Άμεσες ενέργειες από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για πυροπροστασία, ώστε να πάρει παράταση η άδεια λειτουργίας μέχρι τον Ιούνιο

Δύσκολος γρίφος το μέλλον της Β΄ Κλειστής του βόλεϊ

Σε επαφή με τα Σωματεία και τις Ακαδημίες η Δημοτική Αρχή, για το αν θα κλείσει το γήπεδο την επόμενη αθλητική περίοδο προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο στατικής ενίσχυσης

Αγώνα δρόμου κάνει η Δημοτική Αρχή για να πάρει - αρχικά - παράταση η άδεια για την πυροπροστασία της Β΄ Κλειστής Αίθουσας μέχρι και τον Ιούνιο, ώστε να μπορεί το γήπεδο βόλεϊ να δέχεται αθλητές και κοινό, απρόσκοπτα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δώσει δυνατότητα παράτασης της άδειας που λήγει τον επόμενο μήνα, μέχρι και τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση πως θα ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα για την πυρασφάλεια και την προστασία των πολιτών, στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά.

Σε συνέχεια, αυτής της προσπάθειας για την οποία δρομολόγησε ήδη ενέργειες και παρεμβάσεις ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη συνεννόησης με τις Ακαδημίες, τα ερασιτεχνικά και επαγγελματικά Σωματεία και ομάδες, προκειμένου να αποφασιστεί, αν το μεγάλο έργο της στατικής ενίσχυσης του γηπέδου βόλεϊ, θα υλοποιηθεί από τον Ιούνιο και μετά και άρα, θα κλείσει η Β΄ Κλειστή για την επόμενη αθλητική περίοδο, ή αν θα μετατεθεί χρονικά το έργο, αλλά δεν θα μπορεί να δέχεται κοινό.

Πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση που εξελίσσεται σε γρίφο, αφού ιδανική λύση που δεν θα επηρεάσει τους αθλητές και τις αθλήτριες, καθώς και την επαγγελματική ομάδα του Φοίνικα, δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο εντεταλμένος αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δομένικος Σαγκινέτος είναι σε επαφή με όλες τις ομάδες και θα φροντίσει για την καλύτερη δυνατή συνεννόηση.

Πρέπει να τονισθεί πως αν κλείσει για ένα διάστημα και η Β΄ Κλειστή Αίθουσα, σε συνδυασμό με την κατάσταση που συνοδεύει το “κουφάρι” της Α΄ Κλειστής Αίθουσας μπάσκετ, τότε συνολικά η αθλητική κοινότητα της Σύρου θα έχει έρθει στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, αφήνοντας παντελώς “άστεγους” αθλητές και Σωματεία.

Για όλα τα παραπάνω έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Με αυξημένο ποσό το μεγάλο έργο στατικής ενίσχυσης

Ο αντιδήμαρχος αρχικά έκανε μία σύντομη αναδρομή στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για την Β΄ Κλειστή, επισημαίνοντας πως το κύριο θέμα πλέον είναι αν θα δημοπρατηθεί άμεσα ή όχι, το μεγάλο έργο της στατικής ενίσχυσης.

“Για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα υπάρχει μελέτη που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Αυτή είχε πληρωθεί από την Περιφέρεια και είχε δημοπρατηθεί το 2017 και αντίστοιχα το επόμενο διάστημα (2018) είχε παραληφθεί από τον Δήμο. Προέβλεπε έργα της τάξεως των 370 χιλ. ευρώ για την οποία είχαμε όλες τις εγκρίσεις και είχαμε βρει και τη χρηματοδότηση. Και βγήκε και οικοδομική άδεια για τις εργασίες. Το έργο τελικά δημοπρατήθηκε αργότερα, ωστόσο με τον εργολάβο υπήρξε διάλυση της σύμβασης. Οι τιμές των υλικών είχαν αυξηθεί πολύ από το 2018 έως το 2022 και τώρα καλούμαστε να ψάξουμε να βρούμε λύση σε αυτό το θέμα”, ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως, “η μελέτη πρέπει να συμπεριλάβει τις νέες τιμές και το έργο να δημοπρατηθεί ει δυνατόν το συντομότερο”.

Σχετικά με το αυξημένο κόστος του έργου, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως έχει δεσμευθεί για οικονομική στήριξη η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης.

Παρεμβάσεις άμεσες για παράταση της άδειας

Ωστόσο, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως πριν από την απόφαση για το μεγάλο έργο στατικής ενίσχυσης, ο Δήμος θα πρέπει να τρέξει για άμεσες παρεμβάσεις στο κομμάτι της πυρασφάλειας του γηπέδου, για να πάρει παράταση η άδεια μέχρι τον Ιούνιο.

“Αυτό που μας προβληματίζει τώρα στη Δημοτική Αρχή επειδή υπάρχει σε εκκρεμότητα και η πυροπροστασία του κτηρίου για την οποία υπάρχει προσωρινή άδεια είναι να παρθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που χρειάζονται”, σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “η προσωρινή άδεια λήγει τον Φεβρουάριο και μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τον Ιούνιο, αν ο Δήμος πάρει κάποια βασικά μέτρα”. Διαφορετικά, επεσήμανε πως, “αν δεν υπάρχει πυροπροστασία θα πρέπει να γίνονται αγώνες χωρίς θεατές”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως ο κ. Σαγκινέτος έχει φροντίσει με τον Δήμο να “τρέξουν” βασικές προμήθειες για το κομμάτι της πυρασφάλειας.

Ενδεικτικά ο Δήμος έχει προχωρήσει σε προμήθεια για πέντε πόρτες ειδικές αντιπυρικές που θα ανοίγουν και από τις δύο πλευρές, για φωτιστικά νέας τεχνολογίας με προβολείς ώστε να υπάρχει κατάλληλος φωτισμός, αλλά και για βάψιμο μεγάλων επιφανειών με κατάλληλο υλικό που δεν πιάνει εύκολα φωτιά. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως έχει υπάρξει παρέμβαση για επέκταση του τμήματος ανάμεσα σε κερκίδες και γήπεδο, για την ασφαλή απομάκρυνση του κοινού, αν αυτό προκύψει ως ανάγκη.

Κοινή απόφαση με ομάδες για τη στατική ενίσχυση

Τέλος, στην ερώτηση πότε εκτιμά χρονικά ότι το έργο της στατικής ενίσχυσης θα είναι εφικτό να υλοποιηθεί, αφήνοντας αναπόφευκτα τους αθλητές για ένα διάστημα εκτός γηπέδου, ανέφερε: “Θα πρέπει να μιλήσουμε με τους Συλλόγους, τα Σωματεία και τις Ακαδημίες και να αποφασίσουμε αν την επόμενη αθλητική περίοδο θα κλείσουμε το γήπεδο και θα επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό και θα προσπαθήσουμε να βρεθεί εργολάβος. Γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε δυσκολία στο να βρίσκουμε εργολάβους, δηλαδή έρχονται ολοένα και λιγότεροι”.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “θα πρέπει να αποφασίσουμε ή να κλείσει η Β΄ Κλειστή το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από την επόμενη αθλητική περίοδο για να γίνουν οι εργασίες ή να παραμείνει ανοικτή χωρίς θεατές και να γίνει σε επόμενο διάστημα το έργο, όταν θα έχουμε φτιάξει κάποιο από τα άλλα γήπεδα”.

Πρέπει να σημειωθεί πως η επόμενη αθλητική περίοδος αρχίζει από Σεπτέμβρη και το έργο θα απαιτήσει εννιά μήνες. “Είμαστε σε συνεννόηση με τον εντεταλμένο αθλητισμού, Δομένικο Σαγκινέτο ώστε να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις σύντομα και να “τρέξει” το έργο ή άμεσα ή αν γίνει αργότερα, οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές”, διευκρίνισε ο κ. Βακόνδιος, λέγοντας τέλος πως, “αν αυτό το έργο γίνει, μετά θα μπορούμε να πάρουμε κανονικά άδεια πυροπροστασίας”.