Σε αδιέξοδο ο Δήμος καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση σε διαγωνισμό για το τρέχον σχολικό έτος, με προϋπολογισμό 170 χιλ. ευρώ

Χωρίς εργολαβία για επισκευές τα σχολεία της Σύρου

Στο κενό η προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης και για το έργο των 200 χιλ. ευρώ αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς

Στον αέρα είναι οι ανάγκες των σχολείων της Σύρου, σε επίπεδο επισκευών και συντηρήσεων για το τρέχον σχολικό έτος, καθώς έπεσε στο κενό ο διαγωνισμός για τη σχετική εργολαβία με προϋπολογισμό ύψους 170 χιλ. ευρώ.

Πρακτικά, η ανωτέρω εξέλιξη της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από καμία εργολαβική εταιρεία, μεταφράζεται σε αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απέναντι στα αιτήματα των σχολείων για επισκευές και αποκαταστάσεις (όχι απλού χαρακτήρα), κάτι που προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή. Παρομοίως, “γεννά” σοβαρή ανησυχία και η άκαρπη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων με εργολάβους για το έργο των 200 χιλ. ευρώ στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ώστε να γίνουν εργασίες για την απόλυτη ασφάλεια των μικρών παιδιών και οι δομές να συμμορφωθούν.

Με βάση τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή καλείται να επιμείνει είτε σε διαγωνιστικές διαδικασίες, είτε στην προσπάθεια των απευθείας συζητήσεων με τους πιθανούς αναδόχους, ώστε οι σχολικές μονάδες της Σύρου να έχουν τη δυνατότητα να “επουλώσουν” κάθε πρόβλημα που προκύπτει εντός της τρέχουσας χρονιάς, πρωτίστως για την ομαλή παραμονή και εξυπηρέτηση της μαθητικής κοινότητας, σε καθημερινή βάση. Για τις εξελίξεις έδωσε απαντήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος υπογράμμισε πως δυστυχώς σήμερα ο Δήμος έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, αναφορικά με τη στάση των εργολάβων.

Κανένα εργολαβικό ενδιαφέρον για τα σχολεία

Ειδικότερα, για το έργο των 170 χιλ. ευρώ για συντηρήσεις και επισκευές σε όλα τα σχολεία της Σύρου, είτε σε εξωτερικούς, είτε σε εσωτερικούς χώρους, υπήρξε σαφής αναφορικά με το απογοητευτικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2023 - 2024.

“Ο διαγωνισμός για τα 170 χιλ. ευρώ για την εργολαβία των σχολείων, σε επίπεδο επισκευών και συντηρήσεων βγήκε άγονος. Αυτό το ποσό είναι από ίδιους πόρους του Δήμου. Είναι ένας διαγωνισμός που βγάζουμε κάθε χρόνο για συντηρήσεις σχολείων”, εξήγησε ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας πως, “παλαιότερα βγάζαμε διαγωνισμούς με προϋπολογισμό 70 χιλ. ευρώ, αλλά φέτος είπαμε να βγάλουμε έναν διαγωνισμό με μεγαλύτερο ποσό για το 2023 – 2024. Το πρόβλημα είναι πως βγήκε άκαρπος. Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον”.

Ερωτηθείς, πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση η Τεχνική Υπηρεσία, ξεκαθάρισε πως, “πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Ή θα προχωρήσουμε ξανά σε δημοπράτηση ή θα πάμε σε διαπραγμάτευση απευθείας με εργολάβους. Να δούμε τι θα γίνει για τα σχολεία”, δεδομένου πως σήμερα, για ότι προκύψει, όπως παραδέχθηκε, “δεν έχουμε εργολαβία να “τρέχει””.

Στην παρατήρηση αν ήπια προβλήματα, μπορεί να τα αντιμετωπίσει η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία, ο αντιδήμαρχος απάντησε θετικά. “Τα μικρά προβλήματα, τα αντιμετωπίζει και το συνεργείο Μικρών Έργων. Δηλαδή κάποια προβλήματα σε κουφώματα, κάποια θέματα στα υδραυλικά των τουαλετών ή η αποκατάσταση σε κάποιο κάγκελο αν σπάσει. Επεμβαίνει και τα αποκαθιστά”. Ξεκαθάρισε όμως πως, “με το έργο των 170.000 ευρώ είχαμε σκοπό να κάνουμε και μεγαλύτερες συντηρήσεις στα σχολεία”.

Γύρισαν την πλάτη και στους παιδικούς σταθμούς

Παρόμοια κακή έχει διαμορφωθεί και η κατάσταση για το έργο βελτίωσης των παιδικών σταθμών που ανήκουν στον Δήμο, δηλαδή σε Ξηρόκαμπο, Νεάπολη και Βήσσα.

“Το πρόβλημά μας είναι και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο διαγωνισμός βγήκε άγονος. Με τους βρεφονηπιακούς προσπαθούμε να πάμε σε τροποποίηση μελέτης, μήπως γίνει πιο δελεαστική η κατάσταση για τους εργολάβους”, αποκάλυψε ο Μηνάς Αληφραγκής σχετικά με τις κινήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπενθυμίζοντας πως είναι ένα έργο που μένει σε εκκρεμότητα για τέσσερα χρόνια. Ερωτηθείς, αν μετά τον άκαρπο διαγωνισμό δε, η Δημοτική Αρχή προχώρησε και σε απευθείας διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως, “έγινε ένας κύκλος διαπραγμάτευσης με κάποιους και δεν υπήρξε ενδιαφέρον”.

Περί αιτιών

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος ρωτήθηκε να ερμηνεύσει τη στάση των εργολάβων, για έργα που στο παρελθόν υπήρχε ανταπόκριση. Ο ίδιος εστίασε σε δύο λόγους.

“Αυτός ο διαγωνισμός των 170 χιλ. ευρώ, θεωρητικά έχει και εργασίες που αφήνουν κέρδος. Βαψίματα στα σχολεία, συντηρήσεις κλπ. Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που δεν υποβλήθηκε ενδιαφέρον. Ίσως να έχουν τόση μεγάλη αύξηση τα υλικά”, σχολίασε, τονίζοντας ακόμη όμως, πως, δεδομένου του οργασμού της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί, σήμερα, δεν φαντάζει ελκυστικό ένα έργο για τα σχολεία.

“Οι εργολάβοι ενδεχομένως να είναι πνιγμένοι και με τις δουλειές που αναλαμβάνουν για ιδιώτες. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανοίξει. Οπότε είναι όλα στο τραπέζι”, πρόσθεσε, λέγοντας πως, όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον και λογικά άμεσα, θα προχωρήσει έργο ύψους 300 χιλ. ευρώ από την Περιφέρεια, αλλά αρχικά κατά κύριο λόγο για το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο.

“Μένει σε εκκρεμότητα η γ΄ φάση της προγραμματικής με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και πόρους από την πλευρά της, ύψους 300 χιλ. ευρώ, που λογικά θα προχωρήσει. Αυτή η φάση αφορά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και στους αύλειους χώρους διάφορων σχολείων. Είχε εκφράσει την επιθυμία να το “τρέξει” η Περιφέρεια και τη μελέτη και τη δημοπράτηση. Έχει περάσει ένας χρόνος, λογικά θα προχωρήσουν. Έχουν κι εκείνοι προτεραιότητες”, δήλωσε ο Μηνάς Αληφραγκής.

Ενημερώνεται ο νέος αντιδήμαρχος

Όπως όλα δείχνουν για τα προβλήματα ενημερώνεται σταδιακά και ο επόμενος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος. “Έχουμε κάνει μία συνάντηση με τον κ. Βακόνδιο. Έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα. Εξ άλλου οι σχέσεις μας ήταν καλές από πάντα. Από εκείνον παρέλαβα και σε εκείνον παραδίδω τη σκυτάλη”, ανέφερε ο νυν αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως και με το θέμα των σχολείων, θα πρέπει να καταπιαστεί συστηματικά και η νέα Δημοτική Αρχή. “Προσωπικά και ασχέτως της απόφασής μου να αποσυρθώ, θα είμαι στη διάθεση της Υπηρεσίας και του νέου αντιδημάρχου για ό,τι χρειαστούν. Θα είμαι παρών. Βέβαια η Τεχνική Υπηρεσία είναι τόσο οργανωμένη που δεν θα έχει ανάγκη τη δική μου συνδρομή. Για ό,τι προκύψει βέβαια, θα είμαι διαθέσιμος. Η αλλαγή θα γίνει ομαλά”, ξεκαθάρισε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.