Σιώπησε δημόσια ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλ. Αθανασίου μπροστά στον αν. υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, για τα γήπεδα – κουφάρια του νησιού, στην κεντρική εκδήλωση της εβδομάδας “Δημήτριος Βικέλας”

Χωρίς πολιτικό ανάστημα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου προς τις τοπικές αρχές, ώστε να αναλάβουν δράση για τις αθλητικές υποδομές

Σε... χειροκρότημα και ευχαριστίες προς τον αν. υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση περιορίστηκε αποκλειστικά στον δημόσιο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, στην προχθεσινή κεντρική εκδήλωση της αθλητικής εβδομάδας “Δημήτριος Βικέλας”, για τη διεξαγωγή της στο νησί, χωρίς – ούτε επιγραμματικά – να θίγει το σοβαρό πρόβλημα της κάκιστης κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων του τόπου, προς τον ίδιο.

Παρά τα συνεχή παράπονα, την αγωνία και τα εμπόδια που εκφράζει σύσσωμη η αθλητική κοινότητα της Σύρου αναφορικά με την κατάσταση των βασικών γηπέδων και αθλητικών υποδομών του τόπου, ζητώντας λύσεις, ο δήμαρχος, δυστυχώς, δεν ύψωσε δημόσια πολιτικό ανάστημα για να διεκδικήσει την ουσιαστική ανταπόκριση του κεντρικού κράτους και μάλιστα το ταχύτερο.

Στα μάτια της τοπικής κοινωνίας που ανέμενε έστω και μία ήπια αναφορά για τους “άστεγους” αθλητές, όπως μάλιστα έχουν επισημάνει προ τριών ημερών με σχετική ανακοίνωσή τους περισσότεροι από 200 γονείς, καθώς επίσης και η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Αθανασίου φάνηκε να μην ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως δήμαρχος, που θα έπρεπε να λειτουργήσει διεκδικητικά προς όφελος τη νεολαίας, αξιοποιώντας την αθλητική εβδομάδα.  

Σε πλήρη αντίθεση με τον ίδιο, υπήρξε δημόσια παρέμβαση του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και των Ολυμπιακών Επιτροπών της Ευρώπης, Σπύρου Καπράλου προς τις τοπικές αρχές και τον κ. Βρούτση, ο οποίος ζήτησε να φροντίσουν για τα γήπεδα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, καθώς περιηγήθηκε σε αυτά. “Αυτό που θα μας προέτρεπε και ο Βικέλας είναι να δούμε και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να έχουμε καλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Εγώ, δυστυχώς, έκανα μία βόλτα στο νησί και μπορώ να σας πω ότι απογοητεύτηκα. Απογοητεύτηκα για την κατάσταση που είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Και θέλω να ρωτήσω: Νόμιζα ότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι δημοτικές είναι εγκαταστάσεις τις οποίες η Περιφέρεια κάθε περιοχής της χώρας μας καλείται να φτιάξει με τη βοήθεια βεβαίως του κράτους και νομίζω πως είναι κάτι που οφείλετε όλοι εδώ πέρα να βάλετε ένα χέρι για να φτιαχτούν αυτές οι εγκαταστάσεις και να μην είναι στην άθλια κατάσταση που έχουμε σήμερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος.

Αξίζει να επισημανθεί πως την ίδια απογοήτευση εξέφρασαν και όσοι εκ των σημαντικών προσωπικοτήτων επισκέφθηκαν τις αθλητικές υποδομές, όπως ο θρύλος του μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), Ισίδωρος Κούβελος.

Άρης Σύρου: Ο Αθλητισμός χρειάζεται υποδομές

Εν τω μεταξύ, επανέρχονται στα προβλήματα των γηπέδων, Σωματεία και Ακαδημίες ή Όμιλοι. Συγκεκριμένα, χθες, ο πρόεδρος του Άρη Σύρου, Αντώνης Βαρθαλίτης ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο, με αφορμή την οποία κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα.

“Είχα μία συνάντηση με τον δήμαρχο σήμερα (ς.ς. χθες) για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Όχι μόνο για το μπάσκετ, για όλα τα αθλήματα. Από την πλευρά μας πιέζουμε για το μπάσκετ, αλλά μέλημά μας είναι όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη Σύρο, όπως το κολυμβητήριο, ο στίβος, το πινγκ πονγκ που αναζητά στέγη, τα γήπεδα του ποδοσφαίρου που υπάρχουν αλλά είναι ακριβά”, ανέφερε προλογικά, τονίζοντας πως, αυτό που είπε στον κ. Αθανασίου “είναι πως αυτές οι εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ ωραίες να γίνονται, όπως και το 3on3 που θα έρθει, όμως είναι εκδηλώσεις που δεν προάγουν τον αθλητισμό”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε: “Ο αθλητισμός για να προαχθεί θα πρέπει να έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Για να “τραβήξουμε” παιδιά, θα πρέπει να έχουμε υποδομές για να τα στεγάσουμε. Όλο αυτό το εγχείρημα και όσα γίνονται προάγουν τον αθλητικό τουρισμό, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό για το νησί, γιατί υπάρχει προβολή, όμως, ο Αθλητισμός πρέπει να έχει εγκαταστάσεις”.

Ερωτηθείς, για τη λύση που ζητούν από τον Δήμο για τις ανάγκες του μπάσκετ, σημείωσε: “Η απαίτησή μας είναι τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη όπως συζητήσαμε με τον δήμαρχο, να προχωρήσει το ανοικτό μας το γήπεδο – προπονητήριο που είναι δίπλα στην Κλειστή Αίθουσα Α΄ (γιατί αυτό θα αργήσει δυστυχώς να φτιαχτεί). Ζητάμε να γίνει ένας κλειστός χώρος, με μία σιδηροκατασκευή, για να μπορεί να γίνει ένα προπονητήριο. Τουλάχιστον να ξέρουμε ότι θα κάνουμε εκεί προπόνηση”. Επισημαίνοντας μάλιστα πως, “αυτό είναι το πιο οικονομικό και άμεσο να γίνει”, εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση και των γονέων των παιδιών. “Μου άρεσε η κίνηση που έγινε από τους 200 γονείς παιδιών στη Σύρο. Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε για να πιέσουμε καταστάσεις”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΝΟΣ: Ο Δήμος να “τρέξει” για λύσεις

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου (ΝΟΣ), Θοδωρής Δούνιας. “Έχουμε δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα ήταν οι εκδηλώσεις που ήρθαν τόσοι ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες και αθλητές και είναι μεγάλη διαφήμιση για το νησί μας και πραγματικά έδωσε την ευκαιρία αυτή η εκδήλωση σε όλους να μάθουν την ιστορία του Δημητρίου Βικέλα και τη σύνδεσή του με τον Ολυμπισμό. Γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και είναι από τα πολύ θετικά πράγματα”, σχολίασε αρχικά, λέγοντας παρακάτω πως, “αφού έγινε αυτό, ήταν επίσης μία ευκαιρία – αφού ήρθε ο αν. υπουργός Αθλητισμού και οι συνεργάτες του - να συνειδητοποιήσουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”, το οποίο φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής”. Σύμφωνα με όσα παρατήρησε ο κ. Δούνιας, “είναι και λίγο ειρωνικό αυτό αν το σκεφτούμε”.

Αναφορικά με τις ανάγκες για την κολύμβηση και το πόλο, ο ίδιος εξήγησε πως, “είμαστε σε συνεχείς επαφές για το κολυμβητήριο με κατασκευάστριες εταιρείες για προκάτ πισίνες και κολυμβητήρια, αλλά ως εκεί μπορούμε να φτάσουμε. Η λύση μας για προκάτ πισίνα είναι αυτή που προκρίνεται και από την ενεργειακή αναβάθμιση,  τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Φέραμε σε επαφή αυτές τις εταιρείες με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου γιατί ζητούν και σχέδια του χώρου και είμαστε σε αυτό το στάδιο”. Δεδομένων των αναγκών που σήμερα μένουν χωρίς λύσεις για τον υγρό στίβο, πρόσθεσε: “Υπάρχει ένα ποσό χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τον κ. Λεονταρίτη που μας είπε ότι υφίσταται αυτό το ποσό, το οποίο θα βλέπαμε αν επαρκεί ή φτάνει, αν είχαμε μία προσφορά. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να το “τρέξει” ο Δήμος γιατί είναι ο πραγματικά αρμόδιος να το υιοθετήσει και να το “τρέξει””.

Αλ. Αθανασίου: Δεν θα ήταν κομψό να κάνω παρέμβαση

Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο δήμαρχος για τη στάση του απέναντι στον Γιάννη Βρούτση στην κεντρική εκδήλωση, η οποία ήταν αναντίστοιχη των αναγκών του τόπου, με φόντο τα συνεχή παράπονα των αθλητών, των γονιών τους, των Σωματείων και των Ομίλων. Ερωτηθείς, γιατί δεν έκανε καμία αναφορά για τα γήπεδα προς τον αν. υπουργό, υποστήριξε: “Πολύ σωστά τα λέτε. Οι εκδηλώσεις βέβαια ήταν προς τιμήν του Συριανού Δημητρίου Βικέλα του πρώτου προέδρου της ΔΟΕ και υποδεχθήκαμε στον τόπο μας, πρωταθλητές, ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες, τους προπονητές τους και ανθρώπους που έχουν δοξάσει την πατρίδα μας και τους είχαμε στην πόλη μας. Οι παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αθλητισμού έχουν γίνει σε άλλες συσκέψεις που έχουμε κάνει με τον υπουργό τον κ. Βρούτση. Εγώ θεωρώ πως την ώρα αυτής της γιορτής δεν ήταν κομψό να γίνει δημόσια δική μου (σ.σ. παρέμβαση). Βέβαια αυτό είναι η δική μου άποψη. Σαφώς όμως, ακόμη κι από αυτές τις εκδηλώσεις που από κάποιους συμπολίτες μας κατηγορήθηκαν για την κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του τόπου, βγήκαν θετικά πράγματα. Δηλαδή το γεγονός ότι επισκέφθηκε τις αθλητικές εγκαταστάσεις ο κ. Γιαννάκης, ο κ. Καπράλος, ο κ. Κούβελος και διάφοροι άλλοι προπονητές και αθλητές δεν είναι μικρό γεγονός, με την έννοια ότι δείξαμε πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν μπορεί να είναι σε αυτή την κατάσταση όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις”.

Ερωτηθείς να γνωστοποιήσει το πλάνο των κινήσεων του Δήμου, σχολίασε: “Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πλάνο στον Δήμο. Θα ζητήσουμε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, για τις οποίες ευελπιστώ ότι θα έχουμε ευήκοα ώτα σαφώς από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αρχικώς και μετά από το Υπουργείο. Το πλάνο των ενεργειών θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, μέχρι πριν κάποιες εβδομάδες, δεν είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό ο Δήμος. Συνεπώς, από εδώ και στο εξής θα αρχίσουμε με μία δέσμη παρεμβάσεων προσωρινών για να αμβλύνουμε το πρόβλημα και φυσικά, κάποιες πιο μακροπρόθεσμες για να λυθεί εντός της τετραετίας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε”.