Αξιόλογα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πάρου

Στιγμές Πολιτισμού 2017

Μοναδικές μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και -ποτισμένες από τα έθιμα και τις κυκλαδίτικες παραδόσεις- στιγμές, θα βιώσει για ένα ακόμη καλοκαίρι το φιλότεχνο κοινό της Πάρου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιάννης Κότσιρας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις όπως «Πέτρες στις τσέπες του», «Κρητικός» και «Ο Φιλόσοφος Ξάνθος και ο Δούλος του Αισώπου» περιλαμβάνονται στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα της ΚΔΕΠΑΠ.

Συναυλίες

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η μουσική ομάδα «Rigas en Sample» που αποτελείται από Παριανούς μουσικούς, θα πραγματοποιήσει στο Λιμάνι της Νάουσας, στο Πίσω Λιβάδι, στην Αλυκή και στην Παροικία συναυλία με τον τίτλο «Μανώλης Χιώτης… Από το ρεμπέτικο στο swing». Η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Αστέριο Ρήγα.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου, το Πάρκο Πάρου υποδέχεται τους Richard Smith, Tico Pierhagen και Βασίλη Ρακόπουλο με τη συναυλία «Two to Tango».

«Σφίξε με κι ενωμένη τα χείλη ας μένουν» θα τραγουδήσουν ο Νικόλας Καραγκιαούρης και η Φωτεινή Αθανασάκη, οι οποίοι μαζί με τον πιανίστα Πάνο Λουμάκη θα παρουσιάσουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές Όπερας και Οπερέτας, στο Θέατρο Λευκών (28/7).

Οι κιθάρες του Ιάκωβου Κολανιάν και του Λάρυ Χάμετ ανταμώνουν στον αύλειο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο (2/8) και το επόμενο βράδυ, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και οι Ευγενείς Αλήτες του κάνουν “Restart” στο Πάρκο Πάρου.

Στις 5 Αυγούστου, το φιλόμουσο κοινό του νησιού θα απολαύσει στο Θέατρο Λευκών τον μουσικό Ανδρέα Χανιώτη, ο οποίος έχει εργαστεί ως δάσκαλος βιολιού σε πολλά ωδεία των Αθηνών και επαρχίας κι έχει δώσει και δίνει πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και Αγγλία. Στον ίδιο χώρο, θα εμφανιστούν τέσσερις ημέρες μετά η ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη και ο συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης. Το επόμενο βράδυ, η Σαβίνα Γιαννάτου με τη φωνή της και ο Κώστας Γρηγορέας με την κιθάρα του ταξιδεύουν το κοινό του Πάρκου Πάρου σε όμορφα μουσικά μονοπάτια. Την Παρασκευή 11/8 θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Λευκών συναυλία των Παναγιώτη Μάργαρη και Ανδριάννας Λυκουρέση, ενώ τις «Μούσες του Τσιτσάνη» θα παρουσιάσουν σε ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα στο Πάρκο Πάρου η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Ανατολή Μαργιόλα (16/8).

Μία από τις σημαντικότερες «στιγμές πολιτισμού» του φετινού καλοκαιριού θα είναι η συναυλία του Γιάννη Κότσιρα, το Σάββατο 19/8 στο Πάρκο Πάρου. Το βιβλίο του Αντώνη Αρκά «Πάρος – το λιμάνι των Αρκάδων» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Λευκών στις 25/8. Ακολουθεί μουσικό μέρος με τη Νένα Βενετσάνου και τον Νότη Μαυρουδή.

Θέατρο

Με την παιδική θεατρική παράσταση "Το Δέντρο της Γνώσης" επισκέπτεται το Πάρκο Πάρου η εταιρεία παραγωγής Εργοστάσιο Ονείρου(12/7). Το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Δημήτρη Πιέτρη. Στον ίδιο χώρο έρχεται και το κλασσικό, αγαπημένο παραμύθι «Ωραία Κοιμωμένη», του Θεάτρου Πόρτα για να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους θέαμα, διασκέδαση, αλλά και σύγχρονα μηνύματα. Ένα παιδικό έργο με συναρπαστική πλοκή, που μεταμορφώνεται ταυτόχρονα σε ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του μοναδικού, γνωστού συνθέτη Δημήτρη Μπουζάνη. Τo κείμενο υπογράφει και επιμελείται η Αγαθή Δημητρούκα (15/7). Στις 20 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Λευκών η θεατρική παράσταση «Γεώργιος Νέγρος - Ο Τίγρης του Αιγαίου», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Τ. Ρόμβου. Σκηνοθετεί ο Πάνος Κέκας.

Στο πλαίσιο του 3ου Θερινού Φεστιβάλ Θεάτρου στις Λεύκες, θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση: «Ο φιλόσοφος Ξάνθος και ο δούλος του Αισώπου» σε σκηνοθεσία Φαίδωνα Γεωργίτση (29/7). Το έργο είναι διασκευή από τον «Βίο του Αισώπου» του Βυζαντινού συγγραφέα Μάξιμου Πλανούδη. Ο Αίσωπος είναι ο Λαϊκός ήρωας που κατατροπώνει με το ευρηματικό πνεύμα του τους ισχυρούς. Διδάσκει την ανθρωπιά, την αγάπη για την ελευθερία, την αυτοθυσία, την ανιδιοτέλεια και την έγνοια για τους αδικημένους και τους ταπεινούς, αρετές που καθιστούν αυτόν τον δύσμορφο και αδικημένο από την φύση, πρότυπο εσωτερικής ομορφιάς.

Δύο ημέρες αργότερα, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας παρουσιάζει την κλασική κωμωδία «Τα κίτρινα Γάντια» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Φόρο τιμής στον εθνικό ποιητή μας Διονύσιο Σολωμό αποτελεί η θεατρική παράσταση «Ο Κρητικός» σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου – Σοφίας Καζαντζιάν (4/8).  Το έργο έκανε πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης και συνέχισε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Great Hall του Λονδίνου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο, στο Δηπεθε Κέρκυρας, στα Αισχύλεια και αλλού. Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου βραβεύτηκαν το 2016 από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού εκτός συνόρων με τις παραστάσεις τους για τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Γιάννη Ρίτσο.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Μάκης Παπαδημητρίου επισκέπτονται το Θέατρο Λευκών τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, έχοντας «πέτρες στις τσέπες τους». Το έργο της Μαρί Τζόουνς είναι μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή extras… δηλαδή κομπάρσοι… δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… και συμμετέχουν στην ταινία. Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ έρχεται σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, μέσα… μαζικής ενημέρωσης και μεταφοράς.

Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το κλασικό παραμύθι της Χιονάτης που θα αποδοθεί με κέφι μεράκι και πολλή μουσική. Η παιδική παράσταση «Η Χιονάτη και οι 7 Υπέροχοι Μουσικοί» σε σκηνοθεσία Γιώργου Γρηγοριάδη θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Τέλος, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος θα παρουσιάσουν την ανατρεπτική παράσταση «Αγαλματάκια Ακούνητα, Αμίλητα, Αγέλαστα» (21/8 στο Πάρκο Πάρου) υποσχόμενοι μια βραδιά γεμάτη μουσική και πολύ γέλιο. Δύο πολυδιάστατοι καλλιτέχνες, μοναδικοί ο καθένας στο είδος του, διαφορετικοί αλλά με κοινά χαρακτηριστικά το χιούμορ και την παιχνιδιάρικη διάθεση, σας ταξιδεύουν με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τη μουσική με την πρόζα και θα αλλάξει τον τρόπο διασκέδασης σας.

«Στο Φως»

Από το πολιτιστικό πρόγραμμα της Πάρου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιτυχημένες «Διαδρομές στη Μάρπησσα», το τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ, που επιστρέφει στις 25, 26 & 27 Αυγούστου. Ο άνθρωπος, ο τόπος και το εκτυφλωτικό φως των Κυκλάδων αποτελούν το θέμα της φετινής διοργάνωσης. Από το χάραμα στο δυνατό μεσημεριανό φως και από τα γλυκά χρώματα της δύσης στη νύχτα, μέσα από το πρίσμα των Διαδρομών στη Μάρπησσα, η ομάδα εθελοντών δημιουργεί θεματικούς σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εικαστικές εκθέσεις, που πλαισιώνονται από εργαστήρια, διαλέξεις, συναυλίες και παιχνίδια. Μία βιωματική εμπειρία που ξεδιπλώνει ένα καλειδοσκόπιο πολιτισμού και γνώσης.