Συνέντευξη των Χάρη Βεκρή και Χρήστου Παρασκευόπουλου με αφορμή την μουσική εκδήλωση στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, η οποία θα κλείσει την “αυλαία” για το FORUM 20.21

Μουσικά η αποφώνηση...

  • Τετάρτη, 14 Ιουνίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 14 Ιουν. 2017 - 21:00

Με μία ξεχωριστή συναυλία στην οποία θα “πρωταγωνιστούν” οι ήχοι εκκλησιαστικού οργάνου και πνευστών μουσικών οργάνων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο επέλεξε το FORUM 20.21 να κλείσει την “αυλαία” της διαδρομής του, αφού εκλείπει πλέον, ο κύριος σκοπός της σύστασής του, που αφορούσε στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Ο σπουδαίος στόχος που είχε τεθεί προς κατάκτηση και είχε ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία της Σύρου ώστε να συνδράμει εθελοντικά στην προετοιμασία για τη σύνταξη και την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, εγκαταλείφθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθιστώντας επί της ουσίας το Φόρουμ χωρίς λόγο ύπαρξης, καθώς αποκλειστικό έργο του υπήρξε η δυναμική προετοιμασία για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του δε, που είχε τριετή θητεία με πρόεδρό του, τον Χάρη Βεκρή, αποφασίστηκε κατόπιν γενικής συνέλευσης των μελών του, η διάλυσή του, απόφαση που ελήφθη παράλληλα με την πρόταση πραγματοποίησης μίας μοναδικής συναυλίας για το φινάλε.

Ως εκ τούτου, αναφορικά με το ραντεβού μουσικής αποφώνησης... που επέλεξαν τα μέλη του FORUM 20.21 να ακολουθήσουν και έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” ο Χάρης Βεκρής καθώς και ο οργανίστας, Χρήστος Παρασκευόπουλος.

 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το FORUM 20.21;

Χ. Β.: Ακριβώς και μάλιστα με μουσική υπόκρουση από εκκλησιαστικό όργανο και χάλκινα πνευστά. Το FORUM 20.21, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δημιουργήθηκε με σκοπό την οργάνωση των εθελοντών και υποστηρικτών της υποψηφιότητας της Σύρου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή του νησιού μας αποφάσισε να μην υποβάλει ούτε καν φάκελο υποψηφιότητας, οπότε η όλη προσπάθεια ναυάγησε. Έτσι λοιπόν κι εμείς, στη Γενική μας Συνέλευση, αποφασίσαμε - με βαριά την καρδιά για να λέμε την αλήθεια - πως με τη λήξη της τριετούς θητείας του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβούλιου του Σωματείου μας, καλύτερα να προχωρήσουμε στη διάλυση του, αφού ο κύριος σκοπός της σύστασης του δεν υφίσταται πλέον.

 

Τι σας έκανε να προχωρήσετε στη διοργάνωση αυτής της συναυλίας;

Χ.Β.: Σκεφτήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσουμε τους φίλους και συνοδοιπόρους μας σε αυτή τη σύντομη εμφάνιση μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, δεν θα ήταν άλλος από μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη. Οι προηγούμενες ιδιαίτερα επιτυχημένες συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, μας οδήγησαν - σε συνεργασία με τον οργανίστα Χρήστο Παρασκευόπολο και με την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου – στη διοργάνωση μιας διαφορετικής και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συναυλίας με έργα για εκκλησιαστικό όργανο, τρομπέτα και τρομπόνι που είμαστε σίγουροι πως θα ενθουσιάσει όλους όσους θα ανηφορίσουν το Σάββατο στην Άνω Σύρο.

 

Brass in Church: Τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος της συναυλίας;

Χ. Π.: «Brass» είναι η ονομασία όλων μουσικών οργάνων του τύπου τρομπέτας, τρομπονιού, κόρνου, κορνέτας κ.α. Ο συνδυασμός αυτών των μουσικών οργάνων με το εκκλησιαστικό όργανο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, λόγω του ότι το θριαμβευτικό ηχόχρωμα των χάλκινων πνευστών συνδυάζεται κατάλληλα με το ηχόχρωμα του εκκλησιαστικού οργάνου και δίνει ένα πλούσιο άκουσμα μέσα στους χώρους που είναι τοποθετημένα τα εκκλησιαστικά όργανα (ναοί και αίθουσες συναυλιών). Είναι ιδιαίτερα αγαπητός συνδυασμός στην εποχή Baroque, από την οποία έχουν επιλεγεί και τα περισσότερα έργα της συναυλίας που θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο.

 

Τι το ιδιαίτερο έχει η συναυλία που θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο;

Χ.Π.: Το μουσικό σχήμα που έχει επιλεγεί για τη συναυλία αυτή δεν είναι εύκολο να το ακούσει κανείς στην Ελλάδα. Η τρομπέτα ηχεί σε υψηλή περιοχή τονικά, ενώ το τρομπόνι σε βαρύτονη. Από την άλλη, το εκκλησιαστικό όργανο με την κατάλληλη επιλογή των ρετζίστρο (δηλαδή των ηχοχρωμάτων του), δημιουργεί ένα ηχητικό φόντο για τα δύο αυτά όργανα, επενδύοντάς τα. Ο θριαμβευτικός ήχος των χάλκινων πνευστών δίνει στον ακροατή ένα συναίσθημα ενθουσιασμού, το οποίο αρκετοί συνθέτες προκάλεσαν μέσω των έργων τους. Τα έργα που έχουν επιλεγεί για τη συναυλία ανήκουν σε συνθέτες κυρίως της εποχής Baroque. Το εκκλησιαστικό όργανο αγαπήθηκε ιδιαίτερα εκείνη την εποχή από συνθέτες που έγραψαν έργα είτε για σολιστική χρήση, είτε σαν όργανο συνοδείας σε άλλα μουσικά όργανα.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου

Χ.Π.: Το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου είναι μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Αποτελεί δωρεά του Πάπα Λέοντος 13ου στον Καθεδρικό Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα το 1888. Το Όργανο αυτό ανήκε στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών έως το έτος 1951, όπου και αντικαταστάθηκε, τότε, από το Όργανο του Ιερού Καθολικού Ναού του Αγίου Ιωάννου, πρώην Καθεδρικού Ναού της Ρόδου. Ο Επίσκοπος Σύρου Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε κι έφερε στη Σύρο, το έτος 1951, το ιστορικό αυτό εκκλησιαστικό όργανο. Είναι το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που ηχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

 

 

Κλείνοντας, τι άλλες πληροφορίες θα είχατε να προσθέσετε για όσους σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τη συναυλία;

Χ.Β.: H είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη, έχει διάρκεια 55 λεπτά και ξεκινά στις 9.00 μ.μ., έτσι ώστε όσοι θέλουν να έρθουν στην Άνω Σύρο να μην ταλαιπωρηθούν από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή του Syros Triathlon. Παρόλα αυτά, για εκείνους που θα καταφέρουν να φτάσουν νωρίτερα, στην Κιουρά (πάνω τέρμα) από τις 8.00 μ.μ. θα τους περιμένουν οι Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου για να τους ξεναγήσουν στο μεσαιωνικό οικισμό και να τους οδηγήσουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο στην είσοδο του Σαν Τζώρτζη.