Πρώτος διεθνής διαγωνισμός αυτόνομων σκαφών Aegean Ro-Boat Race στη Σύρο

  • Δευτέρα, 3 Ιουλίου, 2023 - 16:16

Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός αυτόνομων σκαφών Aegean Ro-Boat Race θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου 2023, στη Σύρο. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου φοιτητές και φοιτήτριες σχηματίζοντας διεπιστημονικές ομάδες, θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν αυτόνομα ρομποτικά σκάφη, που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του IEEE Oceanic Engineering Society, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων έγκριτων φορέων.

Παράλληλα, το διάστημα από σήμερα 3 έως και τις 12 Ιουλίου στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, πραγματοποιείται διεθνές θερινό σχολείο, με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευόμενων στη ναυτιλιακή πληροφορική και τη ναυτική τεχνολογία, µε ιδιαίτερη έμφαση στη ρομποτική. Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου διεξάγονται σεμινάρια και πρακτικά εργαστήρια από καθηγητές του Τμήματος, αλλά και συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων, που στόχο έχουν να προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα της βιωματικής μάθησης και την προετοιμασία των ομάδων για τους τελικούς αγώνες. Οι σπουδαστές εμπλέκονται στη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός σύνθετου τεχνικού έργου που αφορά την κατασκευή ενός αυτόνομου σκάφους επιφανείας ή υποβρυχίου.

Στις 11 Ιουλίου 2023, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα τη ναυτιλιακή πληροφορική και ναυτική τεχνολογία ανοιχτή για το κοινό, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η παρουσίαση των ομάδων που μετέχουν στον διαγωνισμό αυτόνομων σκαφών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων την Κυριακή 2 Ιουλίου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Info

Aegean Ro Boat Race

12 Ιουλίου 2023 // 10.00-15.00 // περιοχή Νησάκι

https://smartmove.aegean.gr/el/roboat-race/

Ημερίδα

11 Ιουλίου 2023 // 10.00-13.00 (ομιλίες) & 14.00-17.00 (παρουσιάσεις ομάδων) // αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων