Τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια παιδιών στην είσοδο των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, καθημερινά, εξαιτίας απουσίας μέτρων για την κυκλοφορία οχημάτων

Κωφεύουν οι αρμόδιοι ενώ ελλοχεύει κίνδυνος για μαθητές

Επιβάλλεται η εφαρμογή μονοδρόμησης της οδού Ανδρέα Κάργα προς την κατεύθυνση της Καποδιστρίου

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη ακόμη και μοιραίου δυστυχήματος έρχονται καθημερινά πολλοί μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, οι οποίοι, μεταβαίνοντας πεζή στο σχολείο τους, αναγκάζονται να συνυπάρχουν στον - πολύ περιορισμένου πλάτους - δρόμο της Ανδρέα Κάργα με μεγάλο όγκο διερχόμενων οχημάτων, που μάλιστα κινούνται σε αντίθετες ροές - κατευθύνσεις.

Το σοβαρότατο πρόβλημα που καταγράφεται όλα τα τελευταία χρόνια, δεδομένης και της δυναμικής που παρουσιάζουν τα Εκπαιδευτήρια, στα οποία σήμερα φοιτούν 350 μαθητές, αν και είναι γνωστό στις τάξεις των αρμοδίων και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ωστόσο, παραμένει άλυτο και χωρίς διαχείριση.

Η παντελής απουσία μέτρων από τη Δημοτική Αρχή για την ασφάλεια των μαθητών και των πεζών κυρίως κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης από το σχολείο τους, φέρνει και κατά τη νέα σχολική χρονιά στο προσκήνιο, την καθημερινή αγωνία των ίδιων, των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων τους, αφού η πρόκληση ατυχήματος σε πολλές περιπτώσεις έχει αποφευχθεί από “θαύμα”.

Παρά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, τόσο προς την Κοινότητα Ερμούπολης, όσο και προς την Τεχνική Υπηρεσία (σχετικό έγγραφο απεστάλη και πέρυσι, 22 Νοεμβρίου), δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή κωφεύει προκλητικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για μαθητές του σχολείου, στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος.

Η ουσιαστική λύση που οφείλει(!) να δώσει η Δημοτική Αρχή αφορά στην εφαρμογή της απόφασης μονοδρόμησης της οδού Ανδρέα Κάργα (δηλαδή από το ύψος του δρόμου που συνδέεται με τη μικρή παρακαμπτήρια οδό της Λαλακιάς), μέχρι και την οδό Καποδιστρίου, η οποία λειτουργεί ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια ως κάθοδος. Αυτή τη λύση άλλωστε αναφέρει και η μελέτη Καρεκλά για την περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο, η είσοδος των Εκπαιδευτηρίων θα “ανασάνει” από την καθημερινή κυκλοφοριακή εμπλοκή, οι οδηγοί σε μονοδρομημένη οδό θα έχουν καλύτερη ορατότητα για τα παιδιά και οι πεζοί μαθητές δεν θα κινδυνεύουν.

Αγνοούν τα αιτήματα, παρά την επικινδυνότητα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέχρι σήμερα δυστυχώς έχει αγνοηθεί το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, παρά τη διαπιστωμένη κατάσταση του κινδύνου που υπάρχει εξαιτίας του τρόπου που “λειτουργεί” σε εκείνο το σημείο η οδός Ανδρέα Κάργα, δηλαδή ως δρόμος διπλής(!) κατεύθυνσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως στα Εκπαιδευτήρια περιλαμβάνεται χώρος εσωτερικά, εντός των ανοικτών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των μαθητών και την αποβίβαση ή επιβίβασή τους σε οχήματα, ωστόσο, η πραγματικότητα θέλει κι έναν άξιο λόγου αριθμό μαθητών να φθάνουν και να αναχωρούν από το σχολείο τους, με τα πόδια.

Δεδομένου και(!) του προβλήματος έλλειψης χώρων στάθμευσης στην περιοχή και ως εκ τούτου, των σταθμευμένων οχημάτων κατά μήκος της Ανδρέα Κάργα, κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, τα παιδιά αναγκάζονται να μετακινούνται με μεγάλο ρίσκο στον δρόμο για να εισέλθουν από την είσοδο, στο σχολείο και κυριολεκτικά να αναζητούν “χαραμάδα” ανάμεσα στον πανικό οχημάτων.

Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως κυκλοφοριακό κομφούζιο προκαλείται και από τα οχήματα που κάνουν ελιγμούς για να εξυπηρετηθούν από την παρακαμπτήρια οδό που οδηγεί στη Λαλακιά, κάτι που επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν, αφού οι οδηγοί για να στρίψουν, αναγκάζονται και μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, διακόπτοντας άλλους οδηγούς που τελικά παραμένουν “σημειωτόν” στην είσοδο του σχολείου.

Να μπει τέλος στην κατάσταση χάους

Κατ΄ επανάληψη ο Σύλλογος Γονέων έχει προχωρήσει σε προτάσεις (εφικτές και υλοποιήσιμες) αναφορικά με το πρόβλημα, που όμως, δυστυχώς, ούτε οι πιο ήπιες εξ αυτών, δεν έχουν προωθηθεί από τον Δήμο μέχρι σήμερα. Οι αρμόδιοι οφείλουν να κατανοήσουν πως πρέπει να μπει τέλος στην κατάσταση κυκλοφοριακού χάους στην περιοχή και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, δείχνοντας πως διαθέτουν πολιτική βούληση.

Συγκεκριμένα, η πλευρά των Εκπαιδευτηρίων ζητά τη δημιουργία διάβασης πεζών μπροστά στην είσοδο του σχολείου, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, ώστε τα παιδιά με ασφάλεια να διασχίζουν τον δρόμο, ενώ επίσης το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων αιτείται την οριοθέτηση έστω με κολωνάκια, χώρου που θα λειτουργεί ως “διάδρομος” - πεζόδρομος κίνησης των μαθητών προς το σχολείο. Το τμήμα του δρόμου που θα μπορούσε να οριοθετηθεί, σαφώς θα πρέπει να είναι από την πλευρά του σχολείου.

Τέλος, ο Σύλλογος προτείνει και ζητά τη μονοδρόμηση της Ανδρέα Κάργα από το σχολείο (στο ύψος της παρακαμπτήρια οδού που συνδέει με τη Λαλακιά), έως και την Καποδιστρίου που λειτουργεί ως μονόδρομος (κάθοδος), στο ύψος του Φραγκογέφυρου.