Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π. Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Καφτηράνη

Με αιχμηρό λόγο για υποψηφιότητες και πολιτική

Την καυστική κριτική του, αναφορικά με τις υποψηφιότητες σε Σύρο και Κυκλάδες, ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών και βουλευτικών εκλογών καταθέτει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π.) Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καφτηράνης, σε μία εφ΄ όλη της ύλης συνέντευξη, στην οποία παίρνει θέση για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους νησιώτες.

Με αφορμή σημαντικά ζητήματα που “ταλαιπωρούν” τα νησιά και την οικονομία τους, όπως ο ΦΠΑ, ο κ. Καφτηράνης ασκεί κριτική στον τέως δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό που λέγεται πως θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, γνωστοποιεί πως θα υπάρχει συριανή υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ τονίζει ποια πρέπει να είναι η ατζέντα των υποψήφιων βουλευτών για το νομό Κυκλάδων.

Ακτοπλοϊκές μεταφορές, ακρίβεια, εκπαίδευση και κόστος εισιτηρίων σημειώνει πως είναι μεταξύ άλλων τα κύρια ζητήματα για τα νησιά, ενώ ο ίδιος βάζει το δικό του πρόσημο στην πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία, την οικονομία και την επιδοματική πολιτική.

Με κριτική διάθεση τοποθετείται και όσον αφορά στις τρεις υποψηφιότητες για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τονίζοντας πως ο Αλέξης Αθανασίου συνοδεύεται από εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με τους Άρη Ρώτα και Χάρη Βεκρή. Επιπλέον, θέτει επί τάπητος την άποψη πως η Σύρος θα μπορούσε να πορευθεί αποτελεσματικά με ένα ψηφοδέλτιο, υποστηρίζοντας πως η ενότητα είναι το συστατικό στοιχείο που μπορεί να χαρίσει πρόοδο στον τόπο.

Σχετικά με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα μπορεί κανένας να σταθεί σε αντίπαλο στρατόπεδο απέναντι από τον νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο.

Ακόμη, στη συνέντευξή του, ο κ. Καφτηράνης γνωστοποιεί τη δική του εκτίμηση σχετικά με το αν η γαλάζια παράταξη και το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούν να αποκτήσουν αυτοδυναμία στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

  • Η σημερινή κυβέρνηση δέχεται πυρά και κριτική όσον αφορά τη διαχείρισή της σε πολλά σοβαρά θέματα και σε υποθέσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη θητεία της. Πανδημία και δημόσιο σύστημα υγείας, φτώχεια και μέτρα, υποκλοπές είναι μερικά θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο. Πως σχολιάζετε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

“Όταν δεν έχεις να προτάξεις στο δημόσιο διάλογο κάτι, όταν δεν έχεις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων, τι κάνεις; Χρησιμοποιείς τη σκανδαλολογία, την παραπληροφόρηση και επενδύεις σε fakenews. Θα πω ορισμένα βασικά πράγματα για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

To 2019 αναλάβαμε την ανεργία στο 17,6%. Σήμερα έχει πέσει κοντά στις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 250.000 θέσεις εργασίας. Οι εξαγωγές φθάνουν στο 40% του ΑΕΠ. Βλέπουμε ότι η αναπτυσσόμενη οικονομία βοήθησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και στηρίχτηκαν οι πολίτες με επιδοματική πολιτική.

Γι αυτό θα πως πως είμαστε η θετική έκπληξη στην Ευρώπη για τις επιδόσεις μας στην οικονομία. Η κυβέρνηση στηρίζει και στήριξε όλους τους πολίτες, κυρίως όμως τους πιο αδύνατους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου η παγκόσμια κοινότητα ταλαιπωρείται από τρία μεγάλα και αρνητικά γεγονότα, δηλαδή τον covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά την ενεργειακή κρίση. Γεγονότα που επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και κατ΄ επέκταση και των κρατών. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσπάθησε και ανταποκρίθηκε με οικονομικά μέτρα στήριξης. Στήριξε την κοινωνία, στήριξε τους πολίτες”.

  • Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν “τσακίσει” τα νοικοκυριά. Κάνατε λόγο για μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Κατά πόσον η επιδοματική πολιτική, μπορεί να συνδέεται και να λογίζεται ως ανάπτυξη για την κοινωνία;

“Επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση είναι η θετική έκπληξη της Ευρώπης. Όπως είδατε και ο υπουργός Οικονομικών επιβραβεύθηκε για την οικονομική πολιτική. Η Ελλάδα πήρε αξιολογήσεις θετικότατες, που σημαίνει ότι η οικονομία και η πρόοδος πήρε μπροστά, μέσα από τα όσα προβλήματα ζούμε. Δυστυχώς, πέρα από τον πόλεμο της Ουκρανίας και πέρα από τον covid που ζήσαμε, ήρθε η ενεργειακή κρίση. Είναι σίγουρο ότι τα νοικοκυριά και οι οικογένειες έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Η κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί με την επιδοματική πολιτική που ασκεί – και έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί της δίνεται η επιλογή μέσα από τη διαχείριση της οικονομίας – να βοηθήσει την κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύνει όλα τα προβλήματα. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν δυσκολίες και η ελπίδα όλων είναι να σταματήσει κάποια στιγμή ο πόλεμος, να σταματήσει η ενεργειακή κρίση και να ακολουθήσει η οικονομία τον δικό της ρυθμό.

Υπάρχουν δυσκολίες. Ο κόσμος το ξέρει και πιστεύω ότι αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα μέτρα να βοηθήσει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες και κυρίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ώστε να μπούμε το νέο έτος σε μία άλλη τροχιά”.

  • Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν πως το κόμμα σας θα μπορέσει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Συμμερίζεστε αυτή τη θέση; Θεωρείτε ότι είναι εφικτό;

“Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις το τρέχον διάστημα, αυτό που βλέπουμε και είναι πρωτόγνωρο φυσικά είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική κυβέρνηση που είχε να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα ταυτόχρονα και είναι και η μόνη κυβέρνηση που έχει σταθερό προβάδισμα μεγάλης διαφοράς από το δεύτερο κόμμα. Φυσικά οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβέρνηση. Δείχνουν όμως το πώς σκέφτεται ο πολίτης την εκάστοτε στιγμή που ερωτάται.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών γιατί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει βιώσει τι θα πει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και έχει απογοητευθεί από τον ερχομό του Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα, συνέπεια σε αυτό που χτίστηκε σιγά σιγά αυτά τα χρόνια.”.

  • Όσον αφορά τις υποψηφιότητες της “γαλάζιας” παράταξης στις Κυκλάδες, θα υπάρξει κάποιο πρόσωπο έκπληξη στο ψηφοδέλτιο; Είναι γνωστό πως ο κ. Βρούτσης, ο κ. Φόρτωμας και η κ. Μονογυιού θα είναι εκ νέου στην πρώτη γραμμή. Οι Κυκλαδίτες να περιμένουν και κάτι διαφορετικό;

“Όσον αφορά το δικό μας κόμμα, οι τρεις βουλευτές θα είναι ξανά υποψήφιοι. Από εκεί και πέρα, οι άλλες θέσεις στο ψηφοδέλτιο είναι ανοιχτές και αυτή την υπόθεση τη διαχειρίζεται μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαι πεπεισμένος ότι η Σύρος θα έχει υποψήφιο στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορώ να πω το όνομα σήμερα. Αλλά η Σύρος δεν θα μείνει χωρίς υποψήφιο”.

  • Υπάρχει πιθανότητα να δούμε εσάς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας;

“Όχι, όχι. Δεν θα είμαι εγώ.”.

  • Καυτό” θέμα για τα νησιά παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ. Προσφάτως επανήλθε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου με απόφασή του για την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών, τα ταχύτερο δυνατό. Θεωρείτε πως πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση;

“Θέλω πρώτα να θυμίσω στους Κυκλαδίτες, ποιος αύξησε τους συντελεστές ΦΠΑ. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τσίπρα και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Θέλω να πω – επειδή κάποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -, ότι την εποχή και την ημέρα που υπήρξε η αύξηση του ΦΠΑ στις Κυκλάδες, κάποιοι βράβευαν τον κ. Καμμένο στο θέατρο “Απόλλων”.”.

  • Αυτό το σχόλιό σας αναφέρεται ευθέως στον τέως Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό. Πώς κρίνετε την υποψηφιότητά του με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

“Ο κ. Μαραγκός ήταν δήμαρχος και κρίθηκε και ως υποψήφιος δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές. Ο λαός της Σύρου δεν τον ψήφισε και νομίζω πήρε την απάντηση. Θα δούμε όταν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες θα μπορώ να μιλήσω περισσότερο.”.

  • Σε επίπεδο Κυκλάδων, ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να προτάξουν οι υποψήφιοι βουλευτές; Οι νησιώτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σε πολλά επίπεδα.

“Νομίζω ότι – τουλάχιστον από τους δικούς μας βουλευτές – γίνεται ένας αγώνας για πολλά θέματα. Και αυτό που λέω δεν είναι προσχηματικό. Ούτε το λέω για να στηρίξω τη δική μου παράταξη. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός πως σε μία περίοδο με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία οι Κυκλάδες έχουν τους βουλευτές της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό επίσης να δούμε τι πρόσωπα θα έχουμε και τις επόμενες εκλογές. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και τον νομό αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που έχουμε.

Δυστυχώς, το μόνιμο πρόβλημα που ταλαιπωρεί είναι το ακτοπλοϊκό και ιδιαίτερα το χειμώνα. Τα νησιά δεν είναι μόνον για καλοκαιρινές διακοπές. Επίσης, η ακρίβεια που ταλαιπωρεί τους νησιώτες. Και τα νησιά μας είναι και ακριβότερα από τα άλλα μέρη της Ελλάδος λόγω της νησιωτικότητας.

Η νησιωτικότητα επιτέλους πρέπει να μπει στην ατζέντα και να τηρηθούν όσα είχαν ψηφιστεί και όσα θα ψηφιστούν για τα νησιά.

Δεν πρέπει να “προσπερνάμε” τα προβλήματα λόγω του τουρισμού και να λέμε πως κύλησε καλά ο τουρισμός, άρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο χειμώνας στα νησιά είναι δύσκολος και πρέπει η πολιτεία να μπορέσει μέσα από διάφορα μέτρα να κάνει τους νησιώτες να απολαύσουν όσα αξίζουν και τον χειμώνα. Σε όλους τους τομείς. Υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, ακτοπλοΐα. Να υπάρχει επαφή των νησιών μεταξύ τους. Σίγουρα γίνονται βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Όλοι μαζί θα σκύψουμε σε αυτά. Και σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει ρόλο και η αυτοδιοίκηση.”.

  • Διανύουμε μία προεκλογική χρονιά και για την αυτοδιοίκηση. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το κλίμα σε τοπικό επίπεδο; Τι θα θέλατε να βλέπατε για τη Σύρο σε επίπεδο επόμενης διοίκησης στον Δήμο;

“Είναι καλό για τον κάθε τόπο, για το κάθε νησί να επιλεγούν άνθρωποι και να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, όσοι θέλουν και μπορούν. Γιατί δεν φτάνει μόνο να θέλει κάποιος, πρέπει και να μπορεί να βοηθήσει ο κάθε δήμαρχος το νησί του. Πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Για τη Σύρο, θα έλεγα ότι θα πρέπει να δούμε ξανά τι θέλει ο τόπος και τι θέλουν οι πολίτες του νησιού. Τι ακριβώς ψάχνουν από έναν δήμαρχο. Προσωπική θέση μου είναι πως αυτή τη φορά πρέπει να υπάρξει μία κίνηση ενότητας από όλους τους υποψηφίους για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη στείρα αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης ούτως ώστε να βάλουμε σε προτεραιότητα το νησί μας και να το βοηθήσουμε αποτελεσματικά.”.

  • Λέτε ουσιαστικά να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο για τη Σύρο;

“Ναι. Γιατί όχι… Βλέποντας τα άλλα νησιά, δεν αρκεί να λέμε ότι η Σύρος μένει πίσω σε όλα. Η Σύρος για να μένει πίσω, αυτό σημαίνει πως έχουν ευθύνη οι ίδιοι οι Συριανοί. Φταίμε εμείς που επιλέγουμε τους ανθρώπους που κάθε φορά μας διοικούν. Θεωρώ ότι χρειάζεται βοήθεια από όλους, ώστε να μπουν και να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, πρόσωπα, τα οποία θα μπορέσουν να “τρέξουν” τον Δήμο. Και όταν λέω να “τρέξουν” σημαίνει να “τρέξουν”.

Επιβάλλεται να “τρέξουμε” γρήγορα και να φτάσουμε στα επίπεδα των άλλων Δήμων και των άλλων νησιών. Δεν φτάνει να λέμε μόνο ότι η Σύρος είναι αρχόντισσα των Κυκλάδων και πρωτεύουσα. Ας δούμε ποια είναι η ανάπτυξη των άλλων νησιών τα τελευταία χρόνια και ας δούμε και τη δική μας. Με βάση αυτά, ας σκεφτούμε όλοι τι θέλουμε για την επόμενη διοίκηση.”.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τους τρεις υποψήφιους Δημάρχους μέχρι στιγμής; Επισήμως, γνωρίζουμε τον Αλέξη Αθανασίου και έχουν ανακοινώσει επίσης ο Άρης Ρώτας και ο Χάρης Βεκρής.

“Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Βλέποντας τα τρία πρόσωπα, αν τελικά όλοι μείνουν μέχρι το τέλος και είναι υποψήφιοι, θα πω τα εξής. Ο κ. Αθανασίου έχει την εμπειρία της δημοτικής αρχής μιας και υπηρέτησε στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας και στον ενιαίο Δήμο, που υπήρξε και αντιδήμαρχος Οικονομικών. Έχει την εμπειρία και “τρέχει” την παράταξή του ως αρχηγός πλέον της μείζονος μειοψηφίας. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι που είναι αξιόλογοι ως άνθρωποι σε αυτήν την κοινωνία, δεν γνωρίζω τι μπορούν να δώσουν και τι μπορούν να προσφέρουν στο νησί ως δημοτικοί άρχοντες. Δεν έχουν εμπλακεί καθόλου στα αυτοδιοικητικά, επομένως δεν μπορώ να κρίνω πρώιμα.

Πιστεύω ότι στην πορεία του χρόνου θα δούμε υποψηφιότητες και ψηφοδέλτια. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή από ποια ομάδα θα πλαισιώνεται ένας δήμαρχος. Ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επομένως, να δούμε την ομάδα. Γιατί για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ομαδική εργασία και ομαδική προσφορά. Θα φανούν λοιπόν πολλά και από τα ψηφοδέλτια. Δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του ο επικεφαλής.”.

  • Όσον αφορά την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο κ. Χατζημάρκος γνωστοποίησε εκ νέου την υποψηφιότητά του. Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλο όνομα απέναντί του. Υπάρχει όμως χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η εικόνα των εκλογών στο Ν. Αιγαίο;

“Πιστεύω ότι ο κ. Χατζημάρκος “παίζει” μόνος του και δεν έχει αντίπαλο. Θεωρώ πως έχει κάνει τόσα πολλά στη θητεία του, που δεν θα μπορεί να σταθεί κανένας απέναντί του”.