Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στοχεύει στη διεκδίκηση 8 έως και 15 εκ. ευρώ που θα χαρίσουν νέα εικόνα στην ακίνητη περιουσία του

Αγώνας δρόμου για χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ

Προτεραιότητα σε ενεργειακές αναβαθμίσεις και ανάδειξη κτιριακού – αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού

Στο φουλ “ανάβει” τις “μηχανές” του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να διεκδικήσει πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που θα φέρουν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στην ακίνητη περιουσία του.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στην υποβολή πρότασης Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί επιτυχώς στην πρώτη πρόσκληση για το νέο ΕΣΠΑ που έβγαλε στον αέρα η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και απευθύνεται στους Δήμους Κω, Ρόδου, Καλύμνου, Νάξου και Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να διεκδικήσει και ει δυνατόν να πάρει, χρηματοδοτήσεις ύψους από 8 εκ. ευρώ μέχρι και 15 εκ. ευρώ.

Σκοπός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα αφορούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις για ακίνητά του, αλλά και στην ανάδειξη του κτιριακού και αρχιτεκτονικού πλούτου που διαθέτει γενικότερα.

Επί του θέματος, ρωτήθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος γνωστοποίησε πως η υποβολή σχετικής πρότασης προϋποθέτει πολύ προσεκτικές κινήσεις και υπεύθυνη προετοιμασία, ώστε ο Δήμος να επιτύχει τη λήψη χρηματοδοτήσεων που θα “πέσουν” για σοβαρές παρεμβάσεις στο νησί. Σε όλη αυτή την προσπάθεια και δεδομένης της αδυναμίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να ανταποκριθεί με ίδιες δυνάμεις στην πρόσκληση, θα απαιτηθεί η συνεργασία με εταιρεία συμβούλων, ώστε η στρατηγική που θα υποβληθεί να είναι επιλέξιμη.

Χρονικό περιθώριο πέντε μηνών

Ο Δήμος καλείται να σηκώσει μανίκια καθώς η υποβολή πρότασης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου του 2023 και ως εκ τούτου, απομένει χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Αρχικά πρέπει να αναφερθεί πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενημέρωσε με σχετική ανακοίνωσή της αρχές Δεκεμβρίου για τη σχετική πρόσκληση που σχετίζεται με τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 και το νέο ΕΣΠΑ.

“Η παρούσα πρόσκληση αφορά στην υποβολή προτάσεων Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από αστικές αρχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την επιλογή των αστικών αρχών και των περιοχών εφαρμογής τους, καθώς και του τύπου των δράσεων που θα προβλεφθεί να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» (ΠεΠ ΝΑ) 2021-2027. (...)

Οι πόροι του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, οι οποίοι διατίθενται προγραμματικά για τη χρηματοδότηση των στρατηγικών ΒΑΑ ανέρχονται σε 25,1 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), εκ. των οποίων ποσό 24 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της κάθε Στρατηγικής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 8 εκ. ευρώ και να υπερβαίνει τα 15 εκ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 60% του συνολικού προϋπολογισμού πρέπει να αφορά σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠεΠ ΝΑ 2021-2027”. Η Περιφέρεια σημείωσε μάλιστα πως το υπόλοιπο 40% θα προέλθει από εθνικούς πόρους, ίδιους πόρους ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Περιφερειακή Αρχή υπογραμμίζει προς το σύνολο των Δήμων που απευθύνεται πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης πρέπει να είναι μέχρι και τις 31 Μαΐου 2023.

Οι γενικοί στόχοι

Εξ αρχής προσδιορίζονται με σαφήνεια και οι κατευθύνσεις που μπορεί να στοχεύσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Συγκεκριμένα, τα έργα του σχεδίου δράσης που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το ΠεΠ ΝΑ 2021-2027 θα πρέπει να εστιάζουν στους παρακάτω στόχους: “Α. Προτεραιότητα 6, “ Ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών”: Βελτίωση της αστικής κινητικότητας και συνολικά της προσβασιμότητας και λειτουργικότητας του αστικού χώρου, εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, υποδομών και κοινόχρηστων χώρων, ανάπτυξη εφαρμογών “έξυπνης” πόλης, ανάδειξη του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και κτιριακού αποθέματος, προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου, ενίσχυση και ανάπτυξη πράσινων υποδομών, ενίσχυση κοινωνικών υποδομών που συμβάλουν στην ένταξη στην κοινότητα (εξαιρουμένων δομών στέγασης οποιουδήποτε τύπου), καθαρές αστικές μεταφορές, αντιπλημμυρική προστασία. Β. Προτεραιότητα 1, “Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού δυναμικού”: Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας σε τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας. Γ. Προτεραιότητα 5, Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική ένταξη: Τόνωση της τοπικής αγοράς εργασίας, ενίσχυση δικτύου δομών και παροχή υπηρεσιών για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού”.

Η επιλογή του Δήμου

Αναφορικά με την πρόθεση να μη χάσει χρόνο ο Δήμος και να καταφέρει να διεκδικήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα το μετουσιώσει σε σοβαρές παρεμβάσεις για το νησί και την περιουσία του Δήμου, έδωσε απαντήσεις ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.

“Στις 5 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια έβγαλε μία πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Αυτό προσομοιάζει λίγο προς το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης που είχαμε κάνει πριν από δύο προγραμματικές περιόδους” υπενθύμισε αρχικά ο ίδιος, εξηγώντας πως η προσπάθεια πρέπει να είναι συστηματική αφού “η πρόσκληση αυτή μας καλεί - μέχρι 31 Μαΐου 2023 - να υποβάλουμε μια στρατηγική που θα υπακούσει σε μία σειρά από κανόνες που έχουν καθοριστεί με βάση το νέο ΕΣΠΑ και αφορούν τις λεγόμενες χωρικές παρεμβάσεις”.

“Η στρατηγική που θα σχεδιάσουμε θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό από 8 εκ. ευρώ έως και 15 εκ. ευρώ” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας σε γενικές γραμμές που προσανατολίζεται να κινηθεί ο Δήμος.

“Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου, η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, υποδομών και κοινόχρηστων χώρων και η ανάδειξη του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και κτιριακού αποθέματος” ανέφερε, γνωστοποιώντας πως για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος απευθύνθηκε ήδη σε εταιρεία συμβούλων.

Με συνδρομή συμβούλων

“Εμείς προκειμένου να καταρτίσουμε αυτή τη στρατηγική η οποία είναι επίπονη και προϋποθέτει μία σειρά από διαδικασίες που δεν υπάρχει σχετική εμπειρία σε εμάς, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με εταιρεία συμβούλων – η οποία έχει σημαντική εμπειρία – και θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της στρατηγικής μας” γνωστοποίησε σχετικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Θα υπακούσουμε σε αυτά που λέει η στρατηγική και θα εστιάσουμε στα θέματα που ανέφερα. Είναι κάτι που έχουμε στο πλάνο μας και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και οι πολιτιστικοί χώροι. Θα τα δούμε όλα με προσοχή. Η βοήθεια των συμβούλων θα είναι πολύτιμη καθώς θα πρέπει να φροντίσουμε ό,τι υποβάλλουμε, να είναι επιλέξιμο”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως, “Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό. Αναλυτικά τις προτάσεις μας θα τις οριστικοποιήσουμε προσεχώς.”.