Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης με τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Μικρών Έργων και Ανακύκλωσης στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, Γ. Μαραγκό

Σε πρώτο πλάνο καθημερινότητα και ανακύκλωση

Μία ιδιαιτέρως ευθυνοφόρα αντιδημαρχία αναλαμβάνει ο Γιάννης Μαραγκός στη διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την τρέχουσα 5ετη θητεία, με τον ίδιο να γίνεται ουσιαστικά το πρόσωπο που καλείται να ιεραρχεί και να δίνει λύσεις σε θέματα καθημερινότητας, αλλά και ανακύκλωσης στο νησί.

Επί δημαρχίας Αλέξη Αθανασίου αποφασίστηκε η δημιουργία της νέας αντιδημαρχίας Καθημερινότητας, Μικρών Έργων και Ανακύκλωσης, ώστε για τα θέματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ατζέντα, να αναπτύσσεται άμεσα μέριμνα, να ιεραρχούνται ανάγκες και να δρομολογούνται λύσεις. Καλύτερη απόδοση στην αποκομιδή ανακύκλωσης, συνεργασία με επιχειρηματίες, συνέχιση δράσεων που “τρέχουν” ήδη, αλλά και στενός διάλογος με τους δημότες και τις Κοινότητες για τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, έρχονται στο προσκήνιο.

Ο Γιάννης Μαραγκός ως νέος αντιδήμαρχος, μετά από την προεδρία της Κοινότητας του Μάννα, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Έχετε αναλάβει μία νέα αντιδημαρχία με σύνθετο έργο. Είστε υπεύθυνος Καθημερινότητας, Μικρών Έργων, καθώς επίσης και Ανακύκλωσης. Τι σημαίνει αυτή η θέση για εσάς; Από πρόεδρος Κοινότητας του Μάννα, σήμερα καλείστε να υπηρετήσετε μία μεγάλη ατζέντα…

“Η ευθύνη γι αυτή τη νέα αντιδημαρχία είναι μεγάλη. Η ευθύνη που μου αναθέτει ο δήμαρχος είναι σημαντική και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του. Είναι μία αντιδημαρχία που θέλουμε να λειτουργήσει σαν συνδετικός “κρίκος” ανάμεσα σε Καθαριότητα και Τεχνικές Υπηρεσίες. Δημιουργήθηκε για να είμαστε πιο ευέλικτοι και να μπορούμε σαν Δημοτική Αρχή να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα του πολίτη και με την καθαριότητα. Οι δημότες θέλουν να δοθεί έμφαση πρωτίστως στην καθημερινότητα και μετά να δουν όλα τα άλλα θέματα. Φυσικά έχω πάνω μου και το κομμάτι της ανακύκλωσης και θα δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.”.

  • Θίγοντας την ατζέντα της καθημερινότητας, που στοχεύετε να δώσετε έμφαση; Τι σημαίνει στην πράξη μέριμνα για την καθημερινότητα του πολίτη από τον Δήμο;

“Φυσικά πέρα από το κομμάτι της καθαριότητας, η καθημερινότητα αφορά σε όλα. Από το πιο μικρό αναπάντητο θέμα, όπως μία λακκούβα στον δρόμο που έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών, μέχρι αποκαταστάσεις και σκυροδετήσεις που μπορούν να γίνουν από το Τμήμα Μικρών Έργων. Έχω στην ευθύνη μου και όσα έχουν σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό.”.

  • Για όλα αυτά τα θέματα, θα επιδιώξετε αγαστή συνεργασία με τις Κοινότητες; Είναι βασική προτεραιότητα για εσάς;

“Βέβαια. Αυτό το διάστημα θα κάνω επαφές με όλες τις Κοινότητες για να δούμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο κομμάτι της καθημερινότητας. Θα δούμε με το Τμήμα Μικρών Έργων τις ανάγκες για παρεμβάσεις όπου υπάρχουν, για να δούμε πώς θα τις ιεραρχήσουμε. Σταδιακά, με θέληση, πρόγραμμα και υπομονή - που προσωπικά την έχω -, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων. Οι δημότες να είναι σίγουροι πως θα δώσουμε προσοχή στις ανάγκες που επισημαίνουν.”.

  • Η ιεράρχηση των θεμάτων και η ικανοποίηση αυτών, θα γίνεται σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου;

“Αυτό ακριβώς. Προσωπικά έχω συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, τον κ. Κοσμά, ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να έχω συνεργασία με όλους τους αντιδημάρχους και των Οικονομικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών, γιατί κάποια πράγματα άπτονται και της ευθύνης του αντιδημάρχου για τα έργα, του Φραγκίσκου Βακόνδιου. Σίγουρα οι ανάγκες θα καλύπτονται βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων.”.

Περνώντας στο κομμάτι της ανακύκλωσης, έχετε ενημερωθεί αναλυτικά; Ποια θέματα θεωρείτε ότι είναι “ανοικτά” και πρέπει να δρομολογήσετε λύσεις, σε συνεργασία και με τον δήμαρχο;

“Αυτή την εβδομάδα θα έχω επαφή με τον εργολάβο της ανακύκλωσης. Ζητήσαμε να έρθει στη Σύρο ώστε να συζητήσουμε τα θέματα. Σαν Δημοτική Αρχή θέλουμε να βελτιώσουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης γιατί πράγματι, υπάρχουν θέματα. Βέβαια έχω ενημέρωση και από την κ. Πρίντεζη και από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Χρειάζονται βελτίωση κάποια πράγματα και φυσικά θέλουμε να συνεχίσουμε και όσα έχει κάνει η πρώην αντιδήμαρχος.

Επίσης, μέσα στον μήνα θα κάνουμε επαφές για να δούμε και πώς θα προμηθευτούμε νέους κάδους για ανακύκλωση. Αρκετοί σήμερα έχουν σπασμένα καπάκια και σκορπίζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Γι αυτά τα θέματα θέλουμε βελτιώσεις. Πιστεύω θα τα φτιάξουμε.”.

Όσον αφορά στις δράσεις της ανακύκλωσης που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα τις συνεχίσετε;

“Ναι θέλουμε να συνεχίσουμε. Και στο κομμάτι της ανακύκλωσης των ρούχων, των αποτσίγαρων, των μικρών ηλεκτρικών συσκευών, των τόνερ και όσων έχει κάνει η κ. Πρίντεζη. Προσωπικά θέλω να συνεχίσω τις δράσεις αυτές γιατί κάποιες από αυτές έχουν και ανταποδοτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να κάνουμε και περισσότερα πράγματα, όπως τη δράση με την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών και φυσικά να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε στο νησί, τα μηχανήματα που είναι για ανταποδοτική ανακύκλωση αλουμινίων.

Δεν είμαι άνθρωπος που αναλαμβάνω και θέλω να τα αλλάξω όλα. Δράσεις που έχουν μπει σε μία ροή και δουλεύουν, θα τις συνεχίσω. Είμαι θετικός σε αυτό το κομμάτι”.

Δεσμεύεστε για την καλή εικόνα και στα χωριά και στην Ερμούπολη, σε καθημερινή βάση αναφορικά με την ανακύκλωση;

“Μετακινούμαι παντού. Και στην Ερμούπολη και στα χωριά γιατί καταγράφουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες. Βλέπουμε πού υπάρχουν ανοικτά θέματα στην αποκομιδή και είμαστε σε επαφή και με τους εργαζόμενους του εργολάβου για να δούμε τί μπορούμε να βελτιώσουμε και τί μπορούμε να φτιάξουμε. Θέλουμε να λειτουργήσει όσο πιο σωστά η ανακύκλωση.

Κάποιες φορές παρατηρείται πως ορισμένοι επιχειρηματίες δεν ακολουθούν τα προβλεπόμενα στην εναπόθεση της ανακύκλωσης και υπάρχουν αρνητικά σχόλια για συσσωρευμένα “βουνά” δίπλα σε κάδους. Θα επιδιώξετε συναντήσεις;

“Έχουμε κανονίσει αυτή την εβδομάδα και με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και με όλους τους εμπλεκόμενους, τους προϊσταμένους της Υπηρεσίας ώστε να κάνουμε μία συνάντηση και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και με τον πρόεδρο της “Τερψιχόρης” για να δούμε και σε αυτό το κομμάτι ποιες ανάγκες και προβλήματα υπάρχουν. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση της πόλης για να μην υπάρχει αυτή η αναρχία. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε. Και φυσικά θα ακούσουμε τί ζητούν.”.

Τα συστήματα υπόγειων κάδων θεωρείτε πως βοηθούν; Θα προασπίσετε τη λειτουργία τους;

“Είναι κάτι που πιστεύω πως είναι καλό. Βέβαια, για το παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, θεωρώ πως το σημείο της τοποθέτησης είναι λάθος. Σύμφωνα με όσα έχω παρατηρήσει αυτές τις μέρες, το πρόβλημα είναι ότι τα μαγαζιά έχουν τις μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες εναποθέτουν, βέβαια τα συστήματα αυτά έχω καταλάβει πως είναι για οικιακά απορρίμματα, δηλαδή τις μικρές σακούλες. Άρα, στην ουσία μπορεί ο κάδος να είναι άδειος και να τα αφήνουν έξω και έχουμε αυτό το πρόβλημα που βλέπουμε και που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η εικόνα μέσα στην παραλία.”.

Έχετε επεξεργαστεί κάποια λύση;

“Προς το παρόν επεξεργαζόμαστε να δούμε τί λύσεις θα μπορούσαμε να δώσουμε. Γι αυτό κάνουμε τις επαφές με τον Εμπορικό Σύλλογο και την “Τερψιχόρη”. Να δούμε τι θέλουν και με ποια λύση θα είναι ικανοποιημένοι.”.

Θα είστε το πρόσωπο που κατά κύριο λόγο, οι δημότες θα συναντούν στις γειτονιές. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς εκείνους;

“Αυτό ακριβώς και αυτό επιδιώκω. Όλη την ημέρα προσπαθώ να βρίσκομαι σε γειτονιές και σε χωριά για να έχω επαφή με τον κόσμο και να βλέπω άμεσα τα προβλήματα. Αν μπορούμε να δίνουμε άμεσα λύσεις, αυτό το κάνουμε. Θέλουμε συνεργασία με τους δημότες και είμαστε ανοικτοί στον διάλογο.”.