Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υλοποίησης του έργου στο τουριστικό χωριό της Σύρου

Συμβασιοποιείται η ανάπλαση στον Φοίνικα

Παρεμβάσεις βελτιωτικού χαρακτήρα στον δρόμο που οδηγεί στο τουριστικό καταφύγιο σκαφών και συνολική αναβάθμιση περιοχής

Αναβαθμισμένη εικόνα αναμένεται να αποκτήσει άμεσα ο παραλιακός δρόμος του Φοίνικα που οδηγεί στο αλιευτικό καταφύγιο σκαφών, καθώς έκλεισαν όλες οι προϋποθέσεις, αναδείχθηκε εργολάβος στον διαγωνισμό και αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της ανάπλασης, εντός του μήνα.

Την αρχική αγωνία της πρώτης άκαρπης διαγωνιστικής διαδικασίας τον περασμένο Μάιο, διαδέχτηκε η θετική εξέλιξη της ανάδειξης εργολάβου το αμέσως επόμενο διάστημα, με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου όμως, να δρομολογεί την υλοποίηση του έργου για το τρέχον χρονικό διάστημα, προκειμένου να έμεναν ανεπηρέαστες οι επιχειρήσεις και η λειτουργία τους, όλο το καλοκαίρι.

Σήμερα και δεδομένου πως η σεζόν “έκλεισε”, - κάτι που θα σημάνει σταδιακά και την παύση της λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων της περιοχής -, κρίνεται κατάλληλο διάστημα για την έναρξη του έργου της ανάπλασης της παραλιακής οδού μέχρι το καταφύγιο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, καθώς εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο και θα μπορεί να αρχίσει το έργο.

Υπενθυμίζεται πως είναι μία παρέμβαση που επιθυμούν οι κάτοικοι, οι αλιείς αλλά και οι χρήστες του καταφυγίου, όπως όμως και οι επιχειρηματίες του Φοίνικα, αφού θα αναβαθμίσει, το πλέον υποβαθμισμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου.

Το έργο έχει χρηματοδότηση ύψους 124.000 ευρώ.

Με τη δεύτερη… ο ανάδοχος

Ειδικότερα, το έργο προβλέπεται επιστρώσεις και βελτιώσεις στον δρόμο, πλακοστρώσεις, τοποθετήσεις κυβόλιθων, δημιουργία πεζοδιαδρόμων διακριτών από το οδικό τμήμα, αλλά όχι τη δημιουργία πεζοδρομίου, όπως τελικώς είχε αποφασιστεί για την καλύτερη μετακίνηση των οχημάτων. Προβλέπεται μάλιστα και περιπατητική διαδρομή, ενώ η ανάδειξη του δρόμου θα γίνει και με την ανάπτυξη πρασίνου.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος και νυν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας για το αν έχει υπάρξει πλέον ανάδοχος, απάντησε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα πως θα “τρέξει” άμεσα και η υπογραφή της απαραίτητης σύμβασης.

“Τον Μάιο πράγματι ο πρώτος διαγωνισμός είχε αποβεί άκαρπος. Ωστόσο, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχώρησε άμεσα και έβγαλε στον αέρα δεύτερη φορά διαγωνισμό. Αναδείχθηκε ανάδοχος η 3Κ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.. Στις 25 Οκτωβρίου πήραμε τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και αυτή τη στιγμή είμαστε σε στάδιο υπογραφής της σύμβασης”, δήλωσε στην εφημερίδα, εξηγώντας πιο συγκεκριμένα πως, “εντός του μηνός θα έχει υπογραφεί η σύμβαση. Μετά από αυτή την υπογραφή, σαφώς θα μπορεί να αρχίσει ο ανάδοχος την υλοποίηση του έργου”.

Κατάλληλο χρονικό διάστημα για εργοτάξιο

Δεδομένου μάλιστα πως αρκετές επιχειρήσεις μετά το πέρας της σεζόν κλείνουν για χειμώνα και άρα, δεν θα έχουν εργοτάξιο στην “είσοδό” τους, τόνισε: “Φυσικά είναι ένα χρονικό διάστημα που η όποια όχληση, δεν θα επηρεάσει επιχειρήσεις και τη λειτουργία τους. Είναι σημαντικό και λαμβάνουμε υπόψιν και αυτές τις ανάγκες για την έναρξη του έργου”.

Βέβαια, καθώς ο Φοίνικας έχει μεγάλη ζήτηση και φθάνουν αρκετά σκάφη από νωρίς την άνοιξη, ενώ και οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν από τότε, σταδιακά, σημείωσε πως λογικά το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. “Ευελπιστώ ακριβώς αυτό. Θα έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αμέσως μόλις υπογραφεί η σύμβαση. Θα ξέρουμε τον χρόνο εκτέλεσης”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα τμήμα που χρήζει αναβάθμισης”

Αναφορικά με την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε πως υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αφού αποτελεί ένα τμήμα πολύ υποβαθμισμένο. “Ακριβώς. Εξάλλου είναι ένα κομμάτι που πραγματικά έχει ανάγκη αναβάθμισης. Είναι αυτονόητο αυτό, καθώς εκείνο το τμήμα ήταν αρκετά υποβαθμισμένο. Για αρκετά χρόνια γίνονταν αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Ευτυχώς, φτάσαμε στο σημείο να μπορέσει να υλοποιηθεί”, παρατήρησε, εξηγώντας ακόμη πως, “θέλουμε να αναβαθμιστεί η εικόνα του δρόμου και της περιοχής, από την παράκαμψη μέχρι και το αλιευτικό καταφύγιο”.

Στην επόμενη διοίκηση οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Αν και κατά την εκτέλεση του έργου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής στο κομμάτι των μετακινήσεών τους, παράλληλα με την εξέλιξη του έργου, ωστόσο, το θέμα που απασχολεί εντονότερα είναι οι μελλοντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Επί τάπητος έχει τεθεί το σενάριο της μονοδρόμησης του συγκεκριμένου δρόμου με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα κληθεί να το διαχειριστεί και να αποφασίσει σχετικά η επόμενη Δημοτική Αρχή.

“Αυτό ακριβώς. Εκ των πραγμάτων αυτό είναι ένα θέμα που θα διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση του Δήμου. Ολοκληρώνοντας το έργο, θα δουν πώς θα προχωρήσουν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να εξυπηρετηθεί η περιοχή”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, κλείνοντας τις δηλώσεις του.