Προχωρά στον διαγωνισμό για τη μελέτη ανακατασκευής του δημοτικού ακινήτου της οδού Σουρή, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Αποκατάσταση και αξιοποίηση για δημοτικές υπηρεσίες

Προσεχώς η δυνατότητα μεταφοράς των Τεχνικών Υπηρεσιών

Στην έγκριση των όρων διακήρυξης της μελέτης με τίτλο “Μελέτη ανακατασκευής δημοτικού ακινήτου επί της οδού Σουρή, στην Ερμούπολη” προχώρησε εκ νέου χθες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να οδηγηθεί στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, ώστε να προχωρήσει στη διάσωση ενός κεντρικού ακινήτου στον ιστορικό τόπο.

Πρόκειται για το ακίνητο που είχε καταρρεύσει προ καιρού στο κέντρο της Ερμούπολης, προκαλώντας αγωνία σε Δήμο και κατοίκους, αφού θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί πολίτης.

Ουσιαστικά, το εν λόγω δημοτικό ακίνητο αναμένεται να αποκατασταθεί ώστε μελλοντικά να καλύψει ανάγκες στέγασης δημοτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με όσα έχει στην ατζέντα του ο Δήμος, μελλοντικά θα ήταν εφικτό να μεταφερθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου σε αυτό.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε εκ νέου χθες τους όρους διακήρυξης προκειμένου να διορθωθεί το ποσό που αρχικώς είχε αναφερθεί λάθος στις αποφάσεις.

Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 119.900,82 ευρώ με ΦΠΑ, δηλαδή 96.694,21 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο ανάδοχος θα έχει στη διάθεσή του ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπροστά του ώστε να την εκπονήσει, έχοντας βάση του τις αναλυτικές κατευθύνσεις και οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Παρακάτω ακολουθούν σημαντικά στοιχεία για το ακίνητο, όπως τα έχει αποτυπώσει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου και όπως περιλαμβάνονται στην εισήγηση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Πορεία μέχρι την κατάρρευση

Η μελέτη αφορά στην αποκατάσταση δημοτικού ακινήτου επί της οδού Σουρή στην Ερμούπολη της Σύρου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Σουρή 7 στην κεντρική περιοχή της Ερμούπολης. Το κτίριο βρίσκεται επί οικοπέδου ιδιοκτησίας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Το κτίριο έχει εμβαδόν κατά όροφο 238,50 τ.μ.. Το οικόπεδο περιλαμβάνει επίσης εσωτερικό ακάλυπτο χώρο (αίθριο) εμβαδού 26,82 τ.μ. και ακάλυπτο χώρο παρά την είσοδο εμβαδού 18,86 τ.μ. (...).

Το κτίριο είναι ηλικίας περίπου 150 ετών. (...) Το κτίριο παρέμενε εγκαταλελειμμένο επί σειρά ετών. Περί τα μέσα της δεκαετίας του 2000 – 2010, στο εν λόγω κτίριο είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες στο πλαίσιο της άρσης επικινδυνότητας κτισμάτων. Εφαρμόστηκαν επιχρίσματα στην όψη του και σφραγίστηκαν τα κουφώματα για την αποφυγή καταρρεύσεων επί της οδού. Τον Φεβρουάριο του 2021 κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στο νησί, κατέρρευσε ο όροφος του κτιρίου. Συγκεκριμένα, κατέρρευσε η πρόσοψη του ορόφου συμπαρασύροντας την εναπομείνασα κεραμοσκεπή, φέρουσες ξύλινες δοκούς και ενδεχομένως διαχωριστικούς τοίχους. Η εξωτερική τοιχοποιία του ορόφου ήταν ξυλόπηκτη κατασκευή ενώ η τοιχοποιία του ισογείου είναι κατασκευασμένη από λιθοδομή.

Σήμερα παραμένει η εξωτερική τοιχοποιία της πρόσοψης του ισογείου του κτιρίου (με την τοιχοποιία της εισόδου), το περιτύπωμα των λοιπών εξωτερικών τοίχων και εσωτερικά τμήματα του κτιρίου στην βορειοανατολική γωνία του.

Σκοπιμότητα μελέτης

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κρίνει αναγκαία την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου για τους εξής λόγους:

1. Η σταδιακή ερείπωση και κατάρρευση του κτιρίου, είχε ως συνέπεια την απώλεια ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου και τη δημιουργία ενός κενού στον πυκνό πολεοδομικό ιστό της περιοχής. Η αποκατάστασή του, αναμένεται να καλύψει το κενό αυτό, να επαναφέρει την εικόνα της οδού στην προηγούμενη μορφή της και να αποτρέψει τη δημιουργία ενός χώρου χωρίς χρήση που σταδιακά θα απαξιωθεί.

2. Η συγχώνευση των τριών Δήμων του νησιού σε έναν νέο ενιαίο Δήμο το 2010, δημιούργησε την ανάγκη στέγασης των βασικών του υπηρεσιών σε κτίρια γραφείων πολλές εκ των οποίων στεγάζονται σε παλαιά κτίρια και ιδιοκτησίας τρίτων μέσω παραχωρήσεων και ενοικιάσεων. Η αποκατάσταση του κτιρίου θα δημιουργήσει έναν νέων χώρο γραφείων ιδιοκτησίας του Δήμου και με επαρκή χρονικό ορίζοντα ζωής, αυξάνοντας την αξία του περιουσιακού αποθέματος του Δήμου και βελτιώνοντας την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του. Στο συγκεκριμένο κτίριο θα στεγασθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία σήμερα στεγάζεται εν μέρει σε τμήμα παραχωρημένου κτιρίου το οποίο έχει κριθεί ανεπαρκές και εν μέρει φιλοξενείται στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

3. Η αποκατάσταση ενός παλαιού κτιρίου με παραδοσιακά υλικά και στην πρότερη μορφή του, αναμένεται να αποτελέσει και έναν τεχνικοοικονομικό οδηγό και παράδειγμα αντιμετώπισης πολλών παρόμοιων κτιρίων στην Ερμούπολη.

4. Η έγκαιρη εκπόνηση και αδειοδότηση της μελέτης, αυξάνει τις δυνατότητες του Δήμου να υποβάλει πρόταση για ένταξη του αντίστοιχου έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Κτιριολογικές ανάγκες

Λήφθηκε υπόψη ότι το κτίριο θα στεγάσει το σύνολο των γραφείων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογισθούν οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής, οι διάδρομοι πρόσβασης, ο χώρος για εξυπηρέτηση ανελκυστήρα και κάθε άλλη απαραίτητη εγκατάσταση έτσι ώστε το κτίριο να είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ.