Γονείς αθλητών και αθλητριών Σύρου: "Να δοθεί τέλος στην απαξίωση του αθλητισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων"

  • Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2024 - 12:46

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Δημήτριος Βικέλας, που για πρώτη φορά γίνονται στο νησί της Σύρου, περισσότεροι από 200 γονείς αθλητών και αθλητριών της Σύρου απέστειλαν επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Βρούτση, τον δήμαρχο κ. Αθανασίου, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Καπράλο. 

H ανακοίνωση

Περισσότεροι από 200 γονείς/κηδεμόνες αθλητών και αθλητριών της Σύρου απέστειλαν σήμερα προς τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, κ. Αλέξανδρο Αθανασίου, καθώς και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο, την παρακάτω επιστολή.

Οι υπογραφές των γονέων / κηδεμόνων έχουν σταλεί στους παραλήπτες της επιστολής, ενώ η διαδικασία συλλογής υπογραφών είναι σε εξέλιξη.

Από το βράδυ του Σαββάτου 6/4/2024 έως το πρωί της Δευτέρας 8/4/2024 έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200 υπογραφές, ενώ την επιστολή υπέγραψε και η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα το αίτημα των γονέων είναι:

Ως γονείς αθλητών - μελών σωματείων και ακαδημιών της Σύρου, όπου τα παιδιά μας συμμετέχουν σε έναν ή και περισσότερους αθλητικούς συλλόγους μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου κ.ά., θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να αξιοποιηθεί η εβδομάδα Δημήτριος Βικέλας για να δοθεί ένα τέλος στην απαξίωση του αθλητισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τα παιδιά μας, όπως κάθε παιδί δικαιούται να αθλείται με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες σε πραγματικά γήπεδα, ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό.

Την εβδομάδα που διεξάγεται η γιορτή Δημήτριος Βικέλας στην πλατεία Μιαούλη, που έχει μεταμορφωθεί σε προσομοίωση αθλητικού κέντρου, το αθλητικό κέντρο που φέρει το όνομα του Δημήτριου Βικέλα, είναι κλειστό. Δεν υπάρχει σε ολόκληρο το νησί εδώ και χρόνια κλειστό γήπεδο μπάσκετ, ενώ υπάρχει μόνο ένα μικρό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς εξέδρες και κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία πρωταθλημάτων. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου, αν και έχουν αυξηθεί, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ακαδημίες είτε λόγω κόστους είτε μη διαθεσιμότητας τους λόγω μεγάλης ζήτησης με αποτέλεσμα να κάνουν προπονήσεις ακόμα και σε ακατάλληλα γήπεδα όπως το παλαιό και ασυντήρητο Copa. Το κολυμβητήριο λειτουργεί τρεις μήνες το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς να έχουν συντηρηθεί οι εγκαταστάσεις του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα.

Όσο για τον κλασικό αθλητισμό, δυστυχώς δεκάδες παιδιά έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν αυτό που αγαπούν και γιατί όχι και να διακριθούν. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει στάδιο ούτε καν υποτυπώδες που να μπορούν μικροί και μεγάλοι να κάνουν δρομικά ή αλτικά αθλήματα. Παρόλα αυτά τα παιδιά μας μαζί με φωτεινές εξαιρέσεις προπονητές και μέλη σωματείων που αγαπούν τον αθλητισμό, πασχίζουν, ιδρώνουν, κοπιάζουν και συμμετέχουν σε διοργανώσεις με πολύ καλές επιδόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, να φύγουν από τη Σύρο και να επισκεφθούν κάποιο άλλο νησί για να πατήσουν το ταρτάν και να δουν πώς είναι να τρέχεις αντί στο χόρτο σε πραγματικό στίβο. Χρειάζεται να κάνουν πολλά μίλια για να μετρήσουν το χρόνο τους στην ταχύτητα ή να πηδήξουν σε πραγματικό σκάμμα.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση τις δαπάνες καλύπτουν αποκλειστικά οι γονείς καθώς δεν υπάρχουν δωρεάν ή έστω με συμβολικό ποσό δημοτικές αθλητικές δράσεις, όπως γίνεται σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας.

Η πλατεία Μιαούλη προσφέρει πράγματι ένα ωραίο θέαμα. Προσφέρει όμως και μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που ζούμε οι κάτοικοι αυτού του νησιού. Καθώς, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου, πρόκειται να φτάσουν στο νησί της Σύρου άξιοι αθλητές αλλά και εκπρόσωποι του κεντρικού κράτους και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπώντας μεγάλη μερίδα των αθλητών του νησιού, που τους αφορά περισσότερο από τον καθένα ο συμβολισμός της εβδομάδας, ζητάμε:

-Να ενσωματώσετε στις δράσεις των ημερών ξενάγηση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, Αθλητικό Κέντρο Δημήτριος Βικέλας, γήπεδο μπάσκετ, κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου Πάγου κ.ά. σε ώρες λειτουργίας των κέντρων και σε ώρες προπονήσεων.

-Δημόσια ενημέρωση για τα προβλήματα και την ανυπαρξία υποδομών στο νησί μας.

Έχουμε ανάγκη να εκφραστεί ο σεβασμός προς τους πολίτες και τους αθλητές και τις αθλήτριες του νησιού και να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά μας πως αξίζει να υπερασπιστούν τον αθλητισμό και το νόημα που έδωσε σε αυτόν ο Δημήτριος Βικέλας περισσότερα από εκατό χρόνια πριν.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη στήριξη των αθλητών του νησιού και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση του δίκαιου αιτήματός μας.

Οι γονείς/κηδεμόνες αθλητριών/αθλητών Σωματείων Σύρου

*Για περαιτέρω ενημέρωση υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά επισυνάπτονται τα παρακάτω:

https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-syros/2023/03/29/ektos-proteraiotiton-kleisto-gipedo-volei.html

https://cyclades24.gr/2023/04/syros-choris-plano-i-diacheirisi-ton-athlitikon-egkatastaseon-erchontai-megala-provlimata/

https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-syros/2023/11/09/odikos-hartis-gia-tis-paroplismenes-athlitikes-ypodomes.html