Επικυρώθηκε προχθές το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, από το Πρωτοδικείο Σύρου

Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία

Όλα τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο Δ.Σ. και η τελική σταυροδοσία

Με το βλέμμα στραμμένο στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παραμένουν όλοι οι νέοι αιρετοί που θα απαρτίζουν την επόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, η τελετή για την οποία έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Δεκεμβρίου (17.00).

Προχθές, το βράδυ επικυρώθηκαν άλλωστε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, από το Πρωτοδικείου Σύρου και κλείνει οριστικά η αγωνία για όλους. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τις τέσσερις νέες παρατάξεις δεν προκύπτει κάποια αλλαγή. Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει αναλυτικά τα ονόματα και την τελική σταυροδοσία. Οι επικεφαλής των τεσσάρων συνδυασμών μίλησαν ενόψει της έναρξης της νέας δημοτικής περιόδου.

Αναγέννησί μας: Συνεργασία και πλάνο για το νησί

Από δεκαπέντε μέλη απαρτίζεται η νέα Δημοτική Αρχή του Αλέξη Αθανασίου. Ειδικότερα, ο συνδυασμός “Αναγέννησί μας” έλαβε την προτίμηση των περισσότερων ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές (49,10%) και αναδεικνύει τα παρακάτω πρόσωπα που θα συνθέτουν τον πλειοψηφικό συνδυασμό μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την ενότητα Άνω Σύρου η Θωμαή Μενδρινού (774 σταυρούς) και ο Γιάννης Βουτσίνος (Κασουνιός) με 373 σταυρούς. Από την ενότητα Ποσειδωνίας η Χρηστιάννα Πάπιτση (738), η Ρόζα Ξανθάκη (567), ο Φραγκίσκος Βακόνδιος (413), ο Ιωσήφ Ρούσσος (Σολάκας) με 336 σταυρούς και από την ενότητα Ερμούπολης ο Γιάννης Μαραγκός (866), ο Πέτρος Μώτος (820), ο Κώστας Γαβιώτης (687), ο Νίκος Σκευοφύλαξ (657), ο Δημήτρης Κοσμάς (518), ο Βαγγέλης Χαλκιάς (451), ο Μάνθος Μανθόπουλος (430) και η Δώρα Καρτάνου (419).

Σε λιτή δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο Αλέξης Αθανασίου υπενθύμισε πως είναι σε εξέλιξη οι επαφές των νέων προσώπων ευθύνης με τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των Νομικών Προσώπων που υπηρετούν μέχρι σήμερα στον Δήμο, προκειμένου η μετάβαση να είναι ομαλή και να μη χαθεί χρόνος. Με αφορμή την επικύρωση, συμπλήρωσε δε, πως, “μετά τις επανακαταμετρήσεις, δεν έχουμε συνταρακτικές αλλαγές στα αποτελέσματα. Αυτό ως γεγονός μας βοηθά στον σχεδιασμό μας”. Ο κ. Αθανασίου έκλεισε τη δήλωσή του, λέγοντας πως στόχος είναι η καλή συνεργασία και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. “Φυσικά, στόχος μας είναι η συνεργασία και θα προχωρήσουμε για το νησί”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Με σχέδιο για τη Σύρο: Γόνιμη αντιπολίτευση για το μέλλον που αξίζει στη Σύρο

Ο συνδυασμός “Με σχέδιο για τη Σύρο” του Άρη Ρώτα ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 31,01% και θα αποτελέσει τη μείζονα μειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2024.

Η νέα παράταξη θα εκπροσωπείται από έξι συμβούλους. Ειδικότερα, τον Άρη Ρώτα θα συνοδεύουν από την ενότητα της Άνω Σύρου ο Παναγιώτης Κουταβάς (397), από την ενότητα της Ποσειδωνίας η Κανδιώ Μαραγκού (886( και από τη γεωγραφική ενότητα Ερμούπολης ο Γιάννης Βρούτσης (552), ο Γιάννης Κεράνης (540) και η Μαρία Μαυρίκου (414).

“Να ευχηθώ καλή θητεία σε όλους τους αιρετούς και να επισημάνω ότι πρόκειται για μία δύσκολη θητεία, ωστόσο καθοριστική για το μέλλον της Σύρου, δεδομένων των γρήγορων αλλαγών της εποχής μας. Δική μας επιδίωξη είναι να κάνουμε μία γόνιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση, χωρίς λαϊκισμό, αλλά με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που αξίζει σε αυτόν τον τόπο. Με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της Σύρου και ένα ευοίωνο μέλλον για τα παιδιά μας, εδώ στη Σύρο”, δήλωσε ο κ. Ρώτας αναφορικά με τη συμμετοχή του συνδυασμού του στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης: Περισσότερη ευθύνη για τα δύσκολα που έρχονται

Τρίτος συνδυασμός θα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης που απέσπασε 10,60% στις δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής τον Νικόλα Καΐλη και στην πράξη, διπλασίασε το ποσοστό της. Τη δεύτερη έδρα καταλαμβάνει ο Παύλος Χρυσαφίδης με 337 σταυρούς από τη γεωγραφική ενότητα Ερμούπολης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Καΐλης εξήγησε πως η παράταξή του με υπευθυνότητα θα ανταποκριθεί σε μία επόμενη 5ετια με υψηλές προκλήσεις. “Με την επικύρωση δεν αλλάζει κάτι. Επιβεβαιώθηκαν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα και τα βλέπουμε από το Πρωτοδικείο. Μας ευχαριστεί το γεγονός πως έχουμε έναν ακόμη δημοτικό σύμβουλο και φυσικά και το γεγονός πως έχουμε κι έναν ακόμη σύμβουλο στην Τοπική Κοινότητα Ερμούπολης. Λέμε πως έχουμε πετύχει τον στόχο μας, ο οποίος ήταν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι πιο δυνατή και πιο ενισχυμένη και άρα, να έχει καλύτερη εκπροσώπηση”, ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως η παράταξή του θα συνεχίσει δυναμικά. “Βλέπουμε πως θα προχωρήσουν τα πράγματα. Δηλαδή μετά τις εκλογές έχουν προκύψει μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και το πώς θα λειτουργεί ο Δήμος από εδώ και πέρα και υπό ποιες συνθήκες. Για παράδειγμα το εξώδικο της ΔΕΗ για τα χρέη της ΔΕΥΑΣ, καθώς και η συζήτηση που έχει προκύψει για ιδιωτικοποίηση μέρους της Καθαριότητας”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως, πολύ σημαντικά θέματα έχουν κληροδοτηθεί από το σημερινό Δ.Σ.. “Βλέπουμε ότι χρειάζεται μία δυνατή φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αναδεικνύει αυτά τα θέματα και θα προτείνει και λύσεις για το δικό μας συμφέρον, δηλαδή για το συμφέρον των δημοτών και των κατοίκων”.

Ο κ. Καΐλης έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “σε αυτές τις εκλογές το αποτέλεσμα του Οκτώβρη που πλέον επικυρώθηκε, μας γεμίζει περισσότερη ευθύνη και έχουμε περισσότερη ευθύνη να ανταποκριθούμε στα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας”.

Σύρος εξ αρχής: Τέταρτος συνδυασμός με δύο έδρες

Τέταρτος συνδυασμός στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ήρθε η ομάδα “Σύρος εξ αρχής” του Νίκου Αλμπανόπουλου. Με ποσοστό 9,23% κέρδισε μία ακόμη έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο την οποία και καταλαμβάνει η Αγγελική Ψιλοπούλου (197 ψήφους) από τη γεωγραφική ενότητα Ερμούπολης.

Σημειώνεται πως ο κ. Αλμπανόπουλος δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση, καθώς όπως ανέφερε στην εφημερίδα “από την επικύρωση των αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου Σύρου δεν προκύπτει κάποιο πολιτικό συμβάν”.