Συνέντευξη με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Ποσειδωνίας, Κανδιώ Μαραγκού από το συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο”

“Οραματιζόμαστε μία Σύρο ισχυρή και με εξωστρέφεια”

Θητεία καθοριστική για το μέλλον της Σύρου επισημαίνει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ποσειδωνίας, Κανδιώ Μαραγκού με το συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο”, πως θα είναι η επόμενη 5ετία και γι αυτό καλεί τους δημότες να στηρίξουν την ομάδα του υποψήφιου δημάρχου, Άρη Ρώτα, για επόμενη Δημοτική Αρχή.

Η κ. Μαραγκού στη συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” ενόψει της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου, τονίζει πως οραματίζεται μία Σύρο ισχυρή και με εξωστρέφεια, που θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους. Ανάπτυξη, καθημερινότητα, ποιότητα ζωής και περιβάλλον υποστηρίζει πως συνδέονται, ενώ ακολούθως, υπογραμμίζει πως το νησί χρειάζεται έναν δήμαρχο με αποφασιστικότητα που θα είναι αγωνιστής και όχι διαχειριστής. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, αυτή είναι η κρίσιμη ευκαιρία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να βαδίσει μπροστά και να σχεδιάσει το μέλλον της για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η υποψήφια δημοτικής σύμβουλος δίνει απαντήσεις και για την υπόθεση της μαρίνας, επισημαίνοντας πως οι όποιες ευθύνες για την αναστάτωση που προκλήθηκε, πρέπει να αναζητηθούν στην πλευρά που σταμάτησε την αναπτυξιακή πορεία.

  • Είστε για δεύτερη θητεία υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ποσειδωνίας, αυτή τη φορά, με το νέο συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο” του υποψήφιου δημάρχου, Άρη Ρώτα. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

    “Είναι αλήθεια ότι η επόμενη 5ετία θα είναι καθοριστική για την πορεία της Σύρου στο ελλαδικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δήμοι που δεν αναπτύσσονται και δεν ακολουθούν τις εξελίξεις με τακτική εξωστρέφειας, θα μείνουν πίσω. Ο Άρης Ρώτας, λοιπόν, διαθέτει τρία πολύ βασικά προσόντα για να υπάρξει ένας επιτυχημένος δήμαρχος για τη Σύρο. Πρώτον, είναι ήρεμη δύναμη, με την έννοια ότι ακούει πολύ το συνομιλητή του, διαθέτει απόλυτη ψυχραιμία ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, έχει προσήλωση στο στόχο του και διεκδικεί με αποφασιστικότητα και δομημένο λόγο, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δεύτερον, είναι τεχνοκράτης, που σημαίνει ότι γνωρίζει (λόγω της επαγγελματικής του εμπειρίας) πάρα πολύ καλά το πώς λειτουργεί ένας Δήμος, πώς σχεδιάζει τα έργα του, πώς τα ωριμάζει και κυρίως πώς βρίσκει χρήματα για την υλοποίησή τους. Το κάνει 17 χρόνια για άλλους Δήμους, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, έχοντας ωριμάσει σπουδαία έργα τους (π.χ. μαρίνα Ρόδου). Τρίτον, είναι άνθρωπος απλός, κοντά στην κοινωνία, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά και στις ευπαθείς ομάδες και οραματίζεται μια Σύρο που να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, βέβαια, δεν είναι μόνος. Κατάφερε να δημιουργήσει από το μηδέν μία εξαιρετική ομάδα, με ανθρώπους με όραμα, απίστευτη εργατικότητα (και ο καθένας το έχει αποδείξει σε προσωπικό επίπεδο) και καθαρότητα. Ικανή θα ορθώσει ανάστημα για να υποστηρίξει το κοινό καλό και την ανάπτυξη της Σύρου.”.

  • Κατά το πρόσφατο διάστημα πρωταγωνιστήσατε για τη στάση σας να προσπαθήσετε να δημοπρατήσετε τη μαρίνα Λαζαρέττων. Επιμείνατε και κατηγορηθήκατε ότι επιχειρήσατε να διχάσετε την τοπική κοινωνία για ψηφοθηρικό όφελος. Ποια η ευθύνη σας για όλη αυτή την αναστάτωση που προκλήθηκε σε κρίσιμο προεκλογικό χρόνο;

    “Τα πράγματα είναι απλά. Επιχείρησα να υλοποιήσω αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων χρόνων, αλλά κυρίως την προεκλογική δέσμευση του κ. Λειβαδάρα, για την οποία εργάστηκα συστηματικά από το 2020, σε απόλυτη συνεννόηση με τη δημοτική ομάδα. Και να βγάλω στον αέρα έναν διεθνή διαγωνισμό! Δεν δέχομαι ότι μπορεί να διχάσει το νησί μία αναπτυξιακή ευκαιρία, που θα έφερνε εκατομμύρια ευρώ στο νησί και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Το νησί διχάζουν τακτικές «ή εγώ ή εσύ». Και ένας αυτοδιοικητικός πρέπει πάντα να υπηρετεί το «εμείς». Αν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, λοιπόν, ας γίνει από αυτούς που σταμάτησαν μία τέτοια αναπτυξιακή πορεία, καθήλωσαν τη μαρίνα και μαζί με αυτήν και την ευρύτερη περιοχή των Λαζαρέττων και του Μάννα. Εν έτει 2023 το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της μαρίνας στη Σύρο είναι τεράστιο, από πολύ δυνατά επενδυτικά σχήματα παγκοσμίως. Κάτι περισσότερο θα βλέπουν αυτά για τις δυνατότητες ανάπτυξης της Σύρου.”.

  • Στη θητεία σας στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου πήρατε αποφάσεις που επίσης ξεσήκωσαν αντιδράσεις. Δύσκολες αποφάσεις όπως οι προϋποθέσεις για την πύλη Σένγκεν και την ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι. Έχετε ευήκοα ώτα να εισπράξετε τις διαφωνίες της κοινωνίας; Σε όσους υποστηρίζουν ότι πορεύεστε μόνη σας και ίσως αλαζονικά, τι απαντάτε;

“Κάθε αλλαγή φέρνει διαφωνίες. Τις διαφωνίες πάντα τις άκουγα και πάντα θα τις ακούω, γιατί μέσα από αυτές τολμώ να πω ότι πρόλαβα ή διόρθωσα πολλά λάθη μου. Ένας αυτοδιοικητικός δεν είναι αλαζόνας όταν επιλέγει να υπηρετήσει τον τόπο του με εντιμότητα και χωρίς λαϊκισμό, όταν αξιολογεί τις διαφωνίες αλλά δεν δειλιάζει μπροστά σ’ αυτές «για την καρέκλα», ούτε προτάσσει μεμονωμένα συμφέροντα μπροστά στο κοινό καλό. Ένας αυτοδιοικητικός δεν είναι αλαζόνας όταν τολμά, «μπαίνει μπροστά» στα δύσκολα για το κοινό καλό, αναλαμβάνει ευθύνη π.χ. για να διατηρήσει η Σύρος τον τίτλο της θαλάσσιας πύλης Σένγκεν που αποτελεί “προαπαιτούμενο” για την ανάπτυξη του yachting ή π.χ. για να δοθεί το parking στο Νησάκι στη χρήση όλων και όχι των ολίγων, ώστε να τονωθεί και ο εμπορικός κόσμος της Ερμούπολης.”.

  • Πώς οραματίζεστε την πορεία ανάπτυξης της Σύρου και σε ποιες βάσεις επάνω στηρίζεται το όραμα του συνδυασμού σας;

    “Θα χρησιμοποιήσω λόγια του Άρη Ρώτα. Οραματιζόμαστε ένα νησί που οι κάτοικοι να μπορούν να ζουν ποιοτικά, να εργάζονται αξιοπρεπώς, να επιχειρούν και να ευημερούν. Οραματιζόμαστε μια Σύρο ισχυρή και ως πρωτεύουσα - με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση - να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Και συνεχίζω, λέγοντας ότι στόχος μας είναι εφεξής να μην χαθεί καμία αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Σύρο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να βρεθεί στις πρώτες θέσεις συμμετοχής και απορροφητικότητας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Οραματιζόμαστε έναν Δήμο που να προσφέρει ευκαιρίες, να φροντίζει τους δημότες του και θα είναι πρωτοπόρος στις προκλήσεις που έρχονται. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι για εμάς ανάπτυξη και ποιότητα ζωής – περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα!”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες γι’ αυτές τις εκλογές; Γιατί να στηρίξουν εσάς και τον Άρη Ρώτα για δήμαρχο;

“Γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Γιατί τώρα σχεδιάζονται οι Δήμοι του μέλλοντος, των επόμενων 50 ετών. Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσουν μη επαγγελματίες πολιτικοί, άνθρωποι της σκέψης και της παραγωγής, άνθρωποι προοδευτικοί και ικανοί να υλοποιούν τους στόχους τους. Η Σύρος του αύριο χρειάζεται ένα Δήμαρχο αγωνιστή και όχι διαχειριστή.”.