Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο στη Β΄ Κλειστή Αίθουσα και μέχρι να υλοποιηθεί το έργο στατικής ενίσχυσης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες βόλεϊ

Λήγει τον Μάιο η παράταση της άδειας για την πυροπροστασία του γηπέδου

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση θα έρθει η επαγγελματική ομάδα του Φοίνικα, καθώς και όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες του βόλεϊ, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αφού χωρίς άδεια για πυρασφάλεια του γηπέδου και χωρίς το έργο της στατικής ενίσχυσης, που θα καταστήσει ασφαλές τον αθλητικό χώρο, δεν θα μπορεί να εισέρχεται το κοινό, προκειμένου να παρακολουθεί τους αγώνες των ομάδων.

Η παράταση για την πυρασφάλεια – μετά από παρεμβάσεις που είχε κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης – λήγει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και στο εξής, οι ομάδες δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν παιχνίδια με κοινό. Για να ανατραπεί η συγκεκριμένη κακή συνθήκη, θα πρέπει να “τρέξει” το έργο στατικής ενίσχυσης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, βάσει μελέτης που υπάρχει από το 2018, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από νέο προϋπολογισμό με αναθεωρημένες τιμές, βάσει της αγοράς, για τα υλικά.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και ο εντεταλμένος Αθλητισμού, Δομένικος Σαγκινέτος ανέφερε ξεκάθαρα πως οι αγώνες βόλεϊ θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο ώστε να πάρει απαντήσεις για την υπόθεση της Β΄ Κλειστής Αίθουσας σχετικά με τη δρομολόγηση του έργου προς ενημέρωση των αναγνωστών.

Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισαν, πρώτο βήμα είναι η αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης για να μπορέσει να βγει ο διαγωνισμός, καθώς ο Δήμος για τη Β΄ Κλειστή έχει στο ταμείο του εξασφαλισμένο ποσό ύψους 300 χιλ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 9 μήνες και κατ΄ εκτίμηση του κ. Βακόνδιου, το έργο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί εντός του 2024.

Ακόμη όμως κι αν δρομολογηθεί προσεχώς, κατά την εκτέλεση των εργασιών, τόσο η επαγγελματική ομάδα του Φοίνικα, όσο και οι ερασιτεχνικές ομάδες του βόλεϊ, θα πρέπει να αναζητήσουν “στέγη”.

Κατά κοινή ομολογία όλης της αθλητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, η Σύρος περνά τη δυσκολότερη περίοδο όλων των εποχών, αναφορικά με την κατάσταση των μεγάλων και βασικών αθλητικών εγκαταστάσεών της.

Στο κυνήγι της χρηματοδότησης, ασχέτως αν παραμένουν 300 χιλ. ευρώ

Ειδικότερα, ο κ. Σαγκινέτος γνωστοποίησε πως ήρθε εταιρεία από την Αθήνα, ώστε να ρωτήσει ο Δήμος χρονοδιαγράμματα για να έχει έναν μπούσουλα για το έργο αναφορικά με την υλοποίησή του.

“Κατεβάσαμε από την Αθήνα μηχανικό και εταιρεία για να δούμε πόσο χρόνο θα απαιτήσει ένα έργο. Ρωτήσαμε για το χρονοδιάγραμμα. Αν αρχίζαμε τώρα, θα πηγαίναμε Οκτώβρη - Νοέμβρη σίγουρα, αλλά αυτό δεν γίνεται”, ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως, “η μελέτη υπάρχει αλλά πρέπει να γίνει το έργο και φυσικά δεν υπάρχουν συνολικά τα χρήματα”.

Πιο συγκεκριμένα, για το βασικό θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Βακόνδιος διευκρίνισε τα εξής: “Ουσιαστικά είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών ύψους 250 χιλ. ευρώ παλαιότερα και το υπόλοιπο ποσό των 50 χιλ. ευρώ, ήταν από το ταμείο του Δήμου. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 407 χιλ. ευρώ με τιμολόγια του 2018, τα οποία έχουν αναθεωρηθεί και θα πρέπει να αναθεωρηθούν και από την Τεχνική Υπηρεσία. Με την έκπτωση που είχε τότε το έργο είχε φτάσει κοντά στις 300 χιλ. ευρώ. Άρα, αυτά τα χρήματα θα καλύπτονταν από το Υπ. Εσωτερικών”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αυτά τα χρήματα παραμένουν. “Αυτά τα χρήματα υπάρχουν ακόμη, όπως παραμένουν και τα 50 χιλ. ευρώ του Δήμου”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως, “τώρα θα πρέπει να βγει ξανά διαγωνισμός, αλλά προηγουμένως να αναθεωρηθούν οι τιμές του έργου, λογικά θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου και θα χρειαστεί να αναζητήσουμε έξτρα χρηματοδότηση”. Όσον αφορά στο ύψος της δαπάνης για το έργο, ανέφερε: “Δεν ξέρουμε ακριβώς το ύψος του έργου αλλά θα αυξηθεί”. Ο κ. Βακόνδιος σημείωσε μάλιστα πως, “ο Δήμος θα κάνει κρούση παντού. Και στο Υπ. Αθλητισμού, στο Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου”.

Απαιτείται 9μηνο για την υλοποίηση

Επιπλέον, σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης, επεσήμανε πως θα απαιτηθεί χρόνος 9μηνου. “Το χρονοδιάγραμμα του έργου, δηλαδή για την υλοποίησή του θα χρειαστεί διάστημα 9 μηνών. Αλλά για να φτάσουμε στον εργολάβο πρέπει να βρούμε χρηματοδοτήσεις, να γίνει διαγωνισμός, να γίνουν όλες οι διαδικασίες και να περάσουν από τη Δημοτική Επιτροπή ώστε να υπάρξουν αποφάσεις”, πρόσθεσε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί εντός της χρονιάς. “Τη δεδομένη στιγμή για το 2024 δεν νομίζω πως είναι εφικτό. Είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Χωρίς κοινό

Ερωτηθείς ο κ. Βακόνδιος αν από την επόμενη αγωνιστική σεζόν θα μπορεί να μπαίνει κοινό στο κλειστό γήπεδο του βόλεϊ, υπήρξε σαφής. “Τον Νοέμβριο του 2023, ένα μήνα πριν τη λήξη της δημοτικής θητείας, ζήτησαν απλά προσωρινή άδεια από την Πυροσβεστική. Είχε δοθεί διάστημα τριών μηνών και τριών μηνών, δηλαδή συνολικά ένα 6μηνο. Αυτό λήγει 9 Μαΐου. Από εκεί και μετά καλούμαστε να βρούμε λύση γι αυτό το θέμα”, σημείωσε για το θέμα της πυροπροστασίας.

“Είναι ένα σύνθετο ζήτημα γιατί ψάχνουμε να βρούμε λύση για τον χώρο”, τόνισε από συνολικότερη σκοπιά.

Σε συνεννόηση με τις ομάδες

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως ο Δήμος θα είναι σε επαφή και συνεννόηση με τις ομάδες.

“Σίγουρα θα είμαστε σε συνεννόηση με τις ομάδες. Είναι στενάχωρη αυτή η κατάσταση για όλους”, σχολίασε, απαντώντας ακόμη και στο ερώτημα αν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου οι ομάδες, θα μείνουν άστεγες. “Αν προχωρήσει το έργο δεν θα μπορούν να γίνονται προπονήσεις μέσα. Είμαστε σε συνεννόηση με τις ομάδες και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Σίγουρα με τις ομάδες έχει τον πρώτο λόγο και ο εντεταλμένος Αθλητισμού, ο κ. Σαγκινέτος αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία από κοινού συμμετέχει ενεργά καθώς προσπαθούμε να βρούμε λύση για τους αθλητικούς χώρους”.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο Δομένικος Σαγκινέτος ανέφερε: “Με τις ερασιτεχνικές ομάδες το παλεύουμε και θα μπορούσαν να παίξουν χωρίς κοινό, αλλά η μεγάλη ομάδα του Φοίνικα, τι νόημα θα είχε χωρίς φιλάθλους; Παλεύουμε να κάνουμε το καλύτερο και να δούμε σε ποιους χρόνους μπορεί να γίνει το απαραίτητο έργο. Βρήκαμε αυτή την κατάσταση και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο”.