Άνοιξε από νωρίς το πρωί το πολυσυζητημένο parking για να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες στην Ερμούπολη

Νησάκι: 125 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης από σήμερα

Συλλογή στοιχείων για τον χρόνο εναλλαγής οχημάτων

Σε νέο καθεστώς λειτουργίας εισέρχεται από σήμερα, το parking στο Νησάκι, αφού άρχισε από το πρωί και επίσημα η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, για 125 θέσεις, σύμφωνα με αποφάσεις που είχε πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Μετά από τη συμπλήρωση του 10ημερου αποκλεισμού του χώρου, ώστε ο εργολάβος να ολοκληρώσει τις νέες διαγραμμίσεις, οι οδηγοί έχουν από σήμερα την επιλογή να σταθμεύουν στον χώρο έναντι αντιτίμου.

Όπως απεδείχθη, ο εργολάβος εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια για την ορθή διαμόρφωση των θέσεων στο parking, κάτι που οδήγησε τους οδηγούς να γεμίζουν ασφυκτικά τον χώρο της Ακτής Καταδρομικού Έλλη, ο οποίος και θα παραμείνει διαθέσιμος για στάθμευση μέχρι και την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του μέτρου βάσει αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι να επιτευχθεί η συχνή εναλλαγή οχημάτων στο Νησάκι, ώστε αφενός για τις αγορές του να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος κι αφετέρου να ενισχύονται με καταναλωτές τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του κέντρου.

Αδειοδοτημένες 139, διαθέσιμες 125

Συγκεκριμένα, για τις εργασίες των διαγραμμίσεων, εξαντλήθηκαν τα χρονικά περιθώρια από τον εργολάβο. “Σήμερα (σ.σ. χθες) αργά το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί η διαγράμμιση. Οπότε, από αύριο (σήμερα), στις 8 το πρωί, ο χώρος παραδίδεται προς χρήση από τους οδηγούς”, ανέφερε η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού χθες, στην “Κοινή Γνώμη”, δίνοντας απαντήσεις και για τον ακριβή αριθμό των θέσεων που δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, αυτές ανέρχονται σε 125, αν και ο χώρος έχει αδειοδότηση για 139.

Αυτό προκύπτει δεδομένης της ύπαρξης περίφραξης για την κρουαζιέρα.

“Ουσιαστικά υλοποιημένες θέσεις είναι 125. Η αδειοδότησή μας ήταν για 139 θέσεις, αλλά επειδή υπάρχει και η περίφραξη για το σχέδιο ασφαλείας, έχουν μειωθεί”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θετικό πρόσημο στην πιλοτική λειτουργία

Στην παρατήρηση πως ο εργολάβος τελικά εξάντλησε το 10ημερο, η ίδια επεσήμανε τα εξής: “Εξαντλήσαμε το δεκαήμερο, όμως έγιναν οι διαγραμμίσεις των πρώτων 27 θέσεων και δόθηκαν από τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες, οι πρώτες αυτές θέσεις για χρήση. Συνδυαστικά και αθροιστικά με τον χώρο στην Ακτή Καταδρομικού Έλλη”. Αυτό, εξήγησε πως βοήθησε σε μία πιλοτική λειτουργία του μέτρου, για να εξοικειωθούν οι οδηγοί.

“Αρχικά η πρώτη ημέρα, το Σάββατο, ήταν δοκιμαστική ημέρα, από την άποψη πως δεν υπήρχαν χρεώσεις, αλλά ο κόσμος εισερχόταν και μάθαινε τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων. Ούτως ή άλλως, αυτή τη δοκιμή θέλαμε να την κάνουμε κι εμείς και η Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ώστε να δούμε αν λειτουργεί το σύστημα. Το μηχάνημα της είσπραξης είναι παράρτημα του δικού μας ταμείου, οπότε έπρεπε να δούμε ότι όλα πάνε καλά”, σχολίασε, εξηγώντας παράλληλα πως αντιμετωπίστηκαν και προβλήματα που ανέκυψαν.

“Παρουσιάστηκαν κάποια θέματα από πλευράς λογισμικού, τα διορθώσαμε και προχωράμε. Για οτιδήποτε προκύπτει, είμαστε σε θέση και έτοιμοι να το διορθώνουμε το συντομότερο δυνατόν”.

Στην ερώτηση, αν οι χρήστες μέχρι σήμερα είναι ικανοποιημένοι, η ίδια υπογράμμισε τα εξής: “Ο κόσμος ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένος και αναφέρομαι για τους χρήστες του parking. Είναι πάντα άτομα στον χώρο από την εταιρεία και εξηγούσαν και παρείχαν οδηγίες. Επίσης, αν υπήρχε κάποιο μπλοκάρισμα, άνοιγαν τις μπάρες και έβγαινε ο κόσμος. Οι πρώτες δοκιμαστικές ημέρες ήταν πολύ καλές”, συμπλήρωσε, λέγοντας ακόμη πως, “ο χώρος ήταν σχεδόν πάντα γεμάτος και εννοώ οι πρώτες 27 θέσεις”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, στο κέντρο, “δεν προκλήθηκε ιδιαίτερο κομφούζιο και αλλαγή διότι, η Ακτή Καταδρομικού ήταν γεμάτη και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή ήταν τουλάχιστον 100 οχήματα. Οπότε, αθροιστικά και με τις 27 θέσεις της ελεγχόμενης που εναλλάσσονταν ανά μία δύο ώρες, πήγαμε καλά”.

Συχνή εναλλαγή οχημάτων

Στην ερώτηση αν το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα συγκεντρώσει στοιχεία για να διαπιστώσει στην πράξη, αν το μέτρο επιτυγχάνει το στόχο του, η πρόεδρος υπήρξε σαφής.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε με ακρίβεια στατιστικά στοιχεία γιατί τα πρώτα αποτελέσματα και τις αναφορές θα μας τις βγάλει το σύστημα μετά από μία εβδομάδα, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Απ΄ ό,τι μας ενημέρωσαν και οι φύλακες, υπήρχε εναλλαγή θέσεων και οχημάτων, περίπου ανά μία με δύο ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οδηγοί, στάθμευαν για μία με δύο ώρες και πλήρωναν ένα ευρώ για να κάνουν τις αγορές τους στο κέντρο και έμπαιναν άλλοι. Άρα, βοήθησε στην εναλλαγή. Αυτή είναι μία πρώτη εικόνα”, παρατήρησε, επισημαίνοντας πως, “η ελεγχόμενη έναντι αντιτίμου, έχει αρχίσει από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι. Άρα, πλέον δίδεται το parking στη διάθεση των οδηγών με ελεγχόμενη στάθμευση”.

Κλείνει” ξανά η Ακτή Καταδρομικού Έλλη

Στην ερώτηση αν η Ακτή Καταδρομικού Έλλη θα παραμείνει ανοικτή, καθώς και το καλοκαίρι προκύπτουν αυξημένες ανάγκες, με δεδομένο τον όγκο των επισκεπτών, ανέφερε:

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα κλείσει η Ακτή Καταδρομικού, διότι αυτή είναι έξοδος διαφυγής σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας. Περιμένουμε κρουαζιερόπλοια τον Ιούνιο, οπότε αυτή πρέπει να είναι ελεύθερη”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο.

Ωστόσο, η ίδια αναγνώρισε τις αυξημένες ανάγκες αλλά και το πρόβλημα με την ανυπαρξία χώρων ακόμη και για δίκυκλα, λέγοντας πως είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσει η Δημοτική Αρχή.

“Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θα πρέπει να βάλουν περισσότερο πρόγραμμα στη ζωή τους, όπως κάνω κι εγώ η ίδια. Να αφήνουμε εκτός πόλης τα οχήματα και ή παίρνουμε αστική συγκοινωνία ή περπατάμε. Βέβαια σίγουρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γιατί η πόλη έχει γεμίσει με μηχανές. Οπότε ίσως χρειαστούν και επιπλέον θέσεις για τις μηχανές. Πρέπει να το δούμε κι αυτό”, δήλωσε κατηγορηματικά.

Οι χρεώσεις

Παρακάτω υπενθυμίζονται οι χρεώσεις για τη στάθμευση στο Νησάκι. Ειδικότερα: 1η ώρα 0,50 ευρώ, 2η ώρα 0,50 ευρώ, 3η ώρα 1,00 ευρώ, 4η ώρα 1,00 ευρώ. Κάθε επόμενη ώρα 2,00 ευρώ. Από 00:00 έως και 08:00 0,30 ευρώ/ ώρα. Μετά τις 08:00 π.μ., ο χρόνος που θα έχει ήδη παραμείνει το όχημα στο χώρο στάθμευσης θα προσμετράται αθροιστικά για τον καθορισμό της κλίμακας χρέωσης όπως αναφέρεται παραπάνω. Σε περίπτωση εξόδου και επανεισόδου του οχήματος στον χώρο στάθμευσης εντός χρονικού διαστήματος 1 ώρας από την έξοδό του, το προηγηθέν χρονικό διάστημα παραμονής στον χώρο στάθμευσης θα προσμετράται αθροιστικά για τον καθορισμό της κλίμακας χρέωσης όπως αναφέρεται παραπάνω.

Ετικέτες: