Διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ύψους 200 χιλ. ευρώ προκειμένου η λειτουργία τους να είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης του Π.Δ. 99/2017

Σύρος: Σε πρώτο πλάνο η ασφάλεια στους παιδικούς σταθμούς

Έναρξη υλοποίησης εντός του 2022 αν και η επιχορήγηση ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2019

Σε συμμόρφωση με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των παιδικών και βρεφικών σταθμών προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ανάβοντας έστω και με καθυστέρηση τις μηχανές του για την υλοποίηση του μεγάλου έργου βελτίωσης των δομών φιλοξενίας νηπίων, ύψους 200 χιλ. ευρώ.

Σε πρώτο πλάνο πλέον τίθεται η ολοκληρωμένη προσέγγιση των αναγκών των παιδικών και βρεφικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, ώστε να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στην υλοποίηση του έργου.

Πέραν των όποιων ήπιων παρεμβάσεων είχαν γίνει κατά το παρελθόν τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο των δημοτικών σταθμών, σήμερα θα προωθηθεί ένα σημαντικό έργο για τις εν λόγω δομές που θα χαρίσει ένα πλαίσιο ασφαλούς εισόδου και παραμονής των νηπίων σε καθημερινή βάση.

Η υλοποίηση του έργου των 200 χιλ. ευρώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε ώρες και ημέρες που οι παιδικοί σταθμοί δεν θα φιλοξενούν παιδιά.

Σημειώνεται πως η επιχορήγηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη θητεία (Φεβρουάριος 2019) προκειμένου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως και άλλοι Δήμοι πανελλαδικά να προσαρμοστούν στο θέμα της λειτουργίας των σταθμών τους, στο νέο θεσμικό πλαίσιο και τις διατάξεις του Π.Δ. 99/2017.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την εκτέλεση “κυρίως οικοδομικών αλλά και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στους τέσσερις δημοτικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα, στον Παιδικό σταθμό Βήσσα, στον Παιδικό σταθμό επί της οδού Κων/νου Μαρούλη 4 στην Ερμούπολη και στον Παιδικό και Βρεφικό σταθμό επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, περιοχή Ξηρόκαμπος στην Ερμούπολη”.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι χώροι των παιδικών σταθμών της Σύρου είχαν παρουσιάσει κατά καιρούς διάφορα προβλήματα, ενώ κυρίως οι εσωτερικοί χώροι τους πρέπει να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών σε αυτούς.

Αλ. Αθανασίου: Θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και καθυστέρηση

Σε λιτές παρατηρήσεις για τον χρόνο κατά τον οποίο προχωρά το έργο προέβη ο επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, Αλέξης Αθανασίου, μιλώντας στην εφημερίδα, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης. Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως το έργο ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση, αφού η επιχορήγηση είχε ληφθεί κατά την περασμένη θητεία, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Εμείς στη θητεία μας δεν προλαβαίναμε και δεν είχαμε προχωρήσει στη μελέτη. Τα χρήματα τα πήραμε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση γιατί τότε υπήρχε ο φόβος να μην δώσουν παρατάσεις στις άδειες λειτουργίας των σταθμών, όπως είχε πει το κεντρικό κράτος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ένα σημαντικό έργο. Δεν ξέρω τους λόγους που άργησε το έργο, πάντως θεωρούμε ότι προχώρησε με καθυστέρηση” ανέφερε σχετικά ο κ. Αθανασίου, υπενθυμίζοντας ακόμη πως, “Παρότι έχουν γίνει διάφορες μικρές επεμβάσεις κατά καιρούς στα κτίρια των σταθμών, σίγουρα έχουν αρκετά αναπάντητα θέματα. Επίσης, είχαμε προμηθευτεί και εξοπλισμό μέσω της συνεργασίας με το ΙΚΕΑ”.

Συμπλήρωσε δε, πως, με αυτό το έργο των 200 χιλ. ευρώ “πιστεύω ότι θα κλείσουν τα ανοικτά θέματα που συνοδεύουν τους σταθμούς σε ένα μεγάλο κομμάτι”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “Εκτιμώ ότι η καθυστέρηση είναι θέμα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Δηλαδή το πως και πότε θα προχωρήσουν έργα που τους παραδώσαμε ώριμα, ή μερικώς ώριμα ή και χωρίς μελέτη”.

Μ. Αληφραγκής: Μελέτη στην τρέχουσα θητεία

Απαντήσεις για τον χρόνο που προωθεί η σημερινή Δημοτική Αρχή το έργο, έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, τονίζοντας πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχωρά με όσες δυνάμεις διαθέτει μία μεγάλη ατζέντα έργων, εργασιών και προμηθειών για όλο το νησί.

Συνεπώς, εξήγησε πως για το γεγονός ότι οι παιδικοί σταθμοί παίρνουν σειρά στον τρίτο χρόνο θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής ο λόγος οφείλεται στην ιεράρχηση των αναγκών συνολικά του νησιού.

“Υπάρχουν προτεραιότητες. Αυτή τη στιγμή “τρέχουν” 30 συμβάσεις στην Υπηρεσία μας. Και προχωρούν και αναθέσεις συμβάσεων εργασιών, προμηθειών. Δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μία ημέρα. Έπρεπε να προωθήσουμε τα έργα των ενεργειακών αναβαθμίσεων στα Λύκεια και στα Γυμνάσια, να κάνουμε κάποιες οικοδομικές εργασίες” ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Σίγουρα δεν μπορούν να τρέξουν όλα συγχρόνως”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως για το συγκεκριμένο έργο εντός της τρέχουσας θητείας έπρεπε να συνταχθεί και η απαιτούμενη μελέτη.

“Τη μελέτη την έκανε η Υπηρεσία την τρέχουσα θητεία. Δεν είναι μόνον η επιχορήγηση” τόνισε, παρέχοντας διευκρινίσεις παρακάτω σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης των εργασιών, αφού προηγουμένως θα έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

“Το σημαντικό είναι ότι το έργο “έτρεξε”, δεν θα χαθεί η χρηματοδότηση και θα υλοποιηθεί. Για εμένα έχει σημασία το γεγονός ότι θα γίνει το έργο” επανέλαβε ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας τέλος, πως, “Το έργο θα εκτελείται με ταυτόχρονη τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Οι εργασίες θα εκτελούνται σταδιακά, σε ώρες και μέρες που θα διευκολύνουν την λειτουργία τους και θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών”.

Σημαντικές βελτιώσεις στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο δημοτικός παιδικός σταθμός του Βήσσα θα δεχθεί εργασίες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν τα εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και τοπικά εσωτερικά του κτιρίου. Κατασκευές από σκυρόδεμα. Κατασκευή ραμπών και τοποθέτηση χειρολισθήρα σε σημεία όπου παρατηρούνται ανισοσταθμίες, εντός του κτιρίου, εντός του αύλειου χώρου του σταθμού καθώς και εκτός του σταθμού για την ομαλή πρόσβαση στους χώρους του. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού.  Επισκευή - κατασκευή καθ΄ ύψος, υφιστάμενων τοιχοδομών περιμετρικά του σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανισοσταθμίες. Υδροχρωματισμοί επιφανειών σκυροδέματος ή τσιμεντοκονιάματος με ακρυλικό υδατοδιαλυτό τσιμεντόχρωμα. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Χρωματισμοί θερμαντικών σωμάτων. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου.

Γεμάτη η “ατζέντα” για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου

Βελτίωση των συνθηκών παραμονής των νηπίων προγραμματίζεται και στους χώρους του παιδικού και βρεφικού σταθμού Ξηροκάμπου, σύμφωνα με τη μελέτη του έργου.

Συγκεκριμένα, θα προωθηθούν τα ακόλουθα: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Ξύλινη κατασκευή εσωτερικού χώρου. Ξύλινο τελάρο ορθογωνικού σχήματος από ευθύγραμμες τάβλες ξυλείας.  Κατασκευή ραμπας. Τοποθέτηση διάφανης αυτοκόλλητης μεμβράνης ασφαλείας υαλοπινάκων, αντιθραυστικής. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Επιστρώσεις με ελαστομερείς μεμβράνες. Επάλειψη με υβριδικό ελαστομερές υδατοδιάλυτο στεγανωτικό. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Περίφραξη και θύρα με τάβλες WPC (MOD PLASTIC COMPOSITES).

Διαμορφώσεις και συντηρήσεις στον σταθμό της Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη

Αναλυτική καταγραφή των αναγκών και για τον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, ώστε στο πλαίσιο του έργου για όλες τις δομές φιλοξενίας νηπίων, να απολαύσει και η συγκεκριμένη, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις, που είναι σύμφωνες με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Αναλυτικά θα γίνουν τα εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Επισκευή δύο υφιστάμενων WC. Χρωματισμοί θερμαντικών σωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και τοπικά εσωτερικά του κτιρίου. Χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση. Τοποθέτηση διαφανούς αυτοκόλλητης μεμβράνης ασφαλείας υαλοπινάκων, αντιθραυστικής. Χρωματισμός πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού.