Σύρος: Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για την υποστελέχωση της υπηρεσίας Καθαριότητας

  • Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2024 - 16:38

Ανακοίνωση για την δραματική, όπως, υποστηρίζει υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας Σύρου, εξέδωσε η δημοτική παράταση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, "Λαϊκή Συσπείρωση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η διοίκηση του Δήμου προχωρά στην εκποίηση τμήματος της καθαριότητας σε εργολάβους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ανακοίνωση

"«Έσκασε» η πρώτη βόμβα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, με την Διοίκηση του Δήμου να προχωρά στην εκποίηση τμήματος της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβους με τις διαδικασίες του ανοιχτού διαγωνισμού. Θέμα που ήρθε, άρον άρον, ως εκτός ημερησίας θέμα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της Τετάρτης 03/04. Χαρακτηριστικό είναι πως η εισήγηση του θέματος ήρθε μίση μόλις ώρα πριν τη συνεδρίαση.

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η ίδια η Διεύθυνση Καθαριότητας μίλαγε από την προηγούμενη δημοτική θητεία, για «ακραία ανεπαρκή στελέχωση» της Υπηρεσίας ενώ και η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης τμήματος της καθαριότητας, ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Από 60 άτομα (μαζί με τις προσλήψεις COVID) που εργάζονταν στην καθαριότητα το 2021 φτάσαμε σήμερα στους 25, τη στιγμή που σύμφωνα με την Υπηρεσία θα έπρεπε να απασχολούνται 35 εργαζόμενοι 6ήμερης απασχόλησης κατά τη χειμερινή περίοδο και 62(!) κατά την θερινή.

Στην περιγραφή της κατάστασης όλοι συμφωνούμε, άλλωστε τα προβλήματα είναι τόσο δραματικά που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν τα βλέπει.

Το ζητούμενο όμως είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ;

Ο Δήμος έχει έλλειψη προσωπικού και μέσων και αυτό «δεν έπεσε από τον αέρα». Σε όλες τις άλλες παρατάξεις υπάρχουν «γνώριμα» πρόσωπα, πρόσωπα που έχουν ασκήσει διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, πρόσωπα που έχουν ευθύνες για τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τον Δήμο σε αυτή την κατάσταση. Από την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της αποδόμησης των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο, μέχρι την ενεργητική στήριξη και υιοθέτηση όλων των πολιτικών επιλογών του κεντρικού κράτους που αποψιλώνει την Τοπική Διοίκηση από προσωπικό και πόρους.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε δει καμιά προσπάθεια απόκτησης του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο για την Υπηρεσία Καθαριότητας αλλά και για τις υπόλοιπες. Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε είναι η σταδιακή απαξίωση των υπηρεσιών με απώτερο σκοπό και στόχο την ιδιωτικοποίηση τους. Σε αυτή την ρότα, η κυβέρνηση αντί να μεριμνήσει για να καλύψει τα κενά σε προσωπικό, ψήφησε νόμο με τον οποίο υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές να ασκήσουν έφεση σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για μονιμοποίηση προσωπικού, τιμωρώντας μάλιστα με ποινή όσες αρνηθούν να το κάνουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, άλλωστε, αποτελούν βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγαλοεργολάβων.

Αντί διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιλέγουν να χαρίζουν τα χρήματα των δημοτών στους εργολάβους. Δεν είναι τυχαίο πως η χρηματοδότηση για τις εν λόγω συμβάσεις ύψους 128.541€, προέρχεται από ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή, από χρήματα που έχουν πληρώσει οι δημότες και τα οποία δεν δίνονται για μόνιμες προσλήψεις, αλλά δίνονται μια χαρά στους εργολάβους για να κερδοσκοπήσουν πάνω στη συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου.

Έτσι δημιουργείται η υποστελέχωση, έτσι έγινε κανονικότητα η φτηνή και προσωρινή εργασία σε πολλές δημοτικές δομές και υπηρεσίες.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μας αφορά όλους γιατί εμείς θα «πληρώσουμε το μάρμαρο».

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι απέναντι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και στους δήμους που έχουμε την διοίκηση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών και την προτεραιοποίηση της κάλυψης των αναγκών των πολιτών και όχι της τσέπης των εργολάβων.

Λύση υπάρχει και βρίσκεται στη διεκδίκηση.

• Καμία ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Καθαριότητας. Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.

• Επαρκής κρατική χρηματοδότηση, να αποδοθούν οι παρανόμως παρακρατηθέντες, από το κεντρικό κράτος, πόροι προς τους δήμους, που μόνο για το 2024 είναι 6δις(!)€.

• Κατάργηση του νόμου Βορίδη. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας, πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση".