Συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ποσειδωνίας, Φραγκίσκο Βακόνδιο από το συνδυασμό “Αναγέννησί μας”

“Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για τη Σύρο”

Τις δυνάμεις του ενώνει με το συνδυασμό “Αναγέννησί μας” ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ποσειδωνίας, Φραγκίσκος Βακόνδιος, δηλώνοντας αποφασισμένος να στηρίξει στην εφαρμογή του, το πρόγραμμα του Αλέξη Αθανασίου, για την επόμενη ημέρα στη Σύρο.

Μετρώντας αντίστροφα για την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, ο κ. Βακόνδιος μιλά για τα έργα που θα τεθούν σε προτεραιότητα για το νησί, με τον ίδιο να έχει ισχυρό εφόδιο την εμπειρία του ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων από την προηγούμενη θητεία.

  • Αποφασίσατε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μετά από μία θητεία που απείχατε. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν στην πρώτη γραμμή και πάλι για τον τόπο;

“Είμαι από τους ανθρώπους που προσπαθώ να είμαι ενεργός πολίτης να ενημερώνομαι για την επικαιρότητα και τα προβλήματα της περιοχής μου και δεν αρκούμαι απλά στην κριτική, αλλά μέσω και της συμμετοχής στα κοινά, επιθυμώ να βάλω ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για το νησί μας. Γι αυτό και το 2014 έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα,

όπου είχα τη χαρά και την τιμή ο κόσμος να με εμπιστευτεί και να με εκλέξει.

Σίγουρα για έναν νέο άνθρωπο και μάλιστα ελεύθερο επαγγελματία, δεν είναι καθόλου εύκολη η ενασχόληση με τα κοινά, καθώς απαιτεί αρκετό κόπο και ακόμη περισσότερο χρόνο που θα μοιραζόσουν με την οικογένεια με φίλους ή για την εργασία ή την αναψυχή σου.

Όπως είχα τονίσει το 2019 στο τέλος της πρώτης θητείας μου στα κοινά, λόγοι προσωπικοί επαγγελματικοί κ.α. με ώθησαν να βάλω μία άνω τελεία. Σήμερα, μετά την προτροπή συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, συμπολιτών μας, αλλά και των προτάσεων που είχα να συμμετέχω και πάλι, θεωρώ πως υπάρχουν οι συνθήκες να το κάνω. Πιστεύοντας πολύ στην “ομάδα” που δημιουργήθηκε πήρα την απόφαση να θέσω ξανά υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Αλέξη Αθανασίου «Αναγέννησι μας».”.

  • Είχατε διατελέσει αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και έχετε σαφή εικόνα για τα έργα στο νησί. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σε αθλητικούς χώρους, στη συντήρηση του Δημαρχιακού Μεγάρου κ.α.. Αν ο συνδυασμός στον οποίον συμμετέχετε είναι επόμενη Δημοτική Αρχή, σε ποια έργα θα δώσετε προτεραιότητα;

“Υπάρχουν αρκετοί τομείς που θα δοθεί προτεραιότητα. 1. Πρώτα απ όλα στον τομέα των αθλητικών χώρων: Α. Θα ξεκινήσω απ’ το κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες για την εκ νέου κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Υπάρχει προβληματισμός όμως ως προς τον χρόνο υλοποίησής του για μελέτες και εγκρίσεις (απαιτείται έγκριση Υπ. Πολιτισμού και πιθανή τροποποίηση πολεοδομικών σχεδίων), οπότε δεύτερη σκέψη μας, πέραν αυτού, θα είναι η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για δημιουργία ενός δεύτερου μικρότερου κλειστού γηπέδου όπως πχ στον Πάγο εφόσον αυτό είναι εκεί εφικτό. Β. Έργο στατικής αναβάθμισης γηπέδου πετοσφαίρισης. Γ. Για το δημοτικό κολυμβητήριο η ενεργειακή αναβάθμισή του.

2. Στα δημοτικά κτήρια προτεραιότητα μας αποτελεί η συντήρηση όψεων του δημαρχιακού μεγάρου στη Ερμούπολη. Οι ενέργειες για την μελέτη επισκευής των όψεών του, ξεκίνησαν το 2018 ενώ σήμερα μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, άμεση πρέπει να είναι η εκκίνηση των εργασιών.

3.Στις υποδομές ύδρευσης αποχέτευσης ξεχωρίζουν δύο έργα. Ένα είναι για τη νότια Σύρο και συγκεκριμένα για τις περιοχές Ποσειδωνία – Φοίνικα – Βήσσα και Γαλησσά και θα είναι αυτό της δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για το οποίο είναι απαραίτητη η εξεύρεση χρηματοδότησης και το δεύτερο είναι αυτό της αναβάθμισης της δυναμικότητας του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης σε 10.000 κυβικά την ημέρα και η λειτουργία του με ΑΠΕ με εγκατάσταση φωτοβολταικού σταθμού στην θέση «Βούλιας».

4. Στο τμήμα του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου η διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου για τις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ ώστε να διαχωριστούν οι ιδιοκτησίες που θα πάρει ο δήμος, με αυτές που θα παραμείνουν στον στρατό ξηράς. Εργασίες ύψους 700.000 ευρώ με το τέλος των οποίων, θα μπορέσουν να αποδοθούν οι χώροι που έχουν συμφωνηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την δημιουργία Πανεπιστημιούπολης καθώς επίσης και η ανάδειξη και χρήση από τους δημότες των δημοτικών χώρων που θα μείνουν στην κυριότητα του δήμου με την δημιουργία και των απαραίτητων δρόμων πρόσβασης εντός αυτού.

5. Στον δημοτικό φωτισμό προτεραιότητα είναι η υπογειοποίηση του δημοτικού φωτισμού στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης καθώς επίσης και η αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου, οι επεκτάσεις ή και δημιουργία νέων δικτύων σε πολλές δημοτικές κοινότητες που το έχουν ζητήσει.

6. Στο τομέα των χώρων αναψυχής και παιδικών χαρών, στην κοινότητα του Πάγου η διερεύνηση αγοράς οικοπέδου για τη δημιουργία ανοιχτού πολιτιστικού χώρου - πλατείας και παιδικής χαράς, στην κοινότητα Βάρης η εύρεση χώρου για δημιουργία παιδικής χαράς και τέλος στο Κίνι η περαιτέρω αξιοποίηση του οικοπέδου που αγοράστηκε από τον δήμο.

7. Ολοκληρώνοντας την ενότητα των έργων θα αναφερθώ σ’ ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι μέσω των ΣΒΑΑ (Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) για περιοχές παρέμβασης εντός αστικής περιοχής στην Ερμούπολη συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ και για το οποίο αναμένουμε την έγκριση της πρότασης. Η πρόταση έχει πλήθος παρεμβάσεων και χωρίζεται σε δύο τμήματα το νότιο τμήμα εκατέρωθεν την οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με χαμηλές πληθυσμιακές πυκνότητες και διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους αλλά παράλληλα, έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα και στο βόρειο τμήμα που εκτείνεται στις περιοχές Λαλακιά και Πευκακίων με πολύ μεγάλες πληθυσμιακές πυκνότητες και στενότητα ανοιχτών χώρων και λοιπών υποδομών.”.

 

  • Ένα “καυτό” θέμα είναι το κυκλοφοριακό. Τι πλάνο θα έχετε για τη διαχείρισή του;

    “Στόχος είναι η άμβλυνση του κυκλοφοριακού με μία σειρά μέτρων. Αρχικά η περαιτέρω αναβάθμιση του οικοπέδου που αγοράσθηκε για τη λειτουργία parking και η επαναχάραξη των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας ώστε να συνδεθούν με τoν χώρο στη Λαλακιά. Επίσης η συνέχιση διερεύνησης δημιουργίας κυκλικού κόμβου στην παλιά πυροσβεστική. Για τις διασταυρώσεις Αξού και στρατοπέδου η μακροπρόθεσμη λύση θα είναι μέσω παράκαμψης μέσω του στρατοπέδου αφότου γίνουν τα έργα που αναφέρω παραπάνω. Δηλαδή με την δημιουργία δρόμων εντός του στρατοπέδου με είσοδο απ’ τον Άγιο Ιάκωβο και δύο εξόδους μία στην πύλη του στρατοπέδου και μία στο δημοτικό πάρκινγκ πλησίον σούπερ μάρκετ και με μονοδρομήσεις οδών (άνοδος από διασταύρωση Αξού έως Άγιο Ιάκωβο) και μονοδρόμηση Ηρώων Πολυτεχνείου από το ύψος του πάρκινγκ έως διασταύρωση Αξού.

Για φωτεινούς σηματοδότες θα διερευνηθεί τρόπος τοποθέτησης τους, με παράλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ή παρακάμψεις αλλά στην διασταύρωση του Αξού ή του στρατοπέδου η δυσκολία τοποθέτησής τους υπάρχει στο ότι υπάρχουν μόνο δύο λωρίδες ενώ απαιτούνται τέσσερεις με τις σημερινές ισχύουσες κυκλοφοριακές κινήσεις. Όταν πχ στο ρεύμα κυκλοφορίας Ερμούπολης - Βαρη (και αντίστροφα) υπάρχει πράσινος σηματοδότης κάποιος που θα θέλει να στρίψει από Βάρη για Τάλαντα χρειάζεται άλλη λωρίδα γιατί θα έχει κόκκινο. Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματάει την κυκλοφορία. Τέλος στο Βροντάδο, μονοδρόμηση της οδού Αθανασίου Διάκου.”.

  • Πώς φαντάζεστε την ανάπτυξη της Σύρου και ειδικότερα τη βελτίωση της λειτουργίας του λιμένα Ερμούπολης;

    “Ο λιμένας για τη Σύρο είναι η βασική πύλη εισόδου (ακτοπλοία – θαλάσσια σκάφη αναψυχης – κρουαζιεροπλοια) και με τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης, οπότε, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Ένα σύγχρονο λιμάνι είναι αυτό που θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στο νησί. Επομένως απαιτούνται άμεσες ενέργειες για επίσπευση του masterplan. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο. Οι μελέτες του νέου λιμένα ακτοπλοΐας έχουν ανατεθεί και ενώ περιμέναμε πως είμαστε λίγο πριν την έγκρισή του masterplan, το τελευταίο διάστημα, έγγραφο της Ένωσης Πλοιάρχων αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας με νέα ερωτήματα προς το Λιμενικό Ταμείο για τη θέση του νέου λιμένα ακτοπλοΐας πρέπει να απαντηθούν. Οπότε, η νέα διοίκηση θα πρέπει να τρέξει για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται με σκοπό την έγκριση του masterplan.”.

  • Γιατί οι δημότες να ψηφίσουν εσάς για δημοτικό σύμβουλο και τον Αλέξη Αθανασίου για δήμαρχο;

“Κάθε δημότης και κάθε δημότισσα οφείλουν αρχικά να δώσουν το «παρών» σε

αυτές τις εκλογές. Να ενημερωθούν για τα προγράμματα και τις θέσεις του κάθε συνδυασμού και να προσέλθουν να ψηφίσουν. Να επιλέξουν τους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπούν τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά, χαίρομαι πολύ που είμαι μέλος αυτής της παράταξης. Μιας παράταξης που υπάρχει η νεανική φρεσκάδα, αλλά ταυτόχρονα και η εμπειρία. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Για τον επικεφαλής μας τον Αλέξη Αθανασίου θα έλεγα πως πέραν της άψογης συνεργασίας που είχαμε κατά την διάρκεια της θητείας μας 2017-2019 σαν αντιδήμαρχοι Τεχνικών και Οικονομικών αντίστοιχα, είναι ένας άνθρωπος που ακούει τον κόσμο, γνώστης της αυτοδιοίκησης, και με πολιτικό λόγο ενωτικό και όχι διχαστικό. Ζητούμε λοιπόν την εμπιστοσύνη των δημοτών, δεσμευόμενοι πως θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να είμαστε δίπλα τους, να λύσουμε προβλήματα καθημερινότητας, αλλά και να δημιουργήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε για το νησί μας.”.