Ανακοίνωση του συνδυασμού αναφορικά με το θέμα της μαρίνας στη θέση Πηδάλι

Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου: “Δυο ( ; ) γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα…”

  • Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2023 - 11:34

Ανακοίνωση με την οποία παίρνει θέση αναφορικά με τα όσα έκανε γνωστά χθες το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής της παράταξης “Αναγέννησί μας”, Αλέξης Αθανασίου, για το θέμα της μαρίνας στη θέση Πηδάλι, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου.

“Ξαφνικά, ως εκ θαύματος, ανακάλυψε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε 500 χρήσεις στο λιμάνι», ότι θα υπάρχει πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα αν το λιμάνι πάει στη νέα προτεινόμενη θέση, ότι το masterplan του λιμανιού είναι στον αέρα και ότι «κοροϊδευόμαστε εδώ και 15 χρόνια», κ.α.. Όλα αυτά όμως τα γνώριζε εδώ και χρόνια ο κ. Αθανασίου και καθόλου δεν τον εμπόδιζαν να επιμένει στην «κοροϊδία» και στη σπατάλη πακτωλού χρημάτων και ανθρωποωρών για την υλοποίησή της”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, για τις ενέργειες της κας. Κανδιώ Μαραγκού σημειώνει ότι “είναι προφανές ότι επιχείρησε να δημοπρατήσει εσπευσμένα το έργο χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και χωροθέτηση, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσει”.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου:

Είχαμε πει, στη παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας, πως δεν περιμένουμε καμία έκπληξη από τη συνέντευξη του κ. Αθανασίου την οποία θα παραχωρούσε για ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη μαρίνα και πραγματικά δεν εκπλαγήκαμε από το περιεχόμενο της.

Θυμίζουμε πως ο κ. Αθανασίου έχει υπηρετήσει στον ενιαίο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ως αντιδήμαρχος επί θητείας Γ. Μαραγκού, ως σύμβουλος και στη συνέχεια επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μέχρι σήμερα. Από αυτές τις θέσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του masterplan που «θα έφερνε την ανάπτυξη στο νησί μας».

Ξαφνικά, ως εκ θαύματος, ανακάλυψε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε 500 χρήσεις στο λιμάνι», ότι θα υπάρχει πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα αν το λιμάνι πάει στη νέα προτεινόμενη θέση, ότι το masterplan του λιμανιού είναι στον αέρα και ότι «κοροϊδευόμαστε εδώ και 15 χρόνια», κ.α.. Όλα αυτά όμως τα γνώριζε εδώ και χρόνια ο κ. Αθανασίου και καθόλου δεν τον εμπόδιζαν να επιμένει στην «κοροϊδία» και στη σπατάλη πακτωλού χρημάτων και ανθρωποωρών για την υλοποίησή της.

Όσον αφορά την κα Καντιώ Μαραγκού είναι προφανές ότι επιχείρησε να δημοπρατήσει εσπευσμένα το έργο χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και χωροθέτηση, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσει.

Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει, όμως, είναι το γεγονός ότι ζούμε μια άνευ προηγουμένου υποτίμηση των θεσμικών οργάνων της τοπικής διοίκησης με όρους θεσμικής εκτροπής, όπως την είχαμε χαρακτηρίσει στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/08.

Καλές οι συνεντεύξεις τύπου, όμως οι απόψεις για τόσο σημαντικά προβλήματα θα πρέπει να κατατίθενται στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Εφόσον η παράταξη του κ. Αθανασίου πιστεύει ότι έχει νεότερα «άγνωστα» στοιχεία για εξεταζόμενο ζήτημα, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα:

• Η μείζονα μειοψηφία εκπροσωπείται στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε καμία ενημέρωση για τις σοβαρές εκκρεμότητες, τα κωλύματα και τον γενικότερο προγραμματισμό του έργου, που τώρα καταγγέλλουν; Τώρα τα ανακάλυψαν;

• Γιατί δεν θέλησε να γίνει συνεδρίαση του αρμόδιου θεσμικού οργάνου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ώστε να κατατεθούν εκεί τα εν λόγω έγγραφα;

• Όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της ΟΝΕΧ. Τώρα ανακάλυψε την Αμερική; Τα της χωροθέτησης της μαρίνας δεν ήταν γνωστά σε όλους μας από την πρώτη μέρα που έφτασε στο νησί; Γιατί αυτή ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του Δήμου και η προσπάθεια διχασμού;

• Τι άλλαξε από τον Φλεβάρη οπότε και όλες οι άλλες παρατάξεις, εκτός Λαϊκής Συσπείρωσης, υπερψήφισαν (ακόμη μια φορά) τους σχεδιασμούς του masterplan; Που οφείλεται αυτή η αιφνίδια αλλαγή πλεύσης, γιατί ακυρώνουν τώρα οι ίδιοι τις δικές τους αποφάσεις;

Ας σταματήσουν οι υποψήφιοι να παίζουν με τη λογική των κατοίκων του νησιού και με το μέλλον του.

Με δεδομένο πως τόσο ο κ. Αθανασίου, όσο και στελέχη που βρίσκονται στις άλλες δύο υποψήφιες παρατάξεις ήταν πρωτεργάτες στην εισήγηση και εφαρμογή του masterplan, κάποιοι ήδη από το 2013, προκύπτει το ερώτημα ποια είναι σήμερα η θέση των υποψηφίων για το masterplan και ιδιαίτερα για τη μαρίνα και τη μεταφορά του λιμανιού;

Για μια ακόμη φορά οι ξεκάθαρες θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που συντάσσονται μόνο με το συμφέρον του συριανού λαού, επιβεβαιώνονται πλήρως.

Μιλήσαμε για ένα σχεδιασμό που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και το δικαίωμα μας στην ασφαλή, φθηνή και τακτική επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα και τα άλλα νησιά, αλλά των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αναδείξαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πρόβλεψη ύπαρξης τόσων πολλών χρήσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο λιμάνι με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα. Υπερθεματίσαμε, ταυτόχρονα όμως, την ανάγκη μεταφοράς του λιμανιού το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του δημοσίου. Δεν συμφωνούμε με το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες και τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σ’ αυτόν (Για περισσότερα, υπ’ αρ. 65/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ΑΔΑ: ΩΜΖΜΩΗΟ-34Ξ).

Υ.Γ.: να θεωρήσουμε ως ένα θετικό βήμα την τοποθέτηση του κ. Αθανασίου ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τον βρίσκουν αντίθετο;

12/09/2023