Δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 30 επιπλέον σκαφών στο καταφύγιο της τουριστικής περιοχής στη Σύρο

“Απογειώνεται” το λιμανάκι του Φοίνικα με πλωτές εξέδρες

Ενδιάμεση λύση για την εξυπηρέτηση της ζήτησης, μέχρις ότου υπάρξει η μόνιμη επέκταση της υποδομής

Ολοταχώς για την τοποθέτηση δύο πλωτών εξεδρών στο λιμανάκι του Φοίνικα προχωρά και η νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, δίνοντας τη θετική ψήφο της για την εγκατάστασής τους, στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Με αυτή τη δυνατότητα, το καταφύγιο της περιοχής θα μπορεί να φιλοξενεί επιπλέον 30 νέα σκάφη, αναλόγως και του μεγέθους τους, καθώς η ζήτηση στο λιμανάκι αυξάνεται σημαντικά χρόνο με τον χρόνο.

Σήμερα, το καταφύγιο υποδέχεται περίπου 100 σκάφη και έχει αντίστοιχες θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση τόσο ντόπιων, όσο και επισκεπτών, που επιλέγουν το καταφύγιο για ιστιοπλοϊκά, βάρκες και μεγαλύτερα yachts.

Με την τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών ελαφρού τύπου, που εξασφαλίστηκαν μέσω δωρεάς ιδιώτη μετά από κινήσεις της περασμένης διοίκησης, το καταφύγιο θα “απογειωθεί”, δεδομένων των συνθηκών.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μία ενδιάμεση λύση μέχρι την υλοποίηση έργου για επέκταση του καταφυγίου, παρέμβαση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εξέδρες έχουν αξία 100 χιλ. ευρώ και δίδονται προς το Λιμενικό Ταμείο με μοναδική προϋπόθεση οι δωρητές να έχουν σταθερά δύο θέσεις ελλιμενισμού στο καταφύγιο.

Αυτές οι προϋποθέσεις καλύφθηκαν και το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση.

Πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής πως, στη χθεσινή συνεδρίαση γνωστοποιήθηκε πως οι πλωτές εξέδρες έχουν φθάσει ήδη στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, το Λιμενικό Ταμείο προσεχώς και λογικά πριν την έναρξη της θερινής σεζόν, οπότε και η ζήτηση μεγαλώνει σημαντικά, θα τις έχει τοποθετήσει.

Αποκτήθηκαν από δωρεά

Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΛΤΣ, Ρένος Ζερβός μίλησε για το θέμα, τονίζοντας πως το Δ.Σ. με νέο πρόεδρο τον Κώστα Γαβιώτη καλείται να ψηφίσει για να προχωρήσει η άδεια εγκατάστασής τους. “Σε προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου το 2023 κάναμε μία αποδοχή δωρεάς προκειμένου να “πάρουμε” - μας προσφέρουν και το αποδεχτήκαμε - πλωτές προβλήτες ελαφρού τύπου για το καταφύγιο του Φοίνικα”, υπενθύμισε αρχικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “προκειμένου να προχωρήσουμε στην άδεια εγκατάστασης των προβλητών, αφού αυτές έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα, πρέπει να βγει η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, περί τοποθέτησης της προβλήτας”. Μάλιστα διευκρίνισε πως, σαν διαδικασία “το έχουμε κάνει ξανά στον Μέριχα Κύθνου”. Σε σχετική ερώτηση της πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού για το αν υπάρχει μελέτη τοποθέτησης, ο κ. Ζερβός απάντησε καταφατικά. “Υπάρχει η μελέτη εγκατάστασης των προβλητών, ουσιαστικά είναι η μελέτη αγκυροβολίας στο συγκεκριμένο σημείο και έχουμε και σκαρίφημα”, πρόσθεσε.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κ. Μαραγκού υπενθύμισε το πλαίσιο απόκτησής τους, αναφερόμενη και στις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύψει το Λιμενικό Ταμείο για να τις διατηρεί. “Αυτή ήταν μία δωρεά υπό όρο και είχαμε την υποχρέωση να γίνει μία παραχώρηση δύο θέσεων ελλιμενισμού”, σημείωσε, με τον κ. Ζερβό να απαντά με σαφήνεια: “Έχουμε εκπληρώσει τους όρους της δωρεάς”.

Στη συζήτηση δε, το μέλος του Δ.Σ., Ιάκωβος Μουζάκης επεσήμανε πως καθώς αυτές θα τοποθετηθούν εσωτερικά, “θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξύλινες και κατεστραμμένες πλατφόρμες” που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες τονίστηκε από τον κ. Ζερβό πως θα φύγουν ούτως ή άλλως, καθώς “είναι παράνομες και χωρίς αδειοδοτήσεις”.

Εσωτερικά η τοποθέτηση

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί δημοσίως την περασμένη θητεία και συγκεκριμένα πέρυσι, οι πλωτές εξέδρες θα τοποθετηθούν εντός του αλιευτικού καταφυγίου του Φοίνικα και αυτό καθώς αν η εγκατάσταση προχωρούσε εξωτερικά, τότε ενδεχομένως να υπήρχε πρόβλημα με τον κυματισμό. Δηλαδή οι πλωτές εξέδρες θα δέχονταν μεγάλες πιέσεις από τους κυματισμούς. Δεδομένου δε, πως υπάρχει ακτομηχανική μελέτη στο Λιμενικό Ταμείο είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί και άρα, η ασφαλής θέση είναι εσωτερικά.

Με αυτή τη δυνατότητα το λιμανάκι θα αναπτυχθεί περισσότερο. Πρακτικά οι πλωτές εξέδρες θα ελευθερώσουν χώρο στην εξωτερική πλευρά του καταφυγίου για μεγαλύτερα σκάφη και θα υπάρχουν περίπου 30 επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη λύση, “ανοίγει” άμεσα νέες θέσεις ελλιμενισμού, καθώς διαφορετικά το λιμανάκι θα μπορούσε να αυξήσει τη δυναμική του, μόνο μετά από την επέκτασή του, με μεγάλο έργο.

Επόμενο βήμα, μία μόνιμη επέκταση

Άκρως σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός πως η ζήτηση στο λιμανάκι, έχει οδηγήσει στον σχεδιασμό ενός έργου για μόνιμη επέκταση, παρέμβαση που αν υλοποιηθεί θα διπλασιάσει τη σημερινή χωρητικότητά του.

Ουσιαστικά αποτελεί το επόμενο βήμα για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, για οποίο και η νέα διοίκηση λογικά συμφωνεί. Άλλωστε, μέσω χρηματοδότησης από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ (250 χιλ. ευρώ), θα εξασφαλιστεί η εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης για να βρεθούν λύσεις επέκτασης του καταφυγίου, με μόνιμο τρόπο.

Συνδυαστικά θα εξετασθεί και αντιδιαβρωτικό έργο για τις ακτές, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση μέσα στο λιμανάκι, θα μεταβάλλει τους κυματισμούς. Η απόκτηση αυτής της μελέτης αναμένεται άμεσα και μετά θα απαιτηθεί η διαδικασία ωρίμανσής της, αλλά και η αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου που θα υποδεικνύει.

Σε αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται η δυνατότητα λειτουργίας της και από ιδιώτη, ωστόσο, αυτό θα είναι μία πολιτική απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.