έλαβε έντονη απόχρωση προεκλογικής περιόδου, κάτι που όχι μόνον επιβεβαίωσαν οι πλευρές της αντιπολίτευσης, αλλά και παρατήρησαν μέλη της Δημοτικής Αρχής, καυτηριάζοντας τη στάση της μειοψηφίας να θυσιάζει την καλή εικόνα του νησιού, στο βωμό του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας.

Από την πλευρά της, η κα Πρίντεζη έδωσε απαντήσεις για την προετοιμασία της Σύρου και εν όψει καλοκαιρινής περιόδου, τονίζοντας παράλληλα για τη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα για τα τρία πρόσωπα που υπέγραφαν το σχετικό αίτημα έκτακτης σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου (Αλ. Αθανασίου, Μ. Καζαντζάκη και Π. Μώτος) πως “η αφετηρία της επίθεσής τους ήταν ο μισογυνισμός”.

Πρέπει εξ αρχής να σημειωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που ζήτησαν οι πλευρές των δύο παρατάξεων και του κ. Μώτου, η οποία θα ήλεγχε ουσιαστικά την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας.

Τα βέλη απευθείας στην Αντιδήμαρχο

Ειδικότερα, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε επισήμως ως εισηγητής ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος αρχικά άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη στάση της όσον αφορά την παραίτηση του Πέτρου Μώτου και τον ορισμό Αντιδημάρχων Καθαριότητας μετέπειτα, κάνοντας λόγο για “απαξίωση της Υπηρεσίας”.

Επί της ουσίας, τόνισε πως η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” εκτιμά ότι, “υφίστανται σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας, έλλειμμα στην οργάνωση, στον προγραμματισμό, στο πλάνο και στην εποπτεία των εργασιών και κυρίως στη σωστή διαχείριση του υφιστάμενου προσωπικού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η μείωση αποδοτικότητας και παραγωγικότητας της υπηρεσίας η οποία έχει αντίκτυπο στην εικόνα του νησιού, με την ευθύνη να βαραίνει το πολιτικό προσωπικό του Δήμου και τους δημότες να εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα”. Μάλιστα υποστήριξε πως, “Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται στην ανακύκλωση με την οποία δεν ασχολείται κανείς πλέον από πλευράς Δήμου, έχοντας αναθέσει εν λευκώ αρμοδιότητες στην εργολήπτρια εταιρία η οποία κάνει αυτό που η ίδια κρίνει σωστό ή βολικό στο έργο της αποκομιδής και της συλλογής των ανακυκλώσιμων”.

Ο κ. Βουτσίνος θέλησε να ασκήσει κριτική και για τη στάση της Αντιδημάρχου να καυτηριάζει την κακή στάση δημοτών μέσω των social media όταν οι ίδιοι δεν τηρούν τον κανονισμό της Καθαριότητας, ενώ έκανε λόγο για “αυτοπροβολή” της ίδιας σχετικά με τα θέματα Καθαριότητας της Σύρου. “Επίσης, η άνευ προηγουμένου προσπάθεια αυτοπροβολής της αντιδημάρχου μέσα από καθημερινές αναρτήσεις στο facebook, επιχειρώντας να παρουσιάσει ότι όλες αυτές οι απλές και αυτονόητες υποχρεώσεις και καθημερινές εργασίες οι οποίες εκτελούνται εδώ και δεκαετίες από την εν λόγω υπηρεσία αποτελούν δικές της πρωτοβουλίες ή κάποιο κατόρθωμα, ήδη δημιουργεί αλγεινή εντύπωση στην ίδια την τοπική κοινωνία η οποία δικαίως σχολιάζει αρνητικά αυτή την τακτική. Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει” σχολίασε σχετικά ο Μάριος Βουτσίνος, παρουσιάζοντας παρακάτω τις προτάσεις της παράταξης.

Προτάσεις μείζονος αντιπολίτευσης

“Εκτός από τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, σας καταθέτουμε και πιο συγκεκριμένες προτάσεις:

Α) Εσωτερική ανασυγκρότηση της Δ/νσης και ειδικά του εργατικού δυναμικού. Ανακατανομή θέσεων και αρμοδιοτήτων για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η γενικότερη παραγωγικότητα της υπηρεσίας.

Β) Εκτέλεση δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων 7 ημέρες την εβδομάδα (και με διπλοβάρδιες το καλοκαίρι) για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται.

Θ) Ενίσχυση της Δ/νσης Περιβάλλοντος με έναν τουλάχιστον διοικητικό εργαζόμενο και αποσυμφόρηση αυτής με μερική τροποποίησης του Ο.Ε.Υ.

Γ) Σχεδιασμός για τη διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων προσλήψεων συμβασιούχων με σκοπό την κάλυψη των εποχιακών αναγκών της τουριστικής περιόδου και κατάρτιση πλάνου και ολοκληρωμένης πρότασης με ταυτόχρονη άσκηση πιέσεων προς την κεντρική διοίκηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ε) Ούτως ή άλλως όμως, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα μεσομακροχρόνιο σχέδιο σε συνεργασία με τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά και με την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, για το πως θα λειτουργήσει ο συγκεκριμένος τομέας τα επόμενα χρόνια, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες και το δυσβάσταχτο κόστος σε λειτουργικά, η συμμετοχή στον ΦΟΔΣΑ, αν θα δοθούν υπηρεσίες σε ιδιωτικά συνεργεία και πολλά άλλα.

Η) Ζητάμε τέλος τη συμμετοχή του ίδιου του δημάρχου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, όπως επίσης, να παρθεί πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ζητώντας από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να υπάρξει κινητικότητα όλων των Δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για το θέμα του υψηλού κόστους συμμετοχής στον ΦΟΔΣΑ. Θα πρέπει να κατατεθεί μια πρόταση η οποία ναι μεν να καθιστά βιώσιμο τον ΦΟΔΣΑ, χωρίς ωστόσο τινάζει στον αέρα τα οικονομικά των Δήμων.”.

Αγωνία για τη θερινή περίοδο

Από την πλευρά της παράταξης “Πρώτα η Σύρος” υπήρξε τοποθέτηση από τον μοναδικό δημοτικό σύμβουλο, δεδομένης της μη παρουσίας της επικεφαλής εντός της συνεδρίασης, ασχέτως αν η ίδια υπέγραφε το σχετικό αίτημα.

Η συγκεκριμένη παράταξη υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τα λεγόμενα του κ. Βουτσίνου, κάνοντας λόγο για απουσία προσωπικού από την Υπηρεσία Καθαριότητας, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον Δήμο, όπως ειπώθηκε, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου. Ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε πως πρέπει να έρθουν ενισχύσεις στον Δήμο, αφού η ανάπτυξη κλινών, συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από Airbnb, οδηγούν σε τεράστια αύξηση των επισκεπτών στη Σύρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον όγκο απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Η παράταξη “Πρώτα η Σύρος” εξήγησε μάλιστα πως συμφωνεί στη δημιουργία μίας διαπαραταξιακής επιτροπής για την καθαριότητα.

Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως, η ίδια η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία, ζητούσε συγγνώμη από τους δημότες για την ένταση που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την Αγγελική Πρίντεζη για τα περί μισογυνισμού.

Αμέσως μετά την αγωνία του για τη θερινή σεζόν εξέφρασε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μώτος, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται καλή διαχείριση της κατάστασης από την Αντιδήμαρχο και πως το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στην κακή διαχείριση του προσωπικού.

Τέλος, ο κ. Μώτος συμφώνησε στο αίτημα για διαπαραταξιακή ομάδα στο κομμάτι της Καθαριότητας, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της δικής του θητείας.

Ζήτημα ουσίας και όχι ζήτημα εικόνας”

Άκρως σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλα Καΐλη, ο οποίος δεν ταυτίστηκε με τη στάση των άλλων πλευρών της αντιπολίτευσης, αλλά εστίασε την κριτική του στην ουσία του θέματος. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και όχι βιτρίνας, εξηγώντας με αυτά τα λόγια, πως η βελτίωση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι σε προτεραιότητα πρωτίστως για τους δημότες και την καθημερινότητά τους και δευτερευόντως για τους επισκέπτες.

Ο κ. Καΐλης ανέδειξε μεταξύ άλλων θεμάτων πως η ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό είναι ζήτημα μείζονος σημασίας καθώς οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς. Πρόκειται για θέμα που έθιξε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, εξηγώντας πως πρέπει το κεντρικό κράτος να φροντίσει για μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους και στο κομμάτι της Καθαριότητας.

Αγγελική Πρίντεζη: “Δεν ανέλαβα Υπηρεσία που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι”

Σαφής υπήρξε η πρώτη γυναίκα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στην ιστορία του Δήμου – και μάλιστα άμισθη -, όσον αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντί της. Σε απόλυτο τόνο, παρατήρησε πρωτίστως τα εξής: “Χαίρομαι που πρώην πολιτικοί αντίπαλοι ενώθηκαν σε μια ομάδα με στόχο τα “προβλήματα” της ανακύκλωσης και της καθαριότητας στο νησί. Είναι ένα ακόμα δείγμα ότι ο κοινός στόχος ενώνει. Λυπάμαι όμως που εστιάσατε το “πρόβλημα” στις 2 εβδομάδες καθυστέρησης των προγραμματισμένων εργασιών λόγω της απουσίας 10 ατόμων από όλα τα τμήματα εκτέλεσης λόγω αναρρωτικών αδειών. Και αυτό επιτρέψτε μου να το θεωρήσω προσβολή της αξιοπρέπειας για την υγεία των υπαλλήλων”. Ωστόσο, η ίδια περνώντας άμεσα στην ουσία του θέματος, τόνισε πως, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2022, “δεν ανέλαβα μία Διεύθυνση που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι”, αντιθέτως, συνάντησε πολλά προβλήματα. Παρόλα αυτά, εξήγησε πως επιδίωξε την ανάπτυξη έργου προς όφελος του τόπου έχοντας στο πλάνο τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις. “Τον Γενάρη του 2022 είμαστε στη αρχή να σταματήσει η λειτουργία της εκτέλεσης των εργασιών σαν συνεργείο οικοδομών προηγούμενων δεκαετιών. Επικεντρωθήκαμε στον άνθρωπο, στον εργαζόμενο και προσπαθήσαμε να εξωτερικεύσουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνει απ΄όλες τις θέσεις εργασίας του. Και το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στρέψαμε το βλέμμα των κατοίκων στον δημοτικό εργάτη με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο κόσμος υποστηρικτικά με τις υποδείξεις τους, προς το έργο μας. Μέσα σε 3 μήνες με την άριστη συνεργασία με το συνεργείο μικρών έργων αντιμετωπίσαμε με άμεσες σωστικές παρεμβάσεις και στεγάνωση στο δώμα τα χρόνια προβλήματα στο Δημοτικό ακίνητο της Άνω Σύρου που στεγάζεται η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, στο δημοτικό σφαγείο έγιναν οι ίδιες εργασίες στο δώμα και θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε ένα παρατημένο κτήριο πολλών χρόνων. Συγχρόνως, προχωρήσαμε την ανάθεση καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου σε ιδιωτική εταιρεία και προχωρούν οι διαδικασίες τοποθέτησης κοντέινερ ψύξης για περισυλλογή όλων των ζωικών αποβλήτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλάζοντας το όλο πρωτόκολλο λειτουργίας του και καταργώντας τον αποτεφρωτήρα. Απολύτως ομαλά ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες της Πασχαλινής περιόδου σε σύνολο 1000 ζώων. Ακόμη, παραλάβαμε ήδη 3 συστήματα υπόγειων κάδων τα οποία θα τοποθετηθούν σε 2 καίρια σημεία της πόλης μας για περαιτέρω ευπρεπισμό του χώρου” ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στη συνέχεια για την επαφή της με την πλευρά εμπόρων και επιχειρηματιών για την καθαριότητα στην πόλη.

Συνεργασία με επιχειρηματίες και καταστηματάρχες. Αντανακλαστικά για Πάσχα και παραλίες

Αμέσως μετά, η ίδια εξήγησε αναλυτικά τα εξής: “Είμαστε σε άμεση επικοινωνία και σύμπραξη με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Τερψιχόρη για την επικαιροποίηση της ενημέρωσης προς τα μέλη τους, του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου μας και μάλιστα επισκεπτόμαστε και ενημερώνουμε οι ίδιοι της επιχειρήσεις με πολύ καλά ως τώρα αποτελέσματα”. Κατόπιν των ανωτέρω και εστιάζοντας στην ανταπόκριση της Υπηρεσίας Καθαριότητας για το νησί την περίοδο του Πάσχα, πρόσθεσε: “Πρώτη φορά στα χρονικά των Δημοτικών αρχών του τόπου μας ήταν έτοιμες στο μέτρο του δυνατού την Πασχαλινή περίοδο οι μεγαλύτερες παραλίες του νησιού μας, με ομπρέλες, τουαλέτες, ντουζ και κυρίως με κάδους περισυλλογής των απορριμμάτων. Και ήταν τόσο μεγάλη η επισκεψιμότητα που καθημερινά ήταν γεμάτοι . Προνοήσαμε, προγραμματίσαμε, εκτελέσαμε και φέραμε το καλό αποτέλεσμα για επισκέπτες και κατοίκους”.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως, για πρώτη φορά στο νησί τη Μεγάλη Παρασκευή “θα είδατε όλοι τις εικόνες της κοσμοσυρροής στην πόλη ενώ το Μεγάλο Σάββατο υπήρχε προγραμματισμένη απογευματινή βάρδια με αυτοκίνητο και οδοκαθαριστή στην πόλη σε συνάρτηση με τους επιπλέον κάδους αποκομιδής μικρών απορριμμάτων με άριστο αποτέλεσμα”. Η ίδια δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως στην πόλη ήταν “επιτυχία” πως, υπήρξε ευπρεπισμένη εικόνα των δημοτικών τουαλετών”, σχολιάζοντας πως με όλα τα παραπάνω, οι επισκέπτες είδαν και απόλαυσαν ένα νησί καθαρό.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κα Πρίντεζη μίλησε για τα καλά αποτελέσματα της ανακύκλωσης, εστιάζοντας τέλος στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας και της προετοιμασίας για τη θερινή περίοδο.

Το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι

Μιλώντας αναλυτικότερα για τον προγραμματισμό στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού η κα Πρίντεζη υπήρξε σαφής και αναφέρθηκε με στοιχεία.

“Το 2021 από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προσελήφθησαν 37 άτομα τα 18 στην καθαριότητα για 8 μήνες με συν 2 μήνες παράταση με πρώτη ημερομηνία πρόσληψης 9/9/2020. Το αντίστοιχο χρονικό από 2/2021 ως και τον 10/2021 προσλάβαμε λόγω covid με αντίστοιχη υπουργική άδεια 20 άτομα. Οι 18 στην εν λόγω υπηρεσία και από 10/2021 ως 31/5/2022 παρέμειναν 9.

Σήμερα, το 2022 από το Κοινωφελές Πρόγραμμα δεν έχουν έρθει ακόμη, αλλά θα προσληφθούν 11 άτομα από τα οποία τα 8 θα έρθουν στην καθαριότητα. Ακόμη προκηρύσσουμε 10 θέσεις 5μηνης διάρκειας με διαδικασίες ΑΣΕΠ για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση και να αξιολογηθεί βάση διαδικασιών καταργώντας πάγιες διαδικασίες προσωποκεντρικών προσλήψεων”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, μιλάμε για 5 άτομα ΥΕ στην υπηρεσία πρασίνου από 1/6/2022 και 6 άτομα καθαρισμού εσωτερικών χώρων από 1/6 -31/7 και 1/7-30/8.

Εκτός των ανωτέρω τόνισε πως μέριμνα θα υπάρξει και για τους πολιτιστικούς χώρους, σημειώνοντας τέλος, πως, “την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής θα αυξηθούν οι κάδοι περισυλλογής μικρών απορριμμάτων στις παραλίες και θα δημιουργηθεί και απογευματινή βάρδια για παραλίες και δημοτικές τουαλέτες για να μην επαναληφθούν οι εικόνες που έφερναν σε δύσκολη θέση όλους μας τα προηγούμενα χρόνια”. Η κα Πρίντεζη έκλεισε υπενθυμίζοντας δημοσιεύματα για την κακή κατάσταση και εικόνα του νησιού τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας τέλος πως, από την πλευρά της σήμερα, “Προνοούμε, προγραμματίζουμε και εκτελούμε έργο για το καλό αποτέλεσμα, για επισκέπτες και κατοίκους”.

“Η Πασχαλινή περίοδος ήταν για εμάς η πρόβα τζενεράλε και τα καταφέραμε με 9.000 άτομα αφίξεις στο νησί” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την κα Πρίντεζη και το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας υποστήριξαν μεταξύ άλλων από την πλειοψηφία, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, λέγοντας πως η συνεργασία των δύο πλευρών, έχει φέρει ως αποτέλεσμα μία “άψογη” εικόνα στο λιμάνι της Ερμούπολης και στο παραλιακό μέτωπο, όπως επίσης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, που τόνισε πως σοβαρά ζητήματα όπως το θέμα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και τα σχετικά τέλη, απασχολούν έντονα και είναι ένα ζήτημα προς διαχείριση.

Σημειώνεται πως και η κα Μαραγκού έκρινε αρνητικά τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως φάνηκε ξεκάθαρα μία ενορχηστρωμένη επίθεση προς την Αντιδήμαρχο, για καθαρά προεκλογικούς λόγους.