Από το 2025 εξαιτίας των υπέρογκων εισφορών του Δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αναφορικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ του νησιού

Αυξήσεις κατά 50% στα δημοτικά τέλη της Σύρου

“Βραχνάς” για τα οικονομικά του Δήμου, η ετήσια απαίτηση του Φορέα που για το 2024 είναι 1,4 εκατ. ευρώ

Αυξήσεις “φωτιά” στα δημοτικά τέλη θα κληθούν να σηκώσουν οι δημότες της Σύρου από το 2025, καθώς η συνεχής ανοδική πορεία των εισφορών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ του νησιού, φέρνει το δημοτικό ταμείο στο... χείλος του γκρεμού.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που μοιραία θα “έσκαγε” στα χέρια της νυν Δημοτικής Αρχής, η οποία θα κληθεί να δώσει τον δικό της αγώνα απέναντι στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για να μπορέσει να συγκρατήσει ή και να μειώσει τις εισφορές που ζητούνται σε ετήσια βάση.

Η απουσία αντίδρασης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσα στα συμβούλια του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τα υπέρογκα ποσά με τα οποία χρεώνεται ο Δήμος, οδηγούν πλέον σε αδιέξοδο το δημοτικό ταμείο, από το οποίο για το 2024 θα πρέπει να εκταμιευθεί το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά όσον αφορά στον ΧΥΤΑ. Ο αρμόδιος προϊστάμενος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιάννης Αλεξανδρής, που πλαισίωσε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Παρασκευή, δήλωσε σε απόλυτο τόνο πως αν οι τόσο υψηλές εισφορές του Δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ συνεχιστούν, τότε τα τέλη από το 2025 και μετά, θα χρειαστεί να αυξηθούν κατά 50%.

“Μέχρι και φέτος βγαίνει ο προϋπολογισμός. Συμφωνούμε να χρηματοδοτηθεί η Καθαριότητα από ίδιους πόρους αλλά από του χρόνου δεν βγαίνει...”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, κατέστη σαφές πως οι δημότες για το 2024 δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην κατηγορία των δημοτικών τελών, αλλά από το 2025 και μετά, θα γνωρίσουν υψηλότατες επιβαρύνσεις.

Στα παραπάνω, η πλευρά της αντιπολίτευσης συνολικά κάλεσε τη νέα Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει το καλύτερο για τους δημότες απέναντι στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, προς όφελος των δημοτών και σε μία γενικότερα σκληρή οικονομική συγκυρία.

Διευκρινίζεται πως η χρέωση των Δήμων από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου γίνεται απολογιστικά.

Άρης Ρώτας: Περιμένουμε γενναίες αποφάσεις από τη Δημοτική Αρχή

Τη στήριξή του στη Δημοτική Αρχή θα δώσει η παράταξη του Άρη Ρώτα, “με σχέδιο για τη Σύρο”, για το θέμα των εισφορών προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη συνεδρίαση, δείξει γενναιότητα και διεκδικήσει καλύτερα δεδομένα για τους δημότες.

“Πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα. Προφανώς έχει ξεφύγει το θέμα της συγκεκριμένης χρέωσης. Ξέρουμε ότι υπάρχουν “παίκτες” στις Κυκλάδες που έχουν προσπαθήσει να αντιταχθούν σε αυτές τις υπέρογκες χρεώσεις του ΦΟΔΣΑ. Περιμένουμε και η Δημοτική Αρχή να δείξει γενναιότητα και να αντιταχθεί σε αυτό. Προφανώς θα τη στηρίξουμε”, τόνισε με απόλυτο ύφος, εξηγώντας πως, δυστυχώς η κατάσταση διαμορφώνεται πολύ δύσκολη. Θέλοντας να επισημάνει προς τους δημότες τι συμβαίνει, πρόσθεσε πως, “τα νούμερα και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Αυτό σημαίνει πως αν τα νούμερα δεν βγαίνουν προφανώς θα οδηγήσουν σε αύξηση”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ανέφερε και το θέμα της ΔΕΥΑΣ, που παρομοίως προωθούνται αλλαγές που οδηγούν σε ένα παρόμοιο μοντέλο με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ για τα νησιά. “Αν πάρει το δρόμο του ΦΟΔΣΑ, προφανώς θα έχει κι αυτό πολύ κακή κατάληξη για τον Δήμο, δεδομένου ότι υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι χρεών της ΔΕΥΑΣ που θα πέσει κι αυτό στις πλάτες του Δήμου, συν την προφανέστατη αύξηση των ποσών που πρέπει να δηλώνει ο Δήμος στον ΦΟΔΣΑ”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρώτας επανέλαβε πως, “θα είμαστε μαζί σας. Περιμένουμε γενναίες αποφάσεις”, ενώ πρόσθεσε πως, είναι σίγουρα ένα πολιτικό θέμα που απαιτεί πολιτικό λόγο και παρουσία από τη Δημοτική Αρχή προς την Περιφέρεια. “Η διαχείριση γίνεται από την Περιφέρεια, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης είναι Συριανός και ο δήμαρχος πρέπει να δείξουν ότι έχουν το σθένος να αντιταχθούν σε κάποια πράγματα”, σχολίασε κατηγορηματικά.

Από την παράταξή του και η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Μαυρίκου, έκανε λόγο για “υπέρογκες χρεώσεις”, τονίζοντας τη διαφωνία της με το να επιβαρυνθούν από την επόμενη χρονιά οι δημότες.

Νικόλας Καΐλης: Χαράτσι για τους δημότες και στο βάθος… ιδιώτες

Σε πολιτική τοποθέτηση επί του θέματος προέβη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης, υποστηρίζοντας πως η λογική του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είναι να περάσουν οι ΧΥΤΑ σταδιακά και προσεχώς στη διαχείριση ιδιωτών. Σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε πως οι δημότες καλούνται συνεχώς να πληρώνουν “χαράτσια”.

“Συζητάμε ένα θέμα που έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο. Συζητάμε ένα θέμα και μία εξέλιξη που ήταν προδιαγεγραμμένη και το λέγαμε από την αρχή ότι ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είναι πολιτική επιλογή να δημιουργηθεί με τα χαρακτηριστικά που έχει μία Α.Ε. που λειτουργεί με καθαρά εμπορευματικά και επιχειρηματικά κριτήρια έξω από οποιαδήποτε λογοδοσία των αιρετών οργάνων”, ανέφερε αρχικά ο κ. Καΐλης, εξηγώντας παρακάτω: “Δεν έγινε ούτε για να εξυπηρετήσει τους Δήμους, ούτε για να προστατεύσει το περιβάλλον. Έγινε για να μπορέσουν να συσσωρευθούν οι μικροί Δήμοι, ΦΟΔΣΑ, χωματερές και να μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν. Το λέμε ξεκάθαρα”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, “το να λέμε πως είναι πολιτικό ζήτημα και να το αφήνουμε εκεί, για εμάς είναι κενό πουκάμισο. Πρέπει να αναδεικνύουμε ποια είναι η πολιτική τους”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών”, ενώ έθεσε και το ερώτημα, “να μας πουν τι θα γίνει με 1,4 εκατ. ευρώ”.

Ο κ. Καΐλης έστρεψε τα βέλη του και προς τη θητεία Λειβαδάρα, λέγοντας τέλος πως, “το λέμε ξεκάθαρα ότι έχει ευθύνη η προηγούμενη Δημοτική Αρχή γιατί είχε μέλος στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Θα έπρεπε να έχουμε απαντήσει σε αυτά τα θέματα. Είναι ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι των νησιών”.

Nίκος Αλμπανόπουλος: Έπρεπε να είχαν προσφύγει

Το βαθμό σοβαρότητας του θέματος για τον Δήμο ανέδειξε ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα την πολιτική ανεπάρκεια της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να διεκδικήσει το δίκαιο για τους δημότες. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως η εισφορά του Δήμου είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη, από το ποσό που διέθεταν οι Δημοτικές Αρχές στο παρελθόν τόσο για τον ΧΥΤΑ, όσο και για την ανακύκλωση. “Το θέμα που θίξατε τώρα είναι ίσως από τα πιο σοβαρά που θα έρθουν και θα απασχολήσουν τη νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε έναν Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που εκτελούσε και ανακύκλωση - που σήμερα είναι ξεχωριστός κωδικός εξόδων και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ -, και είχε ετήσιο προϋπολογισμό που δεν ξεπερνούσε τις 330 χιλ. ευρώ (ετήσιο προϋπολογισμό).

Φτάσαμε σε αυτή την απολύτως αντισυνταγματική απόφαση - κατά την κρίση μου - του υποχρεωτικού περιφερειακού ΧΥΤΑ – δυστυχώς δεν έγινε καμία προσφυγή από τους Δήμους που θίχτηκαν στο Ν. Αιγαίο -, χωρίς να έχεις δικαίωμα επιλογής να προχωράς με το ζόρι σε έναν περιφερειακό ΧΥΤΑ που έχει τετραπλασιάσει το ποσό της λειτουργίας του”.

Σε απόλυτα ξεκάθαρο τόνο, ο κ. Αλμπανόπουλος πρόσθεσε πως, “δυστυχώς, πιστεύω ότι είναι από τα πράγματα που εσφαλμένα δεν αντιμετώπισε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο”, σημειώνοντας παράλληλα πως, “έπρεπε να είχε προσφύγει κατά της απόφασης και ενδεχομένως να την είχε κερδίσει”.

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, επεσήμανε πως, “η Δημοτική Αρχή θα κληθεί να κάνει αυξήσεις στα τέλη που πληρώνουν οι δημότες που φοβάμαι ότι θα είναι εξωπραγματικές. Οφείλει να κάνει έγκαιρα μία τοποθέτηση σε αυτό το θέμα”.