Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό βιωματικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα»

Το φως έλουσε τη Μάρπησσα

  • Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:24

Φως πλημμύρισε για τρεις ημέρες ο παραδοσιακός οικισμός της Μάρπησσας στο νησί της Πάρου, όπου για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πολιτιστικό βιωματικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα».

Το διαδραστικό παιχνίδι «Με ταχύτητα φωτός», ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Δημοτικού, σήμανε την έναρξη του φετινού φεστιβάλ, την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Λίγο αργότερα, ο διακεκριμένος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Πλάτωνας Ριβέλλης έδωσε διάλεξη με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της φωτογραφίας», ενώ η βραδιά έκλεισε με την ατμοσφαιρική συναυλία «Eight Winds», του διεθνώς αναγνωρισμένου Σωκράτη Σινόπουλου.

«Πυγολαμπίδες» και μουσικές λάμψεις

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας και παραδοσιακών τεχνικών animation για εφήβους με τον εικαστικό Μπάμπη Αλεξιάδη, ενώ η Εύη Γεροκώστα αφηγήθηκε σε μικρούς και μεγάλους παραμύθια για πυγολαμπίδες. Στη συνέχεια, δύο άλογα με αναβάτες πέρασαν μπροστά από τα μάτια των έκπληκτων επισκεπτών, στο πλαίσιο της performance “ati or, a walk of shame” από τον καλλιτέχνη Αλέξη Φιδετζή, και λίγο αργότερα το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα σύνθετο θέαμα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νησί, προβολή projection mapping, ειδικά σχεδιασμένου από τον Σπύρο “s.bell” Κουδουνά για την πλατεία «Χριστού», σε συνδυασμό με δομημένο αυτοσχεδιασμό της Άννας Ανουσάκη, αποφοίτου της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης. Στον επίλογο της βραδιάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης καθήλωσε μικρούς και μεγάλους, που σιγοτραγούδησαν μαζί του μέχρι αργά το βράδυ.

Την τρίτη και τελευταία μέρα (Κυριακή 27 Αυγούστου) οι μικροί επισκέπτες υπό την καθοδήγηση της εικαστικού και παιδαγωγού τέχνης Έφης Φουρίκη, έψαξαν «Το γράμμα Φ που κρύφτηκε στο νησί», ενώ οι ενήλικες συμμετείχαν στο εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού με την τραγουδίστρια, συνθέτη και μουσικό Μάρθα Μαυροειδή. Το βράδυ, ξεκίνησε από τους Μύλους η καθιερωμένη πλέον τσαμπουνοπατινάδα, με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο, οι οποίοι με τσαμπούνες και τουμπάκια παρέσυραν επισκέπτες και κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Μάρπησσας, όπου πραγματοποιήθηκε το αυθεντικό νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού μέχρι τις πρωινές ώρες. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να απολαύσει για πρώτη φορά την έκθεση φωτογραφίας του Ζαχαρία Στέλλα που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και την ομαδική εικαστική έκθεση «Ο ήλιος απαγορεύεται να μπει μέσα» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, στην οποία συμμετείχαν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Χρύσα Βαλσαμάκη, Catriona Gallagher, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας και Αλέξης Φιδετζής.

Επιπλέον, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους τέσσερις θεματικούς σταθμούς ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκαν με οδηγό το Φως και ακολούθησαν νοητά τη διαδρομή μιας μέρας. Το φως του Αυγερινού, του Ήλιου, του Αποσπερίτη και του Φεγγαριού έλουσε τα στενά της Μάρπησσας και ανέδειξε κρυμμένες πτυχές της ζωής του νησιού γύρω από θέματα λαογραφίας, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, επιστήμης και τέχνης.

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από 5.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χρηστιάννα Πάπιτση, ο Έπαρχος Πάρου Αντιπάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς, ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Α. Μαρινόπουλος, πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου και εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων του νησιού.

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα», ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τη Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας, τον Δήμο Πάρου, την ΚΔΕΠΑΠ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στήριξαν το φεστιβάλ, και όλους όσους περπάτησαν για άλλη μία χρονιά μαζί μας, στη Μάρπησσα..