Διασκέδαση, ψυχαγωγία και πνευματική αναζήτηση στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα της Σίφνου

Σίφνος – Καλοκαίρι 2017

Μεστό και πολυσυλλεκτικό είναι και φέτος το πολιτιστικό πρόγραμμα της Σίφνου, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ποικίλες επιλογές για διασκέδαση, ψυχαγωγία και πνευματική αναζήτηση.

Το αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, ποιητή, στοχαστή και φιλόσοφο Νίκο Καζαντζάκη, το φωνητικό τρίο «1,2,3 Swing», η 11η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo, καθώς και οι συναυλίες της Άννας Μπαλάσκα, του Μανώλη Λιδάκη, της Φωτεινής Δάρρα, του Νότη Μαυρουδή και της Νένας Βενετσάνου είναι μερικά από τα «διαμάντια» του φετινού καλοκαιριού.

Η Παναγιά του Μπαλί ενώνει τη Σίφνο και την Κρήτη

Τα δύο αδέλφια απ' την Κρήτη και δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και μουσικών, ενώνονται, δημιουργούν και συμπράττουν με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Η πρωτότυπη μουσικοχορευτική παράσταση «Η Παναγία του Μπαλί ενώνει τη Σίφνο και την Κρήτη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στο Κτίριο Δραγάτση στον Αρτεμώνα.

Η κρητική λύρα, το βιολί της Σίφνου, οι επαναστατικοί χοροί της Κρήτης, η αιγαιοπελαγίτικη αρχοντιά των χορών της Σίφνου, οι μαντινάδες, οι χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί και οι μουσικοχορευτικές συμπράξεις επί σκηνής δημιουργούν ένα εκπληκτικό θέαμα.

Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη συγκίνηση στην οποία η Κρήτη και η Σίφνος ανταμώνουν χορευτικά και μουσικά δημιουργώντας μία μουσικοχορευτική πανδαισία.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, την Κυριακή 23 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» θα παρουσιαστούν τα βιβλία του Γιώργου Στασινάκη «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία» και της Μαρίας Πολενάκη «Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη».

Το βιβλίο του κ. Στασινάκη πραγματεύεται τη σχέση Καζαντζάκη – Ζορμπά, την ιστορία μιας αληθινής φιλίας. Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά).

Από την άλλη, στο αφήγημα της Μαρίας Πολενάκη (με καταγωγή από Σίφνο και Κρήτη), δύο συγγραφείς διαφορετικού μεγέθους και σε διαφορετικές εποχές, συναντώνται στη Σίφνο τη δεκαετία του ’40 για να μπορέσουμε πιο εύκολα, να γνωρίσουμε πώς ακριβώς εννοούσε το Θεό ο Καζαντζάκης, να συμφιλιωθούμε με τη μη ανάμειξη του Θεού στις ατέλειωτες συμφορές μας και να συγκλονιστούμε με τις απίστευτες, μαγικές ιδιότητες του αόρατου εαυτού μας.

Μια καθημερινή, ανθρώπινη, μυστηριώδης κωμωδία με την υπογραφή της Δήμητρας Παπαδήμα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 30 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Σίφνου. Στην παράσταση «Φίλησέ με σαν και πρώτα…», η οποία θα αγγίξει τους θεατές και τους παροτρύνει να διηγηθούν και οι ίδιοι τη δική τους αληθινή, τραγελαφική καθημερινότητα, πρωταγωνιστούν οι: Θωμαΐς Ανδρούτσου, Γιάννης Μποσταντζόγλου και Δήμητρα Παπαδήμα.

Κινηματογραφικές διοργανώσεις

«Άγκυρα» στη  Σίφνο θα ρίξει και φέτος το Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 26 μέχρι και τις 31 Ιουλίου, με ένα πρόγραμμα αποκλειστικά διαδοχικών προβολών, όπου το κοινό θα περιηγείται από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία. Θα παρουσιαστούν το διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά για Ελληνικές παραγωγές, το κλασικό διεθνές διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους, αλλά και ενδιαφέρουσες θεματικές όπως το διαγωνιστικό για ταινίες αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και κάποιες έξτρα- ιδιαίτερες προβολές- όπως ένα μικρό αφιέρωμα στον σύγχρονο Ισραηλινό κινηματογράφο. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου” στον Αρτεμώνα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το SIFESTIVAL θα στολίσει τους τοίχους εκκλησιών της Σίφνου, προβάλλοντας ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους πλούσιο και ποιοτικό, αλλά κυρίως για όλη την οικογένεια και προσβάσιμο σε κάθε θεατή. Το SIFESTIVAL, που έχει ήδη εξελιχθεί σ'ένα ετήσιο ραντεβού που δε θέλεις να χάσεις, απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, όπως επίσης και στους κατοίκους του νησιού. Το νεανικό κοινό βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των προβολών, ρουφώντας άπληστα τις προβαλλόμενες ταινίες. Η τοπική κοινότητα και οι οργανώσεις του νησιού υποδέχονται αυτήν την πρωτοβουλία με ενθουσιασμό και δείχνουν πόσο θέλουν να συνεχιστεί το φεστιβάλ. Αυτή τη χρονιά, την 1η και 2η Σεπτεμβρίου, το φεστιβάλ θα δείξει παραπάνω από 30 φιλμ μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων, στον τοίχο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα.

Μουσικές βραδιές

Εξίσου πλούσιο θα είναι και το πολιτιστικό πρόγραμμα του Αυγούστου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία βραδιά ρομαντικής μουσικής στο Κάστρο με το Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη και το Χρήστο Γρίμπα, καθώς και μία συναυλία με την Άννα Μπαλάσκα, χορηγία της οικογένειας Ν. Βερνίκου.

Στη συνέχεια, το νησί υποδέχεται τον Μανώλη Λιδάκη (3 Αυγούστου) στο Ε.Α.Κ.Ν. και τη Φωτεινή Δάρρα (7 Αυγούστου) στον Πλατύ Γιαλό. Θα ακολουθήσει μία μουσική παράσταση Nuevo guitar με τον Παναγιώτη Μάργαρη στις 9 Αυγούστου και μια οπτικοακουστική συναυλία με διασκευές 15 μεγάλων ποιητών και νέο υλικό με το Γιάννη Μαθέ και τους συνεργάτες του στο Βαθύ στις 10 Αυγούστου.

Τέλος, στις 20 Αυγούστου, ο Νότης Μαυρουδής, η Νένα Βενετσάνου και ο Γιώργος Τοσικιάν έρχονται στις Καμάρες με τη συναυλία «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα». Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνο με την πολύτιμη υποστήριξη του Οικολογικού Συλλόγου Καμαρών «Η Μερόπη»

Παράλληλες εκδηλώσεις

Μία αναδρομή στους ναυτικούς από το Πάνω Πετάλι, θα κάνουν στις 18 Αυγούστου ο Απόστολος Κόμης και ο Νίκος Λουκιανός θα κάνουν. Στην εκδήλωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Ιωάννη στο Πάνω Πετάλι συμμετέχει μουσικοχορευτική ομάδα του Π.Σ.Σ., που θα  ξεκινήσει με τραγούδια "του δρόμου" νωρίτερα από την Καταβατή και μέσα από τα γραφικά σοκάκια της Απολλωνίας θα κατευθυνθεί στο χώρο της εκδήλωσης.

Το επόμενο βράδυ, στην αυλή της εφημερίδας “Σίφνος” θα διεξαχθούν τα Γρυπάρεια 2017 με θέμα: «25 χρόνια Λογοτεχνικά Σαββατόβραδα».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Γιώργος Ν. Θεοδώρου θα πραγματοποιήσει ομιλία με το θέμα «350 χρόνια Άγιος Συμεών». Προλογίζει η Πρόεδρος της Αδελφότητας Σιφνίων "Άγιος Συμεών" κ. Μαργαρίτα Βασταρδή 

Τέλος, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου" θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου σε έργα Ρώσων συνθετών από τον  Christophe Deluze.