Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, Θοδωρής Δούνιας μιλάει για την πρόταση που επεξεργάζονται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τις ανάγκες κολύμβησης και πόλο

Λύση με προκάτ πισίνα 30 μέτρων

Νέα συνάντηση με δήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη, εντός της επόμενης εβδομάδας

Υλοποιήσιμη τονίζει πως είναι η πρόταση της απόκτησης μίας προκάτ πισίνας 30 μέτρων για τις ανάγκες της κολύμβησης και του πόλο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου (ΝΟΣ), Θοδωρής Δούνιας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή έναν ακόμη χειμώνα που οι αθλητές και οι αθλήτριες παραμένουν εκτός κολυμβητηρίου.

Τα γνωστά προβλήματα της “παροπλισμένης” μεγάλης πισίνας της Σύρου εξαιτίας του κόστους θέρμανσής της, που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της επί οκτώ μήνες μέσα στον χρόνο, οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, αφού η ζήτηση από νέους και νέες για κολύμβηση αλλά και πόλο, παραμένει “ζωηρή” στο νησί.

Το επικρατέστερο σενάριο που στηρίζει τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – βάσει των απαντήσεων του κ. Δούνια στην εφημερίδα – είναι η απόκτηση μίας προκατασκευασμένης πισίνας 30 μέτρων, η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί στον χώρο της μικρής πισίνας του δημοτικού κολυμβητηρίου.

Την ίδια στιγμή που γειτονικά νησιά επενδύουν στον ναυταθλητισμό με σημαντικές διακρίσεις, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν νοείται να παραμένει χωρίς υποδομές για τους νέους, αλλά και τους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Δούνιας, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΝΟΣ η προώθηση της συγκεκριμένης λύσης, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια, που έχουν εκφραστεί θετικά και τόσο ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την υλοποίησή της.

Λύση για 12μηνη λειτουργία πισίνας

Ειδικότερα, στην ερώτηση μέχρι στιγμής σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις με Δήμο και Περιφέρεια για τις αναπάντητες έως σήμερα ανάγκες του ΝΟΣ, ο κ. Δούνιας ανέφερε: “Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για το θέμα του κολυμβητηρίου και υπάρχει πλέον επί τάπητος ένα πλάνο. Οι συζητήσεις έχουν γίνει με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη, όσο και με τη νέα Δημοτική Αρχή του Αλέξη Αθανασίου. Το πλάνο είναι για μία προκάτ πισίνα 30 μέτρων, η οποία ονομάζεται προπονητήριο”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, η απόκτησή της είναι εφικτή, γιατί το κόστος θα μπορέσει να καλυφθεί και η λειτουργία της θα εξασφαλίζεται για 12 μήνες τον χρόνο. “Είναι μία πισίνα 30 μέτρων, χαμηλότερου κόστους, που βοηθά στη 12μηνη λειτουργία. Το κόστος για τη 12μηνη λειτουργία της θα είναι όσο το κόστος της μεγάλης πισίνας για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, η οποία μάλιστα δεν ζεσταίνεται”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “αν υποθέσουμε ότι η πισίνα το καλοκαίρι έχει ένα κόστος 40 χιλ. ευρώ, το ίδιο κόστος έχει η μικρή 30αρα που θέλουμε, για όλο τον χρόνο και με θέρμανση”.

Στην ερώτηση αν με αυτή τη λύση θα απαντηθούν οι σημαντικές ανάγκες για κολύμβηση, αλλά και για πόλο, οι οποίες σήμερα είναι “ανοικτές”, υπήρξε σαφής: “Δίνει λύσεις στις ανάγκες των προπονήσεων, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγώνες. Το καλοκαίρι θα γίνεται στη μεγάλη πισίνα. Αυτή είναι η πρόταση που έχει πέσει από εμένα και τον κ. Δημήτρη Γρυπάρη, την οποία όπως διαπιστώσαμε βλέπουν με πολύ θετική ματιά και ο κ. Λεονταρίτης και η Δημοτική Αρχή”.

Γνωστοποίησε δε, πως, “μάλιστα ο κ. Λεονταρίτης μας είπε ότι θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος του κονδυλίου που χρειάζεται. Ίσως να πλησιάσει το 60 – 70% του κόστους”. Άρα, σημείωσε πως ο ΝΟΣ και ο Δήμος “ψάχνουμε και τα υπόλοιπα χρήματα και ελπίζουμε ότι θα βρεθούν ίσως και μέσω χορηγιών”.

Απομακρύνθηκαν νέοι και νέες λόγω συνθηκών

Ο κ. Δούνιας έδωσε απαντήσεις και για το αν οι νέοι και οι νέες αποθαρρύνονται και δεν επιλέγουν πια την κολύμβηση, δεδομένων των συνθηκών, που θέλουν την πισίνα του κολυμβητηρίου να είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Σε ποσοστό 95%. Δυστυχώς. Και φυσικά και τα παιδιά που συνέχιζαν, δεν συνέχιζαν συστηματικά και δεν έκαναν αθλητισμό. Πώς να μιλήσεις για αθλητισμό όταν ένα παιδί κολυμπά μόνο τρεις μήνες... Ο αθλητισμός είναι 12μηνος. Το καλοκαίρι ειδικά έχουμε και τη θάλασσα”, σχολίασε, εξηγώντας ακόμη πως, “η πισίνα το καλοκαίρι λειτούργησε σαν χώρος δραστηριότητας για τα παιδιά που τα άφηναν σε camp οι γονείς. Δεν γίνονται προπονήσεις μόνο τρεις μήνες τον χρόνο. Και φυσικά για τα παιδιά που αγαπούν την κολύμβηση είναι πολύ άσχημο να πρέπει να σταματούν.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι απλά χάσαμε παιδιά, αλλά ότι δεν γινόταν αθλητισμός. Δυστυχώς”.

Με αφορμή και τα παραπάνω, επανέλαβε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση με Δήμο και Περιφέρεια.

“Η ζήτηση για την κολύμβηση είναι απίστευτη στο νησί. Σήμερα μιλούσαμε και με τον κ. Γρυπάρη και θα επιδιώξουμε άμεσα μία συνάντηση με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη. Σε αυτήν θα καταθέσουμε και τα στοιχεία των εταιρειών με τις οποίες έχουμε έρθει σε επαφή και θεωρώ ότι θα είναι και ο αντιδήμαρχος και στελέχη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μπούμε σε μία φάση σύνταξης οριστικής μελέτης για το τι θα γίνει. Μετά είναι θέμα οικονομικό να προχωρήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα πρέπει κάτι να γίνει”

Υπενθύμισε ακολούθως πως το κολυμβητήριο ουσιαστικά σταμάτησε τη 12μηνη λειτουργία του το 2015 και η συγκεκριμένη συνθήκη, ήρθε η ώρα να αλλάξει. “Το κολυμβητήριο σταμάτησε να λειτουργεί το 2015 όταν έγινε τρίμηνη και τετράμηνη η λειτουργία του. Από το 2003 μέχρι το 2015 ήταν 12μηνη η λειτουργία του. Ένα τόσο μεγάλο έργο, επί της ουσίας αξιοποιήθηκε μόνο για 12 χρόνια”, τόνισε, εξηγώντας πως, δυστυχώς, “άλλαξαν και οι συνθήκες και το κόστος του πετρελαίου έφθασε στα ύψη, ενώ υπήρξαν και οι κρίσεις. Κατανοητά όλα αυτά και αποδεκτά. Σήμερα όμως κάτι πρέπει να γίνει και θεωρούμε εφικτή την 30μετρη προκάτ πισίνα”.

Στη θέση της μικρής πισίνας

Στην ερώτηση για το πού θα μπορούσε να τοποθετηθεί η προκάτ πισίνα 30 μέτρων, διευκρίνισε: “Οι σκέψεις είναι συγκεκριμένες για το πού μπορεί να τοποθετηθεί η προκάτ πισίνα. Η μία αφορά στο κολυμβητήριο και στη θέση της μικρής πισίνας και η άλλη στον πολυχώρο που θέλει να φτιάξει ο αντιπεριφερειάρχης στο Μάννα”. Συμπλήρωσε πιο αναλυτικά πως, “φυσικά, μιλώντας για το υπάρχον κολυμβητήριο θα ήταν εφικτό το σενάριο της θέσης στη μικρή πισίνα. Δηλαδή να διαλυθεί η μικρή πισίνα και να γίνει εκεί η 30μετρη. Αρχικά η πρόταση ήταν για 25μετρη πισίνα, αλλά θέλουμε να καλύψουμε και το πόλο. Η Σύρος να έχει ξανά πόλο”.

Αισιοδοξία μετά από χρόνια

Δεδομένου πως ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και ο νυν δήμαρχος είναι υποστηρικτικοί στο αίτημα του ΝΟΣ, ο κ. Δούνιας επισημαίνει πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια “πνέει” αισιοδοξία για τα αθλήματα της κολύμβησης και του πόλο.

“Είναι πραγματικά μία μεγάλη ευκαιρία τώρα. Το υποστήριξε και ο υπουργός ο κ. Βρούτσης κατά την επίσκεψή του στη Σύρο. Για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξος. Πραγματικά σε όλες τις συζητήσεις, υπάρχει η διάθεση να γίνει κάτι. Όχι να το καταγράψουν ως ανάγκη μόνο, αλλά να γίνει”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, ευτυχώς, “όλοι έχουν κατανοήσει πως το θέμα της κολύμβησης στο νησί είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι και πιο σημαντικό από της ιστιοπλοΐας, με βάση τη ζήτηση”.

Ο πρόεδρος του ΝΟΣ καταλήγοντας στις δηλώσεις του, δεσμεύθηκε για τη δική του προσπάθεια, ώστε να υπάρξει καρποφόρο αποτέλεσμα. “Προσωπικά θα το “τρέξω” όσο μπορώ σε ένα από τα δύο μέρη. Είναι σημαντικό να γίνει μία 30αρα πισίνα που ξέρουμε ήδη το κόστος της. Θεωρώ ότι τα κομμάτια των αδειοδοτήσεων κ.λπ. θα προχωρήσουν. Άρα, το αίτημά μας είναι να προχωρήσει το ταχύτερο. Χαιρόμαστε για την πρόοδο των άλλων Ομίλων των Κυκλάδων, όμως ήταν Όμιλοι που ήταν δημιουργήθηκαν είχαν σαν πρότυπο τον ΝΟΣ. Χαίρομαι για τα άλλα νησιά, όμως πρέπει κι εμείς να τα καταφέρουμε. Η Σύρος έχει τόσο πληθυσμό”.