Μουσείο Κώστα Τσόκλη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

  • Τρίτη, 16 Μαΐου, 2017 - 06:21

Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, συμμετέχοντας για έβδομη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18η Μαϊου), σας καλεί σε μια ξενάγηση στη νέα έκθεση έργων του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο : “Η Θάλασσα όπως τη θυμάμαι”.

Φέτος, είναι μια σημαντική χρονιά για το Μουσείο μας, γιατί φιλοξενούνται δύο πολύ σημαντικά έργα, η “Μεγάλη Θαλασσογραφία” και το “Ουράνιο Τόξο”, με τα οποία
ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλλε της Βενετίας το 1986. Συγχρόνως παρουσιάζονται έργα της θεματικής της θάλασσας, που απασχολεί τον καλλιτέχνη από το 1979 έως σήμερα. Οι σχέσεις του με τη θάλασσα είναι περισσότερο πνευματικές. Δημιούργησε τη φανταστική πλευρά της θάλασσας, αλλά κι έτσι “όπως την είδε” κάποτε... ταξιδεύοντας. Μια θάλασσα από ατσάλι, μια θάλασσα καθρέφτη, μια θάλασσα μολυβένια.

Ο Κώστας Τσόκλης όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί τη δική του θάλασσα,
“...μια θάλασσα ανάλυσης πρώτα και μετά μια θάλασσα που ξανασυνθέτει τον εαυτό της”. Μέσα σε μια “ακατάσχετη γενναιοδωρία του γαλάζιου” και με το δικό του ιδιαίτερο Ποιητικό τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, ο Κώστας Τσόκλης, αυτή τη χρονιά προσπάθησε να φέρει, αυτή τη φορά, τη θάλασσα και μέσα στο Μουσείο στην Τήνο, δημιουργώντας  νέα και ξανασυνθέτοντας παλαιότερα έργα του, με χρώματα, νερό, καθρέφτες, πέτρες, με την “Κόκκινη βάρκα” κ.ά. Λέει χαρακτηριστικά:
“Προσπάθησα να μεταφέρω την πνευματική δόνηση που μου προκαλεί η θάλασσα.
Θέλησα να την κάνω άυλη και αιθέρια...να αντιδράσω με όλα τα μέσα: με χιούμορ, ευρήματα, ζωγραφικές αντανακλάσεις”.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ξεναγήσεις θα γίνονται το πρωί 10.00- 14.00 (για τα σχολεία) και 6-9μ.μ.

Το Μουσείο παραμένει ανοικτό για το κοινό από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 6-9μ.μ. Τρίτη κλειστά.