Το Υπ. Ναυτιλίας ζητά νέα κυκλοφοριακή μελέτη για να επιτρέψει τη λειτουργία της νέας αφετηρίας στην Ακτή Παπάγου

Χωρίς εγκρίσεις καμία μεταφορά της πιάτσας ταξί

Προτεραιότητα η έγκριση του master plan του λιμένα Ερμούπολης για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης και η έγκρισή της από το Υπ. Ναυτιλίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χωροθέτηση και λειτουργία της πιάτσας των ταξί στην Ακτή Παπάγου και στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού προέχει η οριστική έγκριση του master plan, δηλαδή του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του λιμένα.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε η μείζονα μειοψηφία.

Αφορμή αποτέλεσε η απομάκρυνση των κάδων και του κοντέινερ από την παραλιακή ζώνη και συγκεκριμένα από τον χώρο που προβλέπεται να “μετακομίσει” η πιάτσα των ταξί, στο ύψος της οδού Κέας προς την πλευρά της θάλασσας.

Σημειώνεται πως, η μεταφορά θα απαιτήσει “σπάσιμο” ενός πεζοδρομίου και μικρές διαμορφώσεις στην περιοχή, θέμα που δεν μπορεί να έρθει σε προτεραιότητα, αφού επί πολλά έτη ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προσπαθούν να πάρουν την οριστική έγκριση για το master plan, ώστε να κλείσει ο σχεδιασμός του λιμένα.

Αμέσως μετά, θα μπορεί να δοθεί έμφαση στη μεταφορά των ταξί αλλά και στην εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης που θα έρθει να “κουμπώσει” στο master plan, χωρίς να προκαλεί καθυστερήσεις και ανατροπές στην έγκρισή του.

Ζητήθηκαν απαντήσεις

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος ορμώμενος από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τη δυνατότητα μεταφοράς της πιάτσας, από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν οι κάδοι, θέλησε να ρωτήσει σχετικά ώστε να πληροφορηθούν οι δημότες και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

“Μου μετέφεραν σχόλια της κ. Πρίντεζη (αντιδημάρχου Καθαριότητας) η οποία αναφερόμενη στην απομάκρυνση των μπλε κάδων και καταλήγοντας στη συζήτηση έλεγε το εξής. “Επίσης στο σημείο που ήταν οι μπλε κάδοι θα ξεκινά η λεγόμενη πιάτσα των ταξί”” σχολίασε ο κ. Κοσμάς, ζητώντας σαφή απάντηση.

“Μέχρι σήμερα δεν έχουμε σαφή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με την πιάτσα των ταξί στην παραλία. Υπάρχει κάτι το οποίο γνωρίζετε;”.

Προέχει το master plan

Στο ερώτημα του κ. Κοσμά απάντησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού. Η ίδια ουσιαστικά επανέλαβε πως για να είναι εφικτή η μεταφορά της πιάτσας των ταξί, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το master plan.

“Δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά που είχαμε πει κατά την τελευταία ενημέρωση. Η χωροθέτηση της πιάτσας των ταξί προκειμένου να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο σημείο, προϋποθέτει την καθαίρεση ενός τμήματος του πεζοδρομίου και τη δημιουργία κάποιων νέων πεζοδρομίων. Αυτή η μελέτη όπως είχε εκπονηθεί από το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Υπουργείο Ναυτιλίας διότι το Υπουργείο έθεσε ως προϋπόθεση την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης γεγονός που επηρεάζει στο master plan”, υπενθύμισε η πρόεδρος του ΔΛΤΣ, τονίζοντας παρακάτω πως προτεραιότητα σήμερα, αποτελεί η έγκριση του master plan.

“Επειδή αυτή τη στιγμή προέχει η έγκριση του master plan και όχι η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης για τη λειτουργία της πιάτσας, πρόκειται για μία μελέτη που έχει μείνει σε εκκρεμότητα” σχολίασε παρακάτω, σημειώνοντας πως η απάντηση της κ. Πρίντεζη στο διαδίκτυο, ενδεχομένως να αφορούσε στο κομμάτι της απομάκρυνσης των κάδων.

“Ίσως η κ. Πρίντεζη εννοούσε ότι έγινε ένα βήμα προς το να λειτουργήσει η πιάτσα στο παραλιακό τμήμα, όταν και εφόσον το Υπουργείο Ναυτιλίας το επιτρέψει” δήλωσε προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον κ. Κοσμά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη εξήγησε πως αυτό που έγραφε στο διαδίκτυο αφορούσε στο ότι, “έγινε ένα βήμα στο να μεταφερθεί εκεί η πιάτσα των ταξί”, μετά από την απομάκρυνση των κάδων και του κοντέινερ.

Κατανόηση από τον κλάδο

Με κατανόηση απέναντι στα γεγονότα τοποθετείται ο κλάδος των ιδιοκτητών ταξί στη Σύρο, όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρός τους, Λευτέρης Βαρθαλίτης, εξηγώντας πως τουλάχιστον η σημερινή Δημοτική Αρχή, “έκλεισε” μία εκ των βασικών προϋποθέσεων για τη μεταφορά της πιάτσας στο παραλιακό μέτωπο.

“Η μεταφορά της πιάτσας των ταξί είναι ένα βήμα που για προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ήταν πρόβλημα. Και εννοώ ότι παρουσίαζαν ως πρόβλημα τη μεταφορά των κάδων και του κοντέινερ των απορριμμάτων. Όλοι είδαμε και αυτό αποδείχθηκε πως τελικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πλέον έχουν απομακρυνθεί όλα. Αυτό λύθηκε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, επισημαίνοντας παρακάτω πως όσον αφορά τις εγκρίσεις που πρέπει να δοθούν για το master plan του λιμένα, αυτό είναι στο χέρι του κεντρικού κράτους. Ως εκ τούτου, ο κλάδος όπως ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου παραμένουν σε αναμονή.

“Αυτό που γνωρίζω είναι πως είχε κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες η κα Μαραγκού από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Περιμένουμε την απόφαση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Περιμέναμε τόσα χρόνια για τη μεταφορά μας, να περιμένουμε μία ακόμη χρονιά, δεν έγινε κάτι τραγικό” πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, αυτό το θέμα, “γνωρίζουμε πως δεν λύνεται από τη μία ημέρα στην άλλη”.

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη πως, “το ένα από τα δύο προβλήματα που είχαμε έχει ήδη λυθεί. Κάποιοι το είχαν αναδείξει λες και ήταν το “Κυπριακό”. Το θέμα του Υπ. Ναυτιλίας έχει να κάνει με εγκρίσεις”.

Ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε τέλος πως, “δείχνουμε κατανόηση γιατί διαπιστώνουμε πως δεν μας έλεγαν άλλα στο παρελθόν και τώρα μας λένε κάτι διαφορετικό” ενώ υπογράμμισε σχετικά πως, “εξ αρχής είχε ειπωθεί πως για να πάει η πιάτσα των ταξί στην παραλιακή ζώνη, πρέπει πρώτα να έχουμε το master plan και τις εγκρίσεις”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “το μόνο που είχαμε ζητήσει εξ αρχής είναι να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες και να μην αφήσουν το θέμα, δίνοντάς μας υποσχέσεις μόνο. Έγινε η διαδικασία και περιμένουμε. Το να κάνουμε έναν χρόνο υπομονή για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημά μας, δεν είναι θέμα”.