Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη μετάθεση της αρμοδιότητας από την Περιφέρεια στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού για όλο το Ν. Αιγαίο

Προβληματισμός για τη μεταφορά των μαθητών

Ζήτημα που θα θέσει στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ο Δήμαρχος, Ν. Λειβαδάρας μετά από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με τη μετάθεση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία, όπως την προτείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης στους Δήμους, εκφράζουν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η μεταφορά της αρμοδιότητας, γεννά ανησυχία, καθώς ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος και θα κληθεί να φέρει εις πέρας μία ακόμη σοβαρή υπόθεση.

Όπως τόνισε τόσο ο Δήμαρχος, όσο όμως και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης που “άνοιξε” το θέμα μέσω ερώτησής του, η μεταφορά της αρμοδιότητας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό και χρήματα, θα πέσει στο κενό.

Και οι δύο υπογράμμισαν μάλιστα πως η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να συζητηθεί και στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ώστε να ακολουθήσουν όλοι οι Δήμοι κοινή γραμμή.

Η θέση της Περιφέρειας

Τη σχετική πρόταση και εισήγηση είχε αναπτύξει εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε καταστήσει σαφές πως η εν λόγω αρμοδιότητα, θα λειτουργήσει καλύτερα σε τοπικό επίπεδο, αφού ο κάθε Δήμος γνωρίζει τις ανάγκες του τόπου του και ως εκ τούτου, μπορεί να προχωρά στους απαραίτητους διαγωνισμούς.

“Αν ο σχεδιασμός και η διαγωνιστική διαδικασία περάσει στον Α' βαθμό Αυτοδιοίκησης - διότι είναι πιο εύκολο κάθε δήμος να σχεδιάζει από μόνος του τη μεταφορά των μαθητών γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που επικρατούν στο κάθε νησί – τότε, ο κάθε δήμος θα μπορεί να κάνει τοπικό διαγωνισμό και να διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για τη μεταφορά των παιδιών” είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, προτείνοντας μάλιστα την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη μεταφορά των μαθητών, το οποίο πρέπει να εναρμονιστεί με τις ανάγκες των νησιών (αλλαγή των χιλιομετρικών αποστάσεων για όλες τις σχολικές βαθμίδες, δυνατότητα απευθείας ανάθεσης του μεταφορικού έργου για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αύξηση του ποσού της αποζημίωσης που δίνεται σε γονείς, οι οποίοι μεταφέρουν τα παιδιά τους δεδομένου ότι το ποσόν των 0,35€/χλμ που δίνεται σήμερα είναι πολύ χαμηλό, κ.α.).

Είχε διευκρινίσει δε, πως, το συγκεκριμένο έργο “δεν θα επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, δεδομένου ότι τα έξοδα της μεταφοράς καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με Δήμους

Το θέμα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής της να λέει τα εξής: “Η ερώτηση αφορά μία εξέλιξη που είχαμε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο και αφορά τη μεταφορά μίας ακόμη αρμοδιότητας στους Δήμους καθώς με έκπληξη είδαμε την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής που ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών. Ένα ιδιαίτερα προβληματικό θέμα που έχει δημιουργήσει αρκετά πρακτικά προβλήματα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαμε αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα και τώρα με τη δική σας Δημοτική Αρχή έχουμε πάλι τέτοια ζητήματα.

Είναι ένα θέμα και μιλάμε γι αυτό καθώς μέσα σε διάστημα 40 ετών έχει αλλάξει πέντε φορές αρμοδίους, με τους μαθητές και τους γονείς να γίνονται μπαλάκι από την κυβέρνηση κλπ.”.

Και πρόσθεσε πως, “Είναι ένα θέμα για το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχουν σπαταληθεί πάρα πολλά χρήματα σε ιδιωτικές συμβάσεις που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας μεταφοράς μαθητών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες δραστηριότητες πέρα από τη μεταφορά”.

Σήμερα όμως, όπως εξήγησε ο ίδιος, “Το ζήτημα είναι πως με την πεπατημένη και με μία λάθος ουσιαστικά πρακτική προσπαθεί να λυθεί ένα ζήτημα για μία ακόμη φορά. Αντί για λύση βλέπουμε ότι γίνεται ένα ιδιότυπο πινγκ – πονγκ μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τον έναν στον άλλον χωρίς ουσιαστικά να λύνεται κάτι”.

Ο κ. Καΐλης έθεσε σαφή ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή για το θέμα, αναδεικνύοντας ουσιαστικά πως για την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είχε προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους Δήμους.

“Προ της εισήγησης της Περιφερειακής Αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξε ενημέρωση των Δήμων και πιο συγκεκριμένα του δικού μας Δήμου για την πρόθεση αυτή και την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και κατά πόσον ο Δήμος μας επειδή ξέρουμε ότι υπάρχει ζήτημα με το προσωπικό του Δήμου, αν ο Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτήν την έξτρα χρέωση. Δεν το βάζουμε σε ζήτημα χρηματοδότησης παρότι δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι και αυτό θα είναι λυμένο. Κυρίως το θίγουμε για το προσωπικό” σχολίασε τέλος ο ίδιος.

Αν μεταφερθεί, απαραίτητη η ενίσχυση

Σαφής στις απαντήσεις του υπήρξε και ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως το θέμα θα “περάσει” σε επόμενη ατζέντα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, δεν μπορούν οι Δήμοι να αναλαμβάνουν συνεχώς αρμοδιότητες, χωρίς καμία επιπλέον ενίσχυση. “Δυστυχώς κι εγώ ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ. Δεν είχε γίνει καμία συζήτηση νωρίτερα, καμία επαφή, καμία νύξη για το συγκεκριμένο θέμα. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου αλλά πιστεύω ότι ο Δήμος και κάθε Δήμος έχει το προσωπικό που έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία, να μπορέσει να το φέρει εις πέρας. Όμως, είναι το εξής. Υποστελεχωμένες Υπηρεσίες δεν μπορούν να φορτωθούν ένα θέμα παραπάνω” υποστήριξε, λέγοντας ακόμη πως, “Προσωπικά ρίχνω μεγάλη βαρύτητα και στο κομμάτι της χρηματοδότησης. Δεν είναι απλό το θέμα. Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται πολύ ωραία, αλλά αν δεν έχουν και την ανάλογη χρηματοδότηση, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε πως, “Είναι μία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που για να εφαρμοστεί δεν αρκεί η δική του απόφαση. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Δεν θα το κρύψω. Μας ξάφνιασε το θέμα, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει κάποια συζήτηση.

Δεν έχω κάνει συζήτηση με άλλους συναδέλφους. Θα το δούμε και στην ΠΕΔ, μήπως και μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Το θέμα είναι να βρεθεί μία λύση ουσιαστική γιατί είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα η μεταφορά των μαθητών και πρέπει να δρομολογηθεί με τον σωστότερο τρόπο και όχι απλώς να προσπαθεί ο ένας να το πετάξει στον άλλον. Αν για χ,ψ λόφους αποφασίσουν να έρθει στον Δήμο, θα πρέπει να δώσουν και τα εχέγγυα ότι αυτό θα μπορεί να υποστηριχθεί από τον Δήμο. Είναι θέμα και προσωπικού και χρηματοδότησης”.