Διαγωνισμός για την απόκτηση ακινήτου στην περιοχή του Φοίνικα, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες κυρίως κατά τη θερινή περίοδο

Αγορά οικοπέδων για στάθμευση σε Φοίνικα και Ερμούπολη

Μέχρι το τέλος του 2022 το ακίνητο στη Λαλακιά θα έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία μέσω της οποίας θα αποκτήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ένα ακίνητο στην περιοχή του Φοίνικα, ώστε να καλύπτει σταθερά τις αυξημένες ανάγκες στάθμευσης και δη κατά την τουριστική περίοδο, προχωρά η Δημοτική Αρχή.

Αύριο λαμβάνει τη σχετική απόφαση η Οικονομική Επιτροπή και στην κατεύθυνση της απόκτησης ακινήτων για σταθερά parking, ο Δήμος προχωρά τις απαραίτητες διαδικασίες στον Φοίνικα, μετά από προετοιμασία που έκανε ώστε να απαντηθούν αποτελεσματικά οι υπάρχουσες ανάγκες για θέσεις στάθμευσης σε ένα από τα ιδιαιτέρως τουριστικά χωριά της Σύρου.

Η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαραίτητες ενέργειες για το τελευταίο βήμα όσον αφορά το parking στη Λαλακιά, ώστε ο Δήμος να εξασφαλίσει έναν μεγάλο χώρο για στάθμευση πλησίον του κέντρου της Ερμούπολης.

Αναφορικά με τα παραπάνω, έδωσε απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ενώ τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας πως η κατεύθυνση της αγοράς ακινήτων είναι ορθή, ωστόσο, τουλάχιστον για τις ανάγκες της Ερμούπολης, το εν λόγω ακίνητο θα πρέπει να συνδυαστεί με μία σειρά από άλλα μέτρα, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Αναζήτηση και αγορά στον Φοίνικα

Υπενθυμίζεται αρχικά πως το καλοκαίρι του 2022 οι αυξημένες ανάγκες στάθμευσης στον Φοίνικα εξυπηρετήθηκαν και χάρη στη δωρεάν διάθεση οικοπέδου από ιδιώτη προς τον Δήμο.

Σε συνέχεια αυτής της κατάστασης, ο Δήμος πρόταξε την ανάγκη αναζήτησης και αγοράς ενός ακινήτου που θα λειτουργήσει ως parking.

Ως εκ τούτου, η Οικονομική Επιτροπή αύριο προχωρά στην κατάρτιση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για την αγορά ακινήτου – οικοπέδου με σκοπό τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στην περιοχή του Φοίνικα. Από τους βασικούς όρους είναι πως το ακίνητο πρέπει να είναι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την παραλιακή ζώνη του οικισμού, η συνολική έκτασή του να κυμαίνεται από 2.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ., να έχει πρόσοψη σε οδό πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων και να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση των οχημάτων και η στάθμευση εντός αυτού, να μην έχει αυθαίρετες κατασκευές, να δύναται να συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευσης – αποχέτευσης – ηλεκτρικής ενέργειας – τηλεπικοινωνιών), να είναι στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή αυτού που το προσφέρει, ή σε περίπτωση που ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περισσότερους κατά συγκυριότητα σύννομη και συγκατοχή, η προσφορά να γίνεται από όλους τους συνιδιοκτήτες. Τέλος, κατά τον χρόνο υπογραφής του συμβολαίου να είναι και ελεύθερο μισθώσεως ή χρησιδανείου.

Επαφές και αναμονή για ενδιαφέρον

Στην κατεύθυνση της απόκτησης χώρων, ο Γιάννης Πιταούλης τοποθετήθηκε για τις σχετικές προσπάθειες στον Φοίνικα. “Η Υπηρεσία έχει συντάξει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Παράλληλα η εξέλιξη των εσόδων που διατίθενται στο κομμάτι αυτό και αναφέρομαι κυρίως στα έσοδα από τις πολεοδομικές παραβάσεις που κατευθύνονται σε αντίστοιχες δαπάνες είναι ικανοποιητική οπότε θα επιτρέψει μία τέτοιου είδους ενέργεια. Οπότε σιγά σιγά προετοιμάζουμε τη διαδικασία και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας πως η διαδικασία λογικά θα φέρει θετικό αποτέλεσμα. “Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα γιατί έχουμε και κάποιες επαφές. Βέβαια θα δούμε αν αυτές θα εκφραστούν και επίσημα μέσω της διαδικασίας του διαγωνισμού έτσι ώστε να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και να προχωρήσει”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Πιστεύω εφόσον ο διαγωνισμός δώσει αποτέλεσμα ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε και σχετικό συμβόλαιο”. Στην ερώτηση μέχρι τι ποσό ο Δήμος μπορεί να δαπανήσει, ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία που διαμορφώνει αυτό το ύψος. “Το ανώτατο ποσό ορίζεται με βάση τη νομοθεσία και διαμορφώνεται στην ελεύθερη αγορά. Είναι κομμάτι της διαδικασίας του διαγωνισμού. Ωστόσο, για τους Δήμους το ποσό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα ορίζει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής με σχετική έκθεση που θα υποβάλλει προς τον Δήμο”.

Εντός των ημερών το συμβόλαιο για τη Λαλακιά

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ρωτήθηκε και για τις σχετικές διαδικασίες όσον αφορά την ολοκλήρωση της αγοράς ακινήτου στη Λαλακιά, που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες. “Οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη συμβολαιογράφο, η οποία μας έχει πει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως μέσα στο επόμενο 10ημερο θα έχουμε το σχέδιο του συμβολαίου. Αυτό θα πρέπει να προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Δήμαρχο και να έρθει και τυπικά η κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου στον Δήμο” γνωστοποίησε, απαντώντας παρακάτω για το αν θα είναι εφικτό άμεσα, αυτός ο χώρος να δεχθεί διαμορφώσεις.

“Από τη στιγμή που ο Δήμος θα έχει στην κυριότητά του αυτό το ακίνητο θα μπορέσει να κάνει και κάποιες πρώτες διαμορφώσεις του χώρου για να μπορέσει άμεσα να εξυπηρετήσει τη στάθμευση ορισμένων οχημάτων και στο μέλλον να χαράξει κι ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αξιοποίηση αυτού του χώρου” εξήγησε, ενώ τέλος, για την καθυστέρηση με την οποίαν προχωρά η υπόθεση της ολοκλήρωσης της αγοράς, διευκρίνισε τα εξής. “Θα μπορούσαμε ίσως να είχαμε τελειώσει νωρίτερα. Τον Αύγουστο δεν δουλεύουν οι συμβολαιογράφοι, οπότε κατά κάποιο τρόπο πήγε πίσω. Νομίζω πως έχουμε φτάσει στο τέλος. Και οι ιδιοκτήτες θέλουν να υπογράψουν και εμείς ώστε να τελειώσουμε μέσα στη χρονιά. Ευελπιστώ ότι δεν θα αργήσουμε” δήλωσε, κλείνοντας το θέμα.

Εκμετάλλευση με σχέδιο

Σύμφωνη είναι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με το σκεπτικό της αγοράς οικοπέδων για parking, υπό την προϋπόθεση πως αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου για το θέμα του Φοίνικα πρωτίστως, δήλωσε τα εξής: “Με αυτή την απόφαση ολοκληρώνεται ένας θετικός κύκλος αγορών ακινήτων προς όφελος της κοινωνίας και της περιουσίας του Δήμου. Θα θυμίσω ότι από την προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε η προσπάθεια για το ακίνητο στο Κίνι και μπήκαν χρήματα στον προϋπολογισμό, η οποία ολοκληρώθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή. Μετά ακολούθησε το οικόπεδο της Λαλακιάς και τώρα συνεχίζουμε με το ακίνητο στον Φοίνικα κι ελπίζουμε και σ' αυτήν την περίπτωση να έχουμε προσφορές. Είναι πράγματα που τα στηρίξαμε ως μείζον μειοψηφία από την αρχή μαζί με την συμπολίτευση και καταγράφονται στις θετικές πολιτικές”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετικά με το parking στη Λαλακιά, οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς. “Όμως διαπιστώθηκε αδυναμία στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και φυσικά στην εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών, ειδικά της Λαλακιάς, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τις απαραίτητες “ανάσες” στο πρόβλημα στάθμευσης στην Ερμούπολη κι εν γένει στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης”. Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε πως η Δημοτική Αρχή εκτιμούσε ότι θα μπορεί να προβεί αμεσότερα στην αξιοποίησή τους, κάτι που δεν έγινε. “Θα θυμίσω λόγια των διοικούντων ότι το περασμένο καλοκαίρι η Λαλακιά θα χρησιμοποιούταν έστω σαν προσωρινός νέος χώρος στάθμευσης. Τα ίδια και με το οικόπεδο που ευγενώς παραχώρησε συμπολίτης μας για τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού στον Φοίνικα και δεν καταφέραμε να βάλουμε έστω μια ταμπέλα για να το γνωρίσει και να το εκμεταλλευθεί ο κόσμος. Αποτέλεσμα ήταν να το χρησιμοποιήσουν πολύ λίγα αυτοκίνητα φέτος το καλοκαίρι”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Αθανασίου τόνισε τα εξής. “Παροτρύνουμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να οργανώσει πιο γρήγορες διαδικασίες εκμετάλλευσης των νέων ακινήτων κι όχι να μένει μόνο στις διαδικασίες αγοράς τους. Ειδικά η Λαλακιά χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη η οποία πρέπει να ξεκινήσει χθες για να μπορέσει να μας δώσει τα οφέλη που περιμένουμε στο πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη αλλά και γενικότερα στο κυκλοφοριακό”.