Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στοχεύει στην ψηφιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω αξιοποίησης χρηματοδοτικού προγράμματος

Τρισδιάστατες περιηγήσεις στην Ερμούπολη

Τη δυνατότητα τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων προς τους επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων φιλοδοξεί να παρέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκει να ψηφιοποιήσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο “εργαλείο” που στοχεύει να αποκτήσει ο Δήμος, προκειμένου οι επισκέπτες να λαμβάνουν και να βιώνουν εντυπωσιακές εμπειρίες από το νησί, αλλά και όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, να προσελκύονται από τις ψηφιακές περιηγήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη πρόταση, “Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η ανάδειξη και η προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέσα από καινοτόμες και λειτουργικές ψηφιακές εφαρμογές και εξοπλισμό, η ψηφιακή και η εικονική δυνατότητα επίσκεψης σε ψηφιακές διαδρομές στην ιστορία, σε χώρους και νεοκλασικά κτίρια”.

Σημειώνεται πως η Δημοτική Αρχή έχει ανταποκριθεί - υποβάλλοντας πρόταση -, στην πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) για το πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ”, συνολικού ποσού 600 χιλ. ευρώ (και για κοινωνικές δράσεις).

Αναφορικά με το πολύ σημαντικό έργο που θέλει να αναπτύξει η δημοτική πλευρά, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς.

Η αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα ως τουριστικό προϊόν

Το έργο που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος αφορά σε εικονικές περιηγήσεις στην Ερμούπολη, οι οποίες θα αποτελούν μία ολοκληρωμένη ψηφιακή δράση εικονικών “περιπάτων” όπου με κύριο μέσο τις κινητές συσκευές, “ο χρήστης θα περιηγείται στην Ερμούπολη και με όχημα τις διαδρομές που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό, θα εντοπίζει νεοκλασικά κτίρια, χώρους, ανθρώπους, ιστορίες και στοιχεία τα οποία θα μπλέκουν την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα με την σύγχρονη πόλη”. Η εν λόγω δράση για να ολοκληρωθεί προβλέπεται “να υποστηριχτεί από μια σειρά από προκαταρκτικές αλλά και συμπληρωματικές ψηφιακές ενέργειες, οι οποίες κρίνονται ως απαραίτητες”.

Το περιεχόμενο αποτελεί την κύρια πηγή για τη σωστή παρουσίαση και υποστήριξη όλων των ψηφιακών εφαρμογών. Ως εκ τούτου, “θα διεξαχθεί εκτεταμένη συλλογή και επιστημονική τεκμηρίωση, μετά θα ακολουθήσει ψηφιοποίηση των τεκμηρίων που θα επιλεγούν και ψηφιακή επεξεργασία τους ώστε να εισαχθούν με πλήρη τεκμηριωτικά δεδομένα στις ψηφιακές εφαρμογές”.

Σημειώνεται πως, σημαντικό μέρος της ψηφιακής επεξεργασίας αποτελεί “η ψηφιακή δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων κτιρίων αλλά και τμημάτων τους, που θα εισαχθούν κυρίως στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας της ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές”.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως ο κύριος σκοπός της δράσης με τίτλο “Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” είναι η ανάδειξη και η προβολή της αρχιτεκτονικής της Ερμούπολης ως νέο τουριστικό προϊόν, δηλαδή σαν μία πολιτιστική διαδρομή.

Ως εκ τούτου το προτεινόμενο έργο ουσιαστικά αποκτά “τουριστική ταυτότητα” με μια επωνυμία – brand, η οποία έρχεται να συνδεθεί με το ευρύτερο όραμα – σχεδιασμό του Δήμου, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Toposophy.

Στόχοι

Στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι: α. να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της Σύρου, β. να δημιουργήσει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, γ. να προσελκύσει νέες επενδύσεις, δ. να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, ε. να προσφέρει ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν για τη Σύρο.

Π. Κουταβάς: Η εμπειρία κερδίζει τον επισκέπτη

Αναφορικά με την αξιοποίηση μίας ακόμη χρηματοδότησης, την οποία φιλοδοξεί να κατοχυρώσει ο Δήμος, μίλησε ο κ. Κουταβάς. “Όλα όσα γίνονται στον τόπο συνδέονται και με τον τουρισμό, από τη στιγμή που είμαστε μία τουριστική περιοχή. Εφόσον είμαστε στους δικαιούχους του προγράμματος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας, καθώς θα βοηθήσει τον Δήμο να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και προς τους επισκέπτες. Όλες αυτές οι ενέργειες και οι δημιουργίες των εικονικών περιηγήσεων είναι πλέον απαραίτητες και θα είναι επιπλέον “όπλα” στη φαρέτρα που έχουμε για να προβάλουμε το νησί” δήλωσε αρχικά ο ίδιος, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει προβολή του συγκεκριμένου έργου. “Υπάρχουν δαπάνες για προβολή και το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα που πήραμε για τον καταδυτικό τουρισμό, όπως και για το ψηφιακό μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη”.

Τόνισε μάλιστα πως, “Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνει το Τμήμα Προγραμματισμού και ο εντεταλμένος Ανδρέας Γιαλόγλου, για την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων”.

Αναφερόμενος στην θετική εμπειρία που μέσα από αυτά τα “εργαλεία” θα αποκομίζουν οι επισκέπτες, ο Παναγιώτης Κουταβάς σχολίασε: “Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πως υπάρχει μία τάση της “μεταστροφής” του τουρισμού προς την εμπειρία. Δηλαδή δεν παίζει ρόλο μόνο ο τόπος αλλά και οι εμπειρίες που ένας τόπος μπορεί να προσφέρει. Νομίζω πως αξιοποιώντας όλα αυτά τα “εργαλεία” μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε ένα πολύ πλούσιο πακέτο εμπειριών στον επισκέπτη, το οποίο φυσικά μας αναβαθμίζει και μας καθιερώνει στον τουριστικό χάρτη”.

Ο αντιδήμαρχος προτού κλείσει τις δηλώσεις του, υπενθύμισε πως, “όλες αυτές τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος κατά το πρόσφατο παρελθόν, τις έχει λάβει υπόψιν η Toposophy στο στρατηγικό σχέδιο”.