Έναρξη του Akropoditi DanceFest 2017

Η Σύρος χορεύει για 5η χρονιά

Φωτό: Δημήτρης Βαμβακούσης

Με τη χορογραφική παρτιτούρα της Ίριδας Καραγιάν «Manual Solos» άνοιξε ο κύκλος παραστάσεων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο.

Το Akropoditi DanceFest 2017 θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου και σκοπό έχει να καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έναν τόπο συνάντησης και πολιτιστικής ανταλλαγής ανάμεσα σε καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς σύγχρονων ομάδων χορού και χοροθεάτρου.

Για μία ακόμη χρονιά, το Κέντρο Χορού, σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας και το Χοροθέατρο Ακροποδητί προσφέρουν στο κοινό δύο βδομάδες γεμάτες από εργαστήρια, παραστάσεις, βραδιές συναντήσεων, ανοιχτές παρουσιάσεις, διαλέξεις, και ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς.

Το «Manual Solos» με ερμηνεύτρια την Αμαλία Κοσμά παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί. Το έργο επαναδιαπραγματεύετηκε δύο ιστορικά έργα σόλο: το Wall-Floor Positions (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Bruce Nauman και το Water Motor (1979) της χορογράφου Trisha Brown. Στόχο είχε να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλλαγεί μαζί τους.

Την επόμενη ημέρα, ο Κωνσταντίνος Κρανιδιώτης και ο Jack Wignall συναντήθηκαν στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη για να παίξουν κουτό, να χορέψουν σε αρμονία και να επαναλάβουν ακούραστα συνδυασμούς με μεγάλη ακρίβεια. Το “Kill Your Habits” σε χορογραφία του Joshua Monten, στην οποία η κίνηση μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη και απαιτητική, παρέσυρε το κοινό της Ερμούπολης σ’ ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στον κόσμο του body percussion (κρουστά σώματος) με κατάληξη το υπερκινητικό χάος.