Για 4η συνεχή χρονιά το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης εμπνέει δημιουργικότητα και βελτιώνει την πολιτιστική πραγματικότητα του νησιού

Προαγωγή πολιτισμού και διαφορετικότητας

Θεάματα υψηλής αισθητικής από την Ελλάδα και όχι μόνο, φιλοξενεί και φέτος το Φεστιβάλ Τεχνών του Santorini Arts Factory, επενδύοντας για τέταρτη συνεχή χρονιά στον πολιτισμό, την παιδεία και τον εναλλακτικό τουρισμό, με την πραγματοποίηση θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων και σεμιναρίων.

Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντριά του Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού, «ένα φεστιβάλ οφείλει να προάγει τον πολιτισμό, τη διαφορετικότητα, να οδηγεί σε διάλογο και να προσφέρει ευκαιρίες» τόσο για εκπαίδευση του κοινού, όσο και για ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών που προσφέρει η νησιωτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως η Σαντορίνη, στους επισκέπτες της.

«Πάνω σε αυτή την αρχή στήνουμε το πρόγραμμά μας, προσπαθώντας να εμπνεύσουμε δημιουργικότητα και να βελτιώσουμε την πολιτιστική πραγματικότητα του νησιού μας. Ας απολαύσουμε παρέα κι αυτό το καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ευγενείς… μελωδίες

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η νέα μπάντα του, οι «Ευγενείς Αλήτες» ξεδιπλώνουν την Παρασκευή 4 Αυγούστου την ευαισθησία και τα όνειρά τους , μέσα από αγαπημένα τραγούδια και νέους ήχους.

Στον ιστορικό και πνευματικό χώρο του SAF, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου του Αυγούστου, ένα μοναδικό μεταμεσονύχτιο Lunar Sadhana θα «βυθίσει σε ένα Sound Healing Circle με αναδυόμενους ήχους, συχνότητες και ουράνιες αρμονίες. Οι ήχοι του HangPan, των Θιβετάνικων Ηχογαβάθων, φωνητικών ragas και του Κοσμικού Ήχου του Sun Gong θα ευθυγραμμίσουν τις ψυχές και τα σώματά μας με τον κοσμικό παλμό δημιουργώντας έναν ατομικό μουσικό χώρο. Αυτή η ιδιαίτερη συναυλία θα ξεκλειδώσει τις πύλες της Sadhana και θα μας συνδέσει με τo δικό μας απέραντο άπειρο, σε μια μορφή σημαντικής προσωπικής βιωματικής εμπειρίας (07/08).

Υπέροχη… Medusa – από τη Σύρο με αγάπη

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις και τη sold out περιοδεία, η παράσταση που συγκίνησε εκατοντάδες θεατές, τo πολυβραβευμένο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» του Duncan Macmillan και του Johnny Donahoe, έρχεται στη Σαντορίνη, την Τρίτη 8 Αυγούστου. Το κείμενο έχουν προσαρμόσει ο Άρης Ασπρούλης και η Ιόλη Ανδρεάδη, η οποία σκηνοθετεί και επιμελείται την κίνηση. Ερμηνεύει η Μελίνα Θεοχαρίδου.

Η παράσταση Medusa” της Ομάδας Χοροθεάτρου «ακροποδητί», που το 2016 απέσπασε το Βραβείο Χορού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού παρουσιάζεται στις 9/8 με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Πρόκειται για μία σύλληψη και χορογραφία της Αγγελικής Σιγούρου με ερμηνευτές τους: Γιάννη Βρυζάκη, Όλγα Καλαντζή, Μαίρη Μαυρή, Θαλασσινή Νομικού, Νεκτάριο Παπαλεξίου, Βιβή Σκλιά, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου. Η μουσική είναι των Νίκου Κυπουργού και Γιάννη Βρυζάκη.

Εκρηκτικές μουσικές βραδιές

Με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι Opera Chaotique έχουν καταφέρει να χαρτογραφηθούν ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος. Το ιδιαίτερο αυτό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και την σαρωτική σκηνική παρουσία του και έρχεται στο Santorini Arts Factory την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» (12/8). Μία μουσική παράσταση, μια τραγουδαφήγηση, που πότισε με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση και συγκίνησε γενιές ανθρώπων. Η επαναστατική του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν.

Μία ξεχωριστή βραδιά με μάθημα τάνγκο και άρωμα Αργεντινής υπόσχονται οι «Evocaciόn» (15/08). Ένα ταξίδι αισθήσεων από τα μυστηριακά, σκοτεινά τάνγκο του Piazzolla μέχρι τα χαριτωμένα βαλς και τις σπιρτόζικες milongas της «Χρυσής εποχής». Ένας μουσικός “υπαινιγμός - evocaciόn” που θα χορεύεται για πάντα. Χορεύουν οι: Χριστίνα Σαρίογλου (Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο στην Ερμούπολη), Μαίρη Ζηλώτη, Χρήστος Μπακόπουλος, Rojer Ismael Zalazar.

Σεμινάρια αφήγησης και χορού              

Το παραμύθι “Το αστέρι του γίγαντα” γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο της δημιουργικής αφήγησης και της δομής της με εργαλεία τη φωνητική και τη μουσική τους έκφραση μέσα από το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» (16/08). H συγγραφέας του παραμυθιού, Μαριβίτα Γραμματικάκη, μέσα από μουσικά ερεθίσματα που βασίζονται στο σύστημα Orff, ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεκινήσουν τη αφήγηση μιας ηχο-ιστορίας χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και προσχολικής ηλικίας.

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Χορού για ενήλικες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες με δασκάλα τη Νατάσα Παπαμιχαήλ.

Το πιο μαγευτικό παραμύθι που... ακούσατε ποτέ

O Ζητιάνος και η Χρυσή Κλειδαρότρυπα”, το ομότιτλο παραμύθι της Μαριβίτας Γραμματικάκη, ζωντανεύει στη σκηνή του SAF, την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιοί, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Γεωργιάδου, τέσσερις μουσικοί με ενορχηστρωτή τον Γιώργο Περιστέρη, δίνουν πνοή σ’ ένα υπέροχο βιβλίο και παρουσιάζουν το πιο μαγευτικό παραμύθι που ακούσατε ποτέ. Ερμηνεύουν οι: Εβίτα Πετράκη (σοπράνο), Παναγιώτης Τερζάκης (μπάσος), Νίκος Παρασκευόπουλος, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Σταύρος Μαρκουλάκης, Τρύφων Μπάρκας και Ηλέκτρα Κομνηνίδου.

Τις Μούσες του Ρεμπέτικου θα τιμήσουν η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Ανατολή Μαργιόλα, ερμηνεύοντας τραγούδια της Μαρίκα Νίνου, της Σωτηρίας Μπέλλου, της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, της Χαρούλας Λαμπράκη, της Στέλλας Χασκίλ, της Καίτης Γκρέυ και άλλων, που δίπλα σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου κ.α στα πάλκα μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Ελλάδας άφησαν ταίχνη τους που ακόμα και σήμερα μένουν ανεξίτηλα για να τα ακολουθούμε και να τα τραγουδούμε (18/8).

Ατμοσφαιρικοί χρωματισμοί

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, μαντολίνα και κιθάρες θα γεμίσουν μαγευτικά τη νύχτα μας. Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «ΑΤΤΙΚΑ» έχει καθιερωθεί και πραγματεύεται μουσική πέντε αιώνων. Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το Ελληνικό Σχολείο της Ίμβρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Σαράγεβο, το Φεστιβάλ Μαντολινάτας Κεφαλονιάς.

Το επόμενο βράδυ, ο Πέτρος Κλαμπάνης, εμπνευσμένος από τις μέχρι τώρα ποικίλες εμπειρίες του στο μουσικό του ταξίδι, που απαρτίζεται από μεσογειακούς και βαλκανικούς παραδοσιακούς ήχους, “κλασικούς χρωματισμούς” αλλά και πινελιές από την ποικιλόμορφη τζαζ σκηνή της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις από το πρόσφατο προσωπικό άλμπουμ του «Chroma» μαζί με παλαιότερα κομμάτια και αγαπημένες μελωδίες.

Τέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί πλαισιώνουν τον Βασίλη Ρακόπουλο σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία, που βασίζεται σε παλαιότερες και νέες συνθέσεις του. Προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά τα μελωδικά και ρυθμικά ιδιώματα των Κυκλάδων και της ευρύτερης Μεσογείου και διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “ intuitive music" (24/8).

Η ιδέα της Aegean Jazz γεννήθηκε στον απόηχο των συναυλιών του M.Stockhausen και του Β.Ρακόπουλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2010 στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

«Ίων» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη

Τον «Ίωνα» του Ευριπίδη, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα σε σκηνοθεσία, μετάφραση και κίνηση της Ιόλης Ανδρεάδη θα παρακολουθήσει το κοινό του SAF από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου. «Καθώς δύει ο ήλιος, ο νεαρός Ίωνας -ο μετέπειτα γενάρχης των Ιώνων, των Αθηναίων- καταφτάνει στο μέσο της σκηνής. Είναι εξουθενωμένος και λαχανιασμένος, ενώ η Κρέουσα, η μητέρα του, παραμονεύει. Σταδιακά, ο ήρωας βρίσκει τα λογικά του και συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά σε κοινό, αποφασίζοντας να εξιστορίσει τα πάθη του. Παίζουν ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Δήμητρα Χατούπη. Συμμετέχει ζωντανά η μουσικός Αλίκη Μαρκαντωνάτου παίζοντας Αρχαία Ελληνική Λύρα.

Μεταξύ άλλων, στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης φιλοξενείται αυτό το καλοκαίρι και το Διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης «Orange Water 3» με τίτλο «Αντανακλάσεις Καταγωγής». Συμμετέχουν Ολλανδοί, αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικοί με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις. Επιμελείται ο Αποστόλης Ζολωτάκης.