Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης για τον τρόπο που εκτελείται η περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί

“Συρρίκνωση” των ρευμάτων στην αποκομιδή ανακύκλωσης

Διευκρινίσεις και απαντήσεις από την αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη

Την αποκομιδή της ανακύκλωσης στη Σύρο σε... δύο μόνο ρεύματα παρατήρησε και έθεσε επί τάπητος σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής της, Νικόλα Καΐλη να επισημαίνει πως ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο η προσπάθεια των δημοτών πέφτει στο... κενό.

Ουσιαστικά ο ίδιος εξήγησε ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε διαδικασία αποκομιδής προ ημερών, με τα ανακυκλώσιμα υλικά πλην του γυαλιού, να καταλήγουν όλα στην ίδια καρότσα ενός φορτηγού.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, η εν λόγω διαδικασία δεν ενισχύει την προσπάθεια που κάνουν οι δημότες να ανακυκλώνουν ολοένα και περισσότερο, αντιθέτως, έρχεται να τους αποθαρρύνει αφού προφανώς αξιολογούν ότι η κατάληξη όλης της ανακύκλωσης – μετά τους κάδους – σε ένα φορτηγό, δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος για την ανάπτυξη αυτής της προσπάθειας.

Σε απαντήσεις κλήθηκε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία έχει κατά καιρούς αναπτύξει και νέες δράσεις ανακύκλωσης για το νησί, η οποία σημείωσε πως η ανακύκλωση των δημοτών πρέπει να συνεχιστεί, ασχέτως αν παραδέχθηκε ότι – βάσει σύμβασης – ο ανάδοχος – εργολάβος της ανακύκλωσης, συλλέγει τα ανακυκλώσιμα υλικά σε δύο ρεύματα.

Χρήσιμο είναι να αναφερθεί πως η ανακύκλωση προωθείται στο ΚΔΑΥ της Νάξου και επιστρέφει ένα υπόλειμμα για ταφή στον ΧΥΤΑ Σύρου.

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την εργολαβική σύμβαση

“Η ερώτηση αφορά στον τρόπο αποκομιδής της ανακύκλωσης και φέρνω το θέμα ως ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί ήμουν αυτόπτης μάρτυρας το Σαββατοκύριακο όταν κατά την αποκομιδή της ανακύκλωσης οι εργαζόμενοι του εργολάβου, ο εργολάβος ουσιαστικά ανέμειξε στο ίδιο φορτηγό τα περιεχόμενα τόσο των κόκκινων, όσο και των κίτρινων κάδων. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά δεν συνάδει με τον τρόπο που έχουμε εδώ για τη συλλογή των υλικών προς ανακύκλωση” παρατήρησε σε έντονο τόνο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ρωτώντας αν αυτή η πρακτική είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση και ως εκ τούτου, ο εργολάβος δεν αυθαιρετεί.

Επιπλέον, ο ίδιος ζήτησε να πληροφορηθεί το σώμα για τον τρόπο... επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ Σύρου και για το υπόλειμμα που έρχεται προς ταφή στο κύτταρο της Σύρου.

“Θέλω να ρωτήσω αν αυτή η πρακτική – η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σαν ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σαν επισήμανση – είναι εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής; Είναι μία αποδεκτή πρακτική;” σχολίασε χαρακτηριστικά, ρωτώντας παρακάτω τα εξής: “Και σε συνέχεια αυτού, γνωστοποιείστε μας και τα στοιχεία με τα ανακυκλώσιμα υλικά που πηγαίνουν στο ΚΔΑΥ, τι επιστροφές υπάρχουν από υλικά τα οποία δεν κρίνονται κατάλληλα προς ανακύκλωση και ουσιαστικά γυρίζουν κι επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ της Σύρου”.

Απαντήσεις σε γενικό επίπεδο

Από την πλευρά της η Αγγελική Πρίντεζη ως αρμόδια Αντιδήμαρχος περιορίστηκε στο να παρατηρήσει πως η αποκομιδή γίνεται σύμφωνα με τη σύμβαση, δηλαδή σε δύο ρεύματα, χωρίς να επιθυμεί να σχολιάσει κάτι σχετικά με την προσπάθεια των δημοτών.

“Η σύμβαση που είχε υπογράψει ο τελευταίος μειοδότης της ανακύκλωσης γράφει ότι πλέον η ανακύκλωση μαζεύεται σε δύο ρεύματα. Στην ανακύκλωση των σύμμεικτων υλικών και στην ανακύκλωση γυαλιού. Και έτσι γίνεται γιατί δεν υπάρχει πλέον Κέντρο Διαλογής στο κύτταρο, στον ΧΥΤΑ Σύρου και η διαλογή γίνεται στο Κέντρο Μεταφόρτωσης στη Νάξο” διευκρίνισε και για το κομμάτι της μεταφοράς τους, ενώ τέλος, για τις επιστροφές εξήγησε μόνον τη διαδικασία η οποία ισχύει.

“Σχετικά με τις επιστροφές να πω ότι πάνε βάσει των τονάζ που στέλνουμε και στο τέλος κάθε χρονιάς, σύμφωνα με όσα στέλνουμε, ένα ποσοστό μας επιστρέφεται. Όπως καταλαβαίνετε, το είχαμε κι εμείς απορία, γιατί όταν ήμασταν στον ΦΟΔΣΑ Σύρου βλέπαμε επιστροφές τα εισιτήρια του κινηματογράφου της Νάξου και απορούσαμε “μα δεν είναι δικά μας”” υπενθύμισε, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Όντως δεν μπορεί το Κέντρο Διαλογής να πει ποια είναι δικά μας και ποια είναι της Τήνου, της Νάξου και ποια της Πάρου, γενικά δηλαδή των νησιών που καταλήγουν στη Νάξο και βάσει του ποσοστού που στέλνουμε, ένα μικρό ποσοστό, μας επιστρέφεται πίσω”.

Οι δράσεις στη Σύρο

Αξίζει να υπενθυμιστεί πάντως πως οι δημότες της Σύρου επιδεικνύοντας αντανακλαστικά κι ευαισθησία για το θέμα της ανακύκλωσης, αναπτύσσουν τη σχετική νοοτροπία και την εφαρμόζουν στην πράξη. Στη Σύρο ανακυκλώνονται τα παρακάτω: α) χαρτί, β) πλαστικό γ) γυαλί, δ) αλουμίνιο, ε) συσκευασίες, στ) μεταλλικές συσκευασίες, ζ) ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, η) ρούχα και θ) αποτσίγαρα.