Προκλητική στάση από αυτοδιοικητικό πρόσωπο της Σύρου, στην περιοχή της Αζολίμνου

Σύρος: Αιρετός πέταξε “βουνά” ανακύκλωσης στον δρόμο

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιβάλλεται να “κόψει” πρόστιμα

Προκλητικότατη υπήρξε η στάση αιρετού της Σύρου, προχθές το πρωί, να πετάξει χύμα, μεγάλες ποσότητες ανακύκλωσης σε παράδρομο της Αζολίμνου και συγκεκριμένα να “στολίσει” τον κενό χώρο δίπλα από κάδους οικιακών απορριμμάτων, μη σεβόμενος το περιβάλλον, αλλά και παρακάμπτοντας τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το γεγονός έγινε αντιληπτό πρωτίστως από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μάννα, Γιάννη Μαραγκό, ο οποίος εν συνεχεία, κάλεσε την αντιδήμαρχο, Αγγελική Πρίντεζη, που από κοινού με εργαζόμενο στην Καθαριότητα μετέβησαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί. Μπροστά στη θέα των όγκων ανακύκλωσης που είχαν πεταχτεί στο δρόμο και οι οποίες αφορούσαν σε ανοικτές κούτες – ορισμένες ηλεκτρικών συσκευών -, σακούλες περιτυλίγματος, μεγάλες τσάντες, νάιλον κ.α., έσπευσαν να αναζητήσουν στοιχεία του κατόχου τους. Συγκεκριμένα, βρήκαν τα αποδεικτικά έγγραφα μεταφοράς, που ανέφεραν με σαφήνεια το ονοματεπώνυμο του αιρετού και της επιχείρησης που έχει στο όνομά του. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιάννης Μαραγκός κάλεσε τον επικεφαλής της παράταξης που ανήκει ο αιρετός, δηλαδή τον Αλέξη Αθανασίου και τον πληροφόρησε για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Άμεσα ο κ. Αθανασίου τηλεφώνησε στον αιρετό ώστε να φροντίσει για την απομάκρυνσή τους, - όπως και έγινε -, με την παρουσία μικρού φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

Τα παραπάνω, προκάλεσαν την παρέμβαση της αντιδημάρχου Καθαριότητας στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση του αιρετού χωρίς να τον κατονομάζει, την ίδια στιγμή που όπως είπε, οι αυτοδιοικητικοί είναι εκείνοι που οφείλουν να δείχνουν πρώτοι το θετικό παράδειγμα προς τους δημότες. Στα παραπάνω, επέλεξε να δώσει απάντηση ο Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος δυστυχώς, όχι μόνο έκανε λόγο για “παραλήρημα” της αντιδημάρχου, αλλά απέφυγε παντελώς να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να καυτηριάσει τη στάση του αιρετού της παράταξής του για την προκλητικότητά του.

Τα παραπάνω προκαλούν αλγεινή εντύπωση, σε μία κρίσιμη περίοδο που το νησί καλείται να δώσει “εξετάσεις” και να ανταπεξέλθει στη διαχείριση του μεγάλου όγκου απορριμμάτων και ανακύκλωσης που προκύπτουν, δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου.

Μετά τα προαναφερθέντα, η αρμόδια αντιδήμαρχος, οφείλει πλέον να μη μείνει στα λόγια σχετικά με την επιβολή προστίμων, αλλά να περάσει στην πράξη, με φόντο τα προβλεπόμενα του Κανονισμού Καθαριότητας.

Σημειώνεται πως το δημοσιευμένο φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας προέρχεται από λήψεις που έχει στη διάθεσή της η αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μάννα, ενώ η “Κοινή Γνώμη” έχει και επιπλέον φωτογραφίες που δεν δημοσιεύει, με τα αποδεικτικά στοιχεία του αιρετού που πέταξε στον δρόμο την ανακύκλωση.

Αγγελική Πρίντεζη: “Είναι δυνατόν να αρχίζουμε πρόστιμα από αιρετούς;”

Για τα γεγονότα, η Αγγελική Πρίντεζη ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους. “Ποτέ από την ημέρα που ανέλαβα πολιτικά με το διορισμό του Δημάρχου, αυτή τη Διεύθυνση, δεν καυχήθηκα ή καυχηθήκαμε ότι τα κάνουμε όλα καλά και όλα τέλεια. Ακόμη και στα θετικά που κατά καιρούς μας μεταφέρουν, πάντα η λέξη που συνηθίζω να λέω είναι ότι προσπαθούμε”, ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, “υπάρχει ένας Κανονισμός Καθαριότητας φτιαγμένος από τη Δημοτική Αρχή το 2015-2017, τον οποίο προσπαθούμε να τον μεταφέρουμε στους δημότες μας και κυρίως στους επιχειρηματίες της παραλίας με προσωπικές ενημερώσεις, μέσω των Συλλόγων τους, της Τερψιχόρης, του Εμπορικού Συλλόγου, με ανακοινώσεις, με επισκέψεις πόρτα – πόρτα”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σχετικά με το θλιβερό γεγονός, πρόσθεσε: “Σήμερα το πρωί στην εφαρμογή viber, δέχθηκα δύο φωτογραφίες από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μάννα, τον κ. Γιάννη Μαραγκό για πολύ μεγάλη ποσότητα ανακύκλωσης έξω από τους κάδους οικιακών απορριμμάτων σε παράδρομο της Αζολίμνου, σε παράδρομο που καταλήγει στην παραλία. Μαζί με μέλος της ομάδας έργου του Τμήματος Καθαριότητας γιατί απουσιάζει ο προϊστάμενος με κανονική άδεια, μεταβήκαμε στο σημείο και μιλάω ειλικρινά, ήρθα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση”. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε η ίδια στη συνεδρίαση, “κοιτώντας τις κούτες τα νάιλον και όλα, διαπίστωσα ότι προέρχονται από αιρετό, από άνθρωπο που είναι σαν κι εμένα και προσπαθεί για το κοινό καλό του νησιού μας”. Μετά την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων του, η ίδια μετέφερε την αγανάκτησή της, σχολιάζοντας τα εξής: “Είναι δυνατόν, εμείς οι ίδιοι οι αιρετοί στον 21ο αιώνα, να μην τηρούμε τον Κανονισμό Καθαριότητας, να μην τον γνωρίζουμε; Πώς μετά έχουμε την απαίτηση, οι επιχειρηματίες, οι δημότες, οι επισκέπτες να τηρούν τα πρέποντα, να βοηθούν και να κρατούν μία καλύτερη εικόνα στο νησί μας;”.

Για τις ενέργειες που ακολούθησαν για την απομάκρυνση της ανακύκλωσης, συμπλήρωσε: “Ειδοποίησα αμέσως τον κ. Γιάννη Μαραγκό που ήρθε στο σημείο και απ΄ ό,τι μου είπε ενημέρωσε και τον επικεφαλής της παράταξής του, εσάς κ. Αθανασίου και από εκείνη την ώρα τρέμω, γιατί δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Δεν είναι δυνατόν και ειδικά από ένα άτομο που εκτελεί διοίκηση τόσα χρόνια. Προσωπικά αν μου επιτρέπετε, μου έχει καταλογίσει μία αγωγή και μία μήνυση για δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και εγώ αναγκάζομαι τώρα εκ θέσεως να προχωρήσω μία διαδικασία που με φέρνει σε δύσκολη θέση. Γιατί δεν μπορούμε να ξεκινάμε την επιβολή προστίμων από εμάς τους ίδιους που έπρεπε να κάνουμε πράξη τον Κανονισμό και με τις πράξεις μας να δίνουμε το παράδειγμα στους δημότες. Δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του ΄80”. Η Αγγελική Πρίντεζη κλείνοντας την ενημέρωσή της, τόνισε πως, “πρέπει όλοι ως μία ομάδα να προσπαθούμε για το κοινό καλό. Παρακαλώ όλοι να μελετήσουμε τον Κανονισμό Καθαριότητας”.

Αλέξης Αθανασίου: “Παραλήρημα και θεατρική παράσταση”

Σε έντονα ενοχλημένο ύφος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου έδωσε απάντηση στην κ. Πρίντεζη, λέγοντας πως, “Δεν περίμενα αυτό το παραλήρημα. Παραλήρημα, παραλήρημα”, για να τον διακόψει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης και να τον καλέσει να μην κάνει χαρακτηρισμούς και να μην ειρωνεύεται.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε μάλιστα για τη στάση της αντιδημάρχου πως δεν ενημερώνει για όλα τα γεγονότα, κάνοντας λόγο όμως ο ίδιος άστοχα για ογκώδη αντικείμενα, παρά το γεγονός πως οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα πως ο αυτοδιοικητικός είχε πετάξει μεγάλες ποσότητες ανακύκλωσης. “Δεν είπε στο σώμα (σ.σ. του Δημοτικού Συμβουλίου) λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος αιρετός - που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ παρόντας τώρα, γιατί εγώ απαντώ αντί αυτού χωρίς λόγο -, ο συγκεκριμένος αιρετός έπαιρνε τηλέφωνο την Υπηρεσία Καθαριότητας εδώ και μιάμιση εβδομάδα για τα ογκώδη τουλάχιστον και η Υπηρεσία Καθαριότητας του έλεγε έρχομαι αύριο, έρχομαι μεθαύριο. Δεύτερον, μετά την παρέμβαση τη δική μου, ο συγκεκριμένος αιρετός έφερε φορτηγό δημοσίας χρήσεως και τα πήρε. Αυτό γιατί δεν το λέτε στο σώμα; Κάνατε ολόκληρη θεατρική παράσταση”, σχολίασε ενοχλημένος, για να τον διακόψει εκ νέου ο πρόεδρος του Δ.Σ., ο οποίος του είπε πως, “δεν είναι σωστό να δηλώνετε ότι όποιος δεν βρίσκει την Υπηρεσία, τα βάζει όπου βρει τα αντικείμενα”.

“Όχι δεν λέω αυτό. Εγώ δεν είπα ότι δεν βρήκε την Υπηρεσία, η Υπηρεσία του είπε αύριο θα έρθω, μεθαύριο θα έρθω”, συμπλήρωσε ο Αλέξης Αθανασίου, ενώ ο κ. Κεράνης πρόσθεσε πως, “και τι σημαίνει αυτό; Τα βάζω εδώ επειδή δεν έρχεσαι;”.

Στο σύντομο διάλογο που ακολούθησε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επέμεινε: “Με τα ογκώδη έτσι δεν συνεννοούμαστε;”, για να πάρει την απάντηση από τον πρόεδρο, “Αυτό το παράδειγμα θα δώσετε εσείς;” και να προσθέσει ο κ. Αθανασίου, πως, “δεν λέω αυτό κ. πρόεδρε. Λέω ότι από την Υπηρεσία είχε τη διαβεβαίωση ότι θα περάσουν το πρωί”.

Ο Γιάννης Κεράνης έκλεισε το θέμα, λέγοντας τα εξής: “Τελειώνει εδώ το θέμα. Στις ανακοινώσεις, δεν γίνεται διάλογος. Καταχρηστικά πήρατε τον λόγο”.