"Ερμούπολις, Ερμούπολις"!

Το όνομα της Ερμούπολης ήχησε ξανά στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρους, έπειτα από 190 χρόνια.

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 190ης επετείου από την ονοματοδοσία της πόλεως (1826-2016), τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ επίσημη Δοξολογική Δέηση, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας, μίλησε ο Πρωθιερέας του Ναού, Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Συρίγος, ο οποίος με γλαφυρό λόγο, αναφέρθηκε στην άφιξη των προσφύγων στη Σύρο, την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως, του πρώτου Ορθοδόξου Ναού στην Ερμούπολη και τα θρησκευτικά κειμήλια που έφεραν από τις πατρίδες τους οι πρώτοι κάτοικοί της.

Στη συνέχεια, στο προαύλιο του Ναού παρουσιάστηκε αναπαράσταση των γεγονότων της 24ης Ιουνίου 1826, για τη συγκρότηση Δημογεροντίας και την ονομασία της νέας πόλεως, στην οποία συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, διαβάζοντας  την ομιλία του τότε Επισκόπου Μυρίνης Σωφρονίου, τοποτηρητή Άνδρου, που εποίμαινε και τη Σύρο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ο ιστορικός θηρεός της πόλεως, που κέντησε μετά την ονοματοδοσία της Ερμούπολης η εκ Χίου Ευδοξία Ρωξάνη. Ο θηρεός παραδόθηκε από τους Λουκά Ράλλη και Ζαννή Πετροκόκκινο στον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό.

Στο ρόλο του Λουκά Ράλλη ο Γιάννης Δεσύπρης, του Δρόσου Μανσόλα ο Παναγιώτης Κουλουμπής και του Ζαννή Πετροκόκκινου ο Γιώργος Σιγάλας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Τη Υπερμάχω», που έψαλλαν ομοθυμαδόν οι παριστάμενοι, υπό τις κωδωνοκρουσίες των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως και Αγίου Νικολάου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθος επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο μέσα από τη συγκινητική ομιλία του π. Εμμανουήλ, όσο και από το θεατρικό δρώμενο με τη σκηνοθετική υπογραφη του κ. Δεσύπρη, την μεγάλη ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το τριήμερο επετειακό αφιέρωμα ολοκληρώνεται απόψε στο Θέατρο Απόλλων με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιστορικό κ. Χρήστο Λούκο, ο οποίος θα αναφερθεί στη Γέννηση και Ανάπτυξη της Ερμούπολης.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στους Ερμουπολίτες λογοτέχνες Δ. Βικέλα, Εμμ. Ροΐδη, Γ. Σουρή, Ρίτα Μπούμη - Παππά και Μάνο Ελευθερίου, με ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από έργα των.

Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα των Κυκλάδων με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.