Στο προσκήνιο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το μεγάλο έργο για το Νοσοκομείο Σύρου, με προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ

Τέλος στις καθυστερήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση

Φρ. Βακόνδιος: “Σκοπός μας να αρχίσει η υλοποίηση μέσα στο 2024”

Σε προτεραιότητα μπαίνει πλέον το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου, με προϋπολογισμό ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να “τρέχει” τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε τα ταχύτερο να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για αναζήτηση αναδόχου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαραίτητο έργο, - με το οποίο το κτήριο του Νοσοκομείου ενεργειακά θα αλλάξει κατηγορία και θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμά του στο περιβάλλον (μείωση κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και εκπομπών CO2) -, το οποίο ωστόσο, έχει συναντήσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, αν και η μελέτη παραδόθηκε στον Δήμο προ ετών και από το 2022 έχει πάρει και τις εγκρίσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού, ενώ ακόμη ο αρχικός προϋπολογισμός του, από 3,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 4,3 εκατ. ευρώ με του απόφαση περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2014-2020), ωστόσο, μέχρι σήμερα, αυτό φαινόταν “παγωμένο” και δεν είχε φθάσει στο στάδιο της δημοπράτησης.

Πλέον, σύμφωνα και με τις απαντήσεις που δίνει ο νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στην “Κοινή Γνώμη”, υπάρχει η πολιτική βούληση ο Δήμος να στηρίξει έμπρακτα το Νοσοκομείο, περνώντας σε φάση δημοπράτησης και κατ΄ επέκταση υλοποίησης.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος είναι σε επαφή με τη Διαχειριστική της Περιφέρειας, προκειμένου να δοθούν τελευταίες διευκρινίσεις και να σταλεί ο φάκελος του έργου για τελικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσει μετά ο Δήμος στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης. Πρακτικά δηλαδή, να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό.

Σημειώνεται πως το Νοσοκομείο είχε αιτηθεί πριν από περίπου έξι χρόνια τη στήριξη του Δήμου σε αυτό το έργο, καθώς δεν διαθέτει στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως, τοποθέτηση θερμομονωτικού κελύφους στις εξωτερικές τοιχοποιίες, μόνωση δωματίων, αντικατάσταση κουφωμάτων - υαλοπινάκων, φωτιστικών, ψύκτη, κυκλοφορητών, λεβήτων κεντρικής θέρμανσης, εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, νέων κλιματιστικών κλπ..

  • Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για το Νοσοκομείο με υψηλό προϋπολογισμό (4,3 εκατ. ευρώ). Υπάρχει καθυστέρηση αναφορικά με τον διαγωνισμό. Σε ποιο στάδιο ενεργειών βρίσκεται ο Δήμος σήμερα;

“Είναι ένα σημαντικό έργο. Οι προσπάθειες για έργο ενεργειακής αναβάθμισης άρχισαν το 2018, τότε που το Νοσοκομείο ζήτησε βοήθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να υποβάλει σχετικό αίτημα για την αναβάθμισή του. Ο Δήμος αποδέχθηκε και υποβλήθηκε η πρόταση το 2018. Τότε, είχε βγει πρώτη η πρόταση σε όλο το Νότιο Αιγαίο και από εκεί και μετά έπρεπε να “τρέξει” το στάδιο των μελετών και της οριστικής μελέτης για να πάμε σε διαγωνισμό.

Υπήρξε η χρηματοδότηση και έγινε η μελέτη. Σίγουρα αυτό το διάστημα θεωρούμε πως καθυστέρησε το συγκεκριμένο έργο περίπου 4 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά, τη δεδομένη στιγμή, έχουμε στη διάθεσή μας τη μελέτη και υπάρχουν κάποιες μικρές παρατηρήσεις. Έχουμε επικοινωνήσει και με τη Διαχειριστική για το συγκεκριμένο έργο. Η χρηματοδότηση παραμένει “ανοικτή” και εξασφαλισμένη. Το επόμενο διάστημα, θα υποβάλλουμε τον φάκελό μας στη Διαχειριστική για προέλεγχο, για να περάσουμε μετά σε φάση δημοπράτησης”.

  • Το ύψος της χρηματοδότησης παραμένει κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και πότε θα δοθεί η τελική έγκριση και απόφαση για τον διαγωνισμό;

“Όντως η χρηματοδότηση είναι κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, συνολικά μαζί με τις μελέτες. Το κομμάτι του έργου είναι 4,3 εκατ. ευρώ. Έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια και αυτό που απομένει είναι κάποιες τελευταίες παρατηρήσεις που έχουμε ζητήσει από τον μελετητή. Περιμένουμε να μας τις υποβάλει, ώστε να στείλουμε τον φάκελο στη Διαχειριστική για προέγκριση της χρηματοδότησης. Από εκεί και μετά θα πάνε τα τεύχη δημοπράτησης στη Δημοτική Επιτροπή, όπου και τα μέλη της θα εγκρίνουν για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός”.

  • Αν και την περασμένη θητεία δεν ήσασταν Δημοτική Αρχή, ωστόσο, για ποιους λόγους θεωρείτε πως έχει καθυστερήσει το συγκεκριμένο έργο για το Νοσοκομείο Σύρου; Στη θητεία σας, σήμερα, το ιεραρχείτε ψηλά στις προτεραιότητες;

“Δεν είναι ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι θέμα βούλησης και ιεράρχησης των αναγκών από την κάθε Δημοτική Αρχή. Σίγουρα το ιεραρχούμε ψηλά. Μέσα στη χρονιά θα πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός και αν είναι εφικτό να αρχίσει το έργο. Δηλαδή, σίγουρα μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να αρχίσει το έργο”.

  • Έχετε πραγματοποιήσει επαφές με τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου; Σε φάση υλοποίησης θα επηρεαστεί η λειτουργία του;

“Είμαστε σε συνεννόηση και με τον διοικητή, τον κ. Ρούσα και είχαμε κάνει σαν νέα Δημοτική Αρχή μία επαφή και συνάντηση και με τον δήμαρχο και με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο οποίος είναι και μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου. Θα γίνει ξανά συνάντηση λίγο πριν να έχουμε τις προθεσμίες του έργου, ώστε η συνεργασία να είναι όσο γίνεται καλύτερη.

Σίγουρα θα επηρεαστεί κάπως η λειτουργία του Νοσοκομείου. Παρόλα αυτά και ο κ. Ρούσας μας είπε ότι θα κάνει το καλύτερο ώστε να αποφευχθούν όσα περισσότερα εμπόδια και προβλήματα. Είναι απαραίτητο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους ασθενείς και τους νοσηλευόμενους και ταυτόχρονα να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το έργο που όλοι το θέλουμε”.

  • Στη δική σας θητεία και πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διοίκησης “τρέχει” η προσπάθεια για δημοπράτηση του έργου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό, όταν υπάρχει αυξημένος φόρτος στην Τεχνική Υπηρεσία;

“Είναι σημαντικό. Ο φόρτος της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι πάρα πολύ μεγάλος και πολλά έργα έχουν καθυστερήσει. Αν αναλογιστούμε πως κάθε χρόνο απορροφούσαμε 1,5 εκατ. ευρώ με 2 εκατ. ευρώ το πολύ, αυτή τη στιγμή και με το Νοσοκομείο είναι η υπογειοποίηση του δικτύου φωτισμού Ερμούπολης, η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, άρα, μιλάμε πως με όλα αυτά είμαστε κοντά στα 10 εκατ. ευρώ έργα που θα “τρέξουν”. Θα πρέπει να έχουμε μία πολύ καλή επίβλεψη και δεν είναι εύκολη υπόθεση για την Τεχνική Υπηρεσία. Καλούμαστε και να “τρέξουμε” έργα και έργα που έχουν καθυστερήσει, χωρίς να είναι ευθύνη των υπαλλήλων. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι θέμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής”.

  • Με αυτό το έργο αλλάζει κατηγορία ενεργειακά το κτήριο του Νοσοκομείου…

“Ναι. Είναι ένα παλιό κτήριο. Το έργο θα περιλαμβάνει προσόψεις, θα περιλαμβάνει θερμομονωτικό κέλυφος, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.. Υπήρχε ένα θέμα με τους λέβητες και τους καυστήρες, αλλά αυτό θα το επιλύσουμε. Από το 2025 και μετά, θα υπάρχει θέμα με την πώληση καυστήρων πετρελαίου και ψάχνουμε αν γίνεται να αλλάξει κάτι σχετικά με την προμήθεια του έργου. Δηλαδή ό,τι γίνει μέχρι το 2025. Μετά θα είναι νέας τεχνολογίας τα μηχανήματα και θα είναι και άλλου κόστους. Θα το δούμε”.

  • Αν συμβασιοποιηθεί το έργο τους επόμενους μήνες, η έναρξη υλοποίησης θα γίνει σίγουρα μετά το καλοκαίρι; Ποιος είναι ο στόχος σας;

“Σκοπός μας είναι μέσα στη χρονιά να ξεκινήσει. Αυτό θέλουμε. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το νησί και τις Κυκλάδες. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, όμως φυσικά και θα βάλουμε πλάτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας προς το Νοσοκομείο. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν θέματα και απλά προσπαθούμε κι εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι στο να έχουμε ένα Νοσοκομείο αναβαθμισμένο που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους Συριανούς, τους νησιώτες και τους επισκέπτες”.