Αναλυτικά οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για ναυαγοσωστική κάλυψη, καθαρισμό παραλιών και τοποθέτηση εξοπλισμού για ΑΜΕΑ και λουόμενους

Οργάνωση παραλιών εν όψει απαιτητικής σεζόν

Η Σύρος αναμένει να υποδεχθεί υψηλό κύμα επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το κομμάτι της οργάνωσης των παραλιών, καθώς η φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, αφού η εικόνα για κρατήσεις μέχρι στιγμής, δείχνει πως η επισκεψιμότητα θα κινηθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα για τον τόπο.

Αν και οι πρώτες κινήσεις σε μεγάλες παραλίες έγιναν λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα, οπότε και αρκετοί επισκέπτες που βρέθηκαν στο νησί απόλαυσαν τον ήλιο και την καλοκαιρία των ημερών, ωστόσο, η κύρια οργάνωση γι αυτές, αναπτύσσεται το τρέχον διάστημα και κυρίως εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, αύριο οριστικοποιείται ο ανάδοχος που θα καλύψει τη ναυαγοσωστική κάλυψη στη Σύρο και ειδικότερα στις πολυσύχναστες παραλίες για το διάστημα από 1η Ιουνίου μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν εντατικές εργασίες για την τοποθέτηση και συντήρηση του βασικού εξοπλισμού των παραλιών, όπως των ομπρελών, των καμπινών – αποδυτηρίων, αλλά και των φορητών βιολογικών τουαλετών.

Ωστόσο, αναμονή προκύπτει όσον αφορά τον εξοπλισμό για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, αφού η τοποθέτηση των μηχανημάτων, πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο. Ήδη ο Δήμος είναι σε επαφή με τη συγκεκριμένη πλευρά και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες είναι πως ο εξοπλισμός για τα άτομα με προβλήματα κινητικά και όρασης θα τοποθετηθεί εντός Ιουνίου.

Ναυαγοσώστες από 1η Ιουνίου

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη της Σύρου και συγκεκριμένα των παραλιών του Γαλησσά, των Αγκαθωπών και της Βάρης, από 1 Ιουνίου του 2022 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Με ποσό που φθάνει τα 85 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ, η Σύρος αναμένεται να καλυφθεί πλέον για όλο το διάστημα του επόμενου 4μηνου.

Το θέμα οριστικοποιείται και εγκρίνεται αύριο στην Οικονομική Επιτροπή, αφού η διαγωνιστική διαδικασία φέτος έτρεξε από τον Φεβρουάριο του 2021.

“Με το πρακτικό αυτό οριστικοποιείται ο ανάδοχος και όταν περάσουν περίπου 15 ημέρες από την έγκριση του πρακτικού θα μπορέσουμε να υπογράψουμε μαζί του, εφόσον δεν υποβληθεί καμία ένσταση. Θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σύμβαση ώστε να είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουνίου που ξεκινά η υποχρέωση του Δήμου για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών” ανέφερε αρχικά ο κ. Πιταούλης, σημειώνοντας ακόμη πως εκτός απροόπτου οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στις τρεις παραλίες από 1η Ιουνίου.

“Ο σχεδιασμός είναι αυτός. Αν προκύψει κάποια ένσταση, θα το δούμε... Πάντως προς το παρόν προχωράμε κανονικά και πιστεύω να πάνε όλα καλά” εκτίμησε ο ίδιος.

Αναμονή για ενίσχυση(;) από το κράτος

Ο ίδιος θέλησε να δώσει απαντήσεις και για την κάλυψη του κόστους του ναυαγοσωστικού έργου, καθώς πανελλαδικά γίνεται αρκετός λόγος και ασκείται πίεση προς το κεντρικό κράτος – που μεταβίβασε την αρμοδιότητα – να στηρίξει οικονομικά τους Δήμους.

“Το κράτος έχει πει ότι θα δώσει κάποια χρήματα, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει κάποιο ποσό. Τα κόστη όσον αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη έχουν ανέβει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και εκεί δημιουργείται πρόβλημα. Όχι τόσο σε εμάς, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί εδώ και κάποια χρόνια στους Δήμους, αλλά χωρίς να μεταφέρονται οι αντίστοιχοι πόροι. Όλα αυτά δημιουργούν κάποια ζητήματα. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που διεκδικείται σε κεντρικό επίπεδο. Οι λύσεις που προτείνονται είναι η κάλυψη ενός μέρους της συγκεκριμένης δαπάνης από το κράτος, ή να περιοριστεί το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος. Τονίζοντας παράλληλα πως, “Όλα αυτά είναι θέματα που τα παρακολουθούμε και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προσαρμοστούμε κι εμείς” πρόσθεσε μάλιστα πως φέτος, “είναι υψηλότερο το ποσό”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, “Ο διαγωνισμός χωρίς τον ΦΠΑ και η προσφορά που ήρθε είναι 64.446 ευρώ. Η έκπτωση που πήραμε φέτος δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι θα υπάρχουν αυξημένα κόστη σε καύσιμα, σε μισθούς. Βέβαια φέτος προβλέψαμε μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αναλόγως των εξελίξεων, θα προσαρμοστούμε κι εμείς”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η παραλία του Κινίου που είναι στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, καλύπτεται ναυαγοσωστικά, καθώς η Διοίκηση μερίμνησε από πέρυσι σχετικά, κάνοντας διετή σύμβαση.

Μέχρι 10 Ιουνίου έτοιμες οι παραλίες

Σχετικά με τα πρακτικά θέματα της οργάνωσης των παραλιών μίλησε αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος υπενθύμισε αρχικά πως οι πρώτες κινήσεις έγιναν πριν το Πάσχα, αφού το νησί ανέμενε μεγάλη επισκεψιμότητα.

“Για πρώτη φορά φέτος ξεκίνησε μία οργάνωση των παραλιών από τον Απρίλιο λόγω του Πάσχα. Βέβαια, μιλάμε για τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Έγινε μία στοιχειώδης προετοιμασία, τοποθετήθηκαν κάποιες ομπρέλες, ανοίξαμε τα ντους ώστε οι επισκέπτες που ήρθαν να μπορούσαν να εξυπηρετηθούν” τόνισε αρχικά, λέγοντας παρακάτω πως από σήμερα ουσιαστικά οι δυνάμεις της Τεχνικής Υπηρεσίας επικεντρώνονται και θέτουν σε προτεραιότητα τις παραλίες.

“Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα επέμβουμε σε όλες τις παραλίες. Θα τοποθετήσουμε ομπρέλες, θα βάψουμε τις καμπίνες. Επίσης, θα βάλουμε και νέες καμπίνες όπου χρειαστεί. Το σκεπτικό μας είναι μέχρι τις 10 – 15 Ιουνίου το αργότερο, όλες οι παραλίες να είναι οργανωμένες” δήλωσε στην εφημερίδα ο Μηνάς Αληφραγκής, γνωστοποιώντας επιπλέον πως, “Την περασμένη εβδομάδα καθαρίσαμε και μονώσαμε το συντριβάνι της γοργόνας στο Κίνι για να λειτουργήσει”.

Από εξειδικευμένη εταιρεία ο εξοπλισμός ΑΜΕΑ

Επιπλέον, έδωσε απαντήσεις και για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στις παραλίες της Σύρου. “Όσον αφορά το κομμάτι της προσβασιμότητας και της εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ στη θάλασσα, προχωράμε ως εξής. Για τις παραλίες που ήδη είχαν εξοπλισμό, όπως στη Βάρη, στου Βούλγαρη, στις Αγκαθωπές και στον Γαλησσά, έχουμε συνεννοηθεί με την αρμόδια εταιρεία ώστε μέσα στον Ιούνιο να τοποθετήσει τα μηχανήματα. Δυστυχώς, απαιτείται εξειδίκευση σε αυτό το θέμα και δεν μπορεί το προσωπικό του Δήμου να το καλύψει” γνωστοποίησε, σημειώνοντας όμως πως, “Ασκούμε πίεση προς την εταιρεία γιατί είναι γεγονός πως αυτή εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω με σαφήνεια τον χρόνο που θα τοποθετήσουν τον εξοπλισμό. Από την πλευρά μας, ζητάμε αυτό να γίνει το ταχύτερο”.

Τέλος, ο κ. Αληφραγκής ερωτηθείς για το έργο και την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού όπως ηλεκτρικών scooter, αναβατορίων και συστημάτων καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (με ποσό 262.057,64 ευρώ), για την οποία ο Δήμος είχε “τρέξει” από τον χειμώνα τον διαγωνισμό, γνωστοποίησε τα εξής: “Αυτή η απόφαση είναι στην Αποκεντρωμένη για έγκριση και μόλις εγκριθεί υπογράφουμε σύμβαση μέσα στον Ιούνιο. Η ίδια εταιρεία θα τοποθετήσει και αυτά. Πιστεύω ότι εντός Ιουνίου, μπορεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουμε και αυτόν τον εξοπλισμό και να έχει ολοκληρωθεί το έργο”.

Απογευματινή βάρδια και ενίσχυση με προσωπικό

Στο κομμάτι της φροντίδας και του καθαρισμού των παραλιών έδωσε απαντήσεις η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη.

“Οι παραλίες οι μεγάλες ήταν έτοιμες για αρχή, από την Πασχαλινή περίοδο. Βέβαια, τώρα πρέπει να καθαρίσουμε την αμμουδιά. Η Σύρος σταδιακά αρχίζει να υποδέχεται αρκετό κόσμο στις παραλίες της και οι επιχειρηματίες σε διάφορες παραλίες έχουν κάνει τα αιτήματά τους για να βάλουν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Για παράδειγμα Αγκαθωπές και Γαλησσά. Είναι σε επεξεργασία το θέμα τους καθαρισμού του τμήματος της αμμουδιάς για να προχωρήσουμε το ταχύτερο και να εξυπηρετήσουμε τους επιχειρηματίες και τον κόσμο” δήλωσε πρωτίστως η ίδια, σημειώνοντας ακόμη πως, “Θα αλλαχθούν τουλάχιστον δύο καμπίνες για βιολογικές τουαλέτες (Κόμητο και Φάμπρικα). Επίσης, στις άλλες παραλίες θα ελεγχθούν οι καμπίνες και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί. Θα μπουν ακόμη οι φορητές βιολογικές τουαλέτες ενώ έχουν ανοιχτεί οι σταθερές”.

Όσον αφορά το κομμάτι της αποκομιδής και των μικρών κάδων στις παραλίες, η ίδια πρόσθεσε: “Κάδους είχαμε τοποθετήσει από το Πάσχα, βέβαια, τώρα, θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση περισσότερων μικρών κάδων. Έχουμε σκοπό να δρομολογήσουμε και απογευματινή βάρδια στις παραλίες, ώστε να συλλέγονται τα απορρίμματα των παραλιών και να φροντίζουν τις τουαλέτες οι εργάτες”.

Ως εκ τούτου και για την ενίσχυση του Δήμου με προσωπικό, η ίδια ανέφερε τέλος τα εξής: “Ήδη μέσα στις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για 11 άτομα 5μηνης διάρκειας και η πρόσληψη θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα έχουμε και 8 άτομα μέσω ΟΑΕΔ. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε με επάρκεια”.