Η WWF Ελλάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης μαγειρεύουν έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας

Ο πλανήτης περνάει μέσα από το πιάτο μας

Το ταξίδι της WWF Ελλάς στον μαγικό κόσμο μιας διατροφής καλύτερης για εμάς και τον πλανήτη, ξεκίνησε χθες από το νησί της Σύρου, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της κινητής έκθεσης «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».

Πέντε διαδραστικά περίπτερα (κουζίνα, σούπερ μάρκετ, λαϊκή αγορά, ψαραγορά και τέλος, το σπιτικό πρωινό) περιμένουν και σήμερα το απόγευμα μικρούς και επισκέπτες της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης για να απαντήσουν μαζί σε ερωτήματα που ίσως να μην τα έχουν σκεφτεί ποτέ.

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για την υγεία μας και το περιβάλλον; Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν υγιέστερο πλανήτη; Μπορούμε όντως να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Πώς συνδέεται ένας ουρακοτάγκος με το παγωτό που τρώμε; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι;

Μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες γύρω από τη διατροφή και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της, οι επισκέπτες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η έκθεση στη Σύρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Ο χρυσός κανόνας της μεσογειακής διατροφής

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Υπεύθυνη του προγράμματος της WWF «Καλύτερη Ζωή» Βίκυ Μπαρμπόκα σημειώνει πως η έκθεση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να μάθουμε πώς μπορούμε να τρώμε πιο οικολογικά και πώς ο πλανήτης μας περνάει μέσα από το πιάτο μας και αντίστροφα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής , διασκεδάζοντας.

Η Βίκυ Μπαρμπόκα και ο Ντίνος Τσουκαλάς θα επισκεφτούν συνολικά 20 πόλεις, όπου θα μοιραστεί με τα παιδιά πολύτιμες γνώσεις  γύρω από την προστασία του πλανήτη και την υγεία των παιδιών.

Η εκστρατεία «Υγιή  Παιδιά, Υγιής Πλανήτης», υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Για μια καλύτερη ζωή

Σύμφωνα με την κ. Μπαρμπόκα, στόχος της WWF είναι η συνέργεια με ανθρώπους-κλειδιά και φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση. «Σε άλλους σταθμούς θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε περισσότερο με τις δημοτικές αρχές για το κομμάτι «Πράσινα κυλικεία- Πράσινες προμήθειες» για να ανοίξουμε πλέον έναν δίαυλο επικοινωνίας και με τους δήμους στο πώς να επιλέγουμε ακόμα και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» πράσινα προϊόντα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει δε, ότι η Οργάνωση ενδιαφέρεται να κρατήσει μία επαφή με τη σχολική κοινότητα. «Γενικά ως πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» θέλουμε πολύ τα παιδιά να το αποκτήσουν αυτό ως βίωμα από μικρά και όχι να αλλάξουν συνήθειες μεγαλώνοντας. Είναι πολύ πιο εύκολο σε ένα παιδί να δώσεις το ερέθισμα από μικρό να κρατήσει κάποια πράγματα, παρά να τον πείσεις ως ενήλικα πια να αλλάξει συνήθειες που δεν είναι περιβαλλοντικά ορθές», σημειώνει η κ. Μπαρμπόκα.

Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας, να συμβάλλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.wwf.gr/.

Η WWF Ελλάς, το προσωπικό και οι εθελοντές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης θα υποδεχτούν και σήμερα το κοινό από τις 18:00 έως τις 22:00.