Τοποθετούνται ήδη ομπρέλες και seatrac και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει εγκεκριμένα τα απαραίτητα χρήματα στον προϋπολογισμό του, ώστε να καλύψει τη δαπάνη για το μεγάλο μηχάνημα

Αμφίβολος τελικά ο ακτοκαθαρισμός στη Σύρο

Σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει φέτος οργανωμένη μέριμνα στις παραλίες

Άγνωστο είναι τελικά αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα μπορέσει να προχωρήσει σε έναν εκτεταμένο ακτοκαθαρισμό για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει - εγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του - τα χρήματα για να πληρώσει την εταιρεία που θα έφερνε στο νησί τα μεγάλα μηχανήματα για τις παραλίες.

Αν και η απόφαση για να μπει μεγάλο μηχάνημα στις παραλίες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ελήφθη την 1η Μαΐου σε συνέχεια εισήγησης του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου και εν μέσω έντονων διαφωνιών σχετικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη μία τέτοια κίνηση σε συνάρτηση με την προστασία των παραλιών, σήμερα, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να πει με σαφήνεια, αν τελικά θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.

Μάλιστα, ήδη σε κάποιες παραλίες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται βάσεις ομπρελών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως και seatrac για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, γεγονός που ίσως να μην επιτρέψει τελικά την παρέμβαση με το μεγάλο μηχάνημα, αλλά με ένα μικρότερο, υπό την προϋπόθεση πως ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη δαπάνη, τυπικά ορθά.

Αρνητική συνθήκη αποτελεί για τις παραλίες της Σύρου και η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιήσει τα δύο μικρά χειροκίνητα μηχανήματα που έχει, επικαλούμενη ως βασικό επιχείρημα την έλλειψη ικανού αριθμού εργατών, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για την κατάσταση και την εικόνα τους, κατά την τρέχουσα σεζόν.

Επί του θέματος και δεδομένης της καθυστέρησης που έχει υπάρξει για τον ακτοκαθαρισμό, έθεσε σχετική ερώτηση η δημοτικής σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει πληροφόρηση.

Σε συνέχεια της παρέμβασής της, επέμεινε και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος, ώστε να υπάρξει ενημέρωση στην τοπική κοινωνία.

Καθυστερήσεις στον καθαρισμό παραλιών

Συγκεκριμένα, η Μαρία Μαυρίκου, με φόντο την καθυστέρηση στο πλάνο ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης για τον ακτοκαθαρισμό και δεδομένου πως σε μία εβδομάδα αρχίζει επίσημα το καλοκαίρι, ρώτησε: “Τι γίνεται με το μηχάνημα του ακτοκαθαρισμού; Έχετε κάποια ενημέρωση για τον καθαρισμό των ακτών;”. Από την πλευρά του και ο Νίκος Αλμπανόπουλος, επέμεινε να υπάρξει πληροφόρηση στην τοπική κοινωνία. “Επειδή έχει απασχολήσει πολύ αυτό το θέμα, πρόεδρε κάντε μας μία καλύτερη ενημέρωση”, σημείωσε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κοσμά.

Οικονομικό “κώλυμα”

Αναλυτικός υπήρξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος αύξησε τον κωδικό με τα χρήματα για τον ακτοκαθαρισμό, αλλά περιμένει την έγκριση της σχετικής απόφασης. “Υπάρχει μία καθυστέρηση στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, οπότε δεν μπορεί να καλυφθεί το ποσό της συγκεκριμένης ενέργειας. Μόλις ολοκληρωθεί η αναμόρφωση και πάρουμε την έγκριση, τότε πιθανότατα να προλάβουμε. Θα δούμε αν θα προλάβουμε φέτος”, σχολίασε, λέγοντας παρακάτω τα εξής: “Στην αναμόρφωση είχε ο προϋπολογισμός 3.000 ευρώ. Στην αναμόρφωση βάλαμε επιπλέον 7.000 ευρώ για να συμπληρωθεί το ποσό των 10.000 ευρώ για τον ακτοκαθαριστή. Ακόμη δεν έχει εγκριθεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, οπότε δεν μπορεί να έρθει και ο ακτοκαθαριστής. Ακόμη τα χρήματα δεν έχουν μπει προϋπολογιστικά, τυπικά στον συγκεκριμένο κωδικό”.

Εστιάζοντας στην ουσία του θέματος ο Νίκος Αλμπανόπουλος πρόσθεσε: “Που σημαίνει πως μπορεί να μη γίνει ο ακτοκαθαρισμός;”, με τον κ. Κοσμά, να επαναλαμβάνει: “Αν καθυστερήσει αρκετά, πιστεύω μέχρι το τέλος του μήνα να έχει τελειώσει το θέμα της αναμόρφωσης. Οπότε αν προλάβουμε, να έρθει ο ακτοκαθαριστής”.

Απορρίπτει εναλλακτικό σενάριο με χειροκίνητα μηχανήματα του Δήμου

Με φόντο και τις αναφορές του προέδρου της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου πως ήδη σε ορισμένες παραλίες τοποθετούνται ομπρέλες και seatrac, όπως ενδεικτικά στη μικρή πλαζ στο Κίνι, ο κ. Αλμπανόπουλος επανήλθε, ρωτώντας αν θα ήταν χρήσιμο ο Δήμος να προχωρήσει με δικά του μέσα. “Μήπως τότε θα πρέπει να ξεκινήσει ο ακτοκαθαρισμός με τα ατομικά μικρότερα μέσα, αυτά τα δύο που υπάρχουν, ώστε να μη μείνουν χωρίς καθόλου καθαρισμό οι ακτές;”.

Σε απαντήσεις προέβη ο εντεταλμένος για τις παραλίες, Γιάννης Βουτσίνος.

“Το όλο θέμα ήταν ο ακτοκαθαριστής να έρθει πριν μπουν όλες οι ομπρέλες. Ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να γίνει ένας πληρέστερος καθαρισμός. Δεν ήταν το θέμα μας να έρθει ένα μεγάλο μηχάνημα όπως αντέδρασαν πάρα πολλοί. Αλλά το θέμα μας ήταν να καλύψει γρηγορότερα περισσότερο έδαφος”, υποστήριξε, εξηγώντας ακόμη πως, “αυτή τη στιγμή επειδή έχουμε προβλέψει κι ένα μικρότερο μηχάνημα που κάνει ασφαλώς καλύτερη δουλειά από τα μπαρακούντα που έχει ο Δήμος, τα οποία καταθέτω στο σώμα πως δεν κάνουν καθόλου δουλειά - τα έχω δει κι αν θέλετε μπορούμε να πάμε να δοκιμάσουμε -, το πρόβλημα είναι όχι ότι δεν κάνουν δουλειά τα μπαρακούνται, αλλά ότι δεν έχουμε και το υπάρχον προσωπικό. Και θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει και ο κ. Μαραγκός”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει έναν υπάλληλο ο οποίος θα είναι στη ζέστη όλη την ημέρα για πάρα πολλές εργατοώρες για να καθαρίσει όλες τις παραλίες του νησιού”, επεσήμανε πως, “γι’ αυτό βάλαμε εξ αρχής και την εργολαβία. Γιατί εκτός από το αναποτελεσματικό μηχάνημα του Δήμου ήταν θέμα και εργατών. Δεν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός εργατών”.

Πάντως σε αισιόδοξο τόνο, ο κ. Βουτσίνος επέμεινε πως ίσως να γίνει ο ακτοκαθαρισμός έστω και με το μικρότερο μηχάνημα της εταιρείας. “Παρόλο που έχουν μπει ομπρέλες σε κάποιες παραλίες το μικρό μηχάνημα που έχει ο εργολάβος θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και ενδιάμεσα από τις ομπρέλες. Δηλαδή  δημιουργεί μικρή όχληση. Γιατί λειτουργεί και απόγευμα και βράδυ με προβολέα. Αν προλάβουμε και δεν φτάσει η αναμόρφωση να περάσει τον Ιούνιο, που δεν θα έχει και κανένα νόημα μετά να καθαριστούν, θα έρθει. Αν δεν προλάβουμε… και του χρόνου”.