Προσπάθειες εκθεσιακής αναβάθμισης του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο

Μπήκε το πρώτο «λιθαράκι»

Ένα εντυπωσιακό αντίγραφο μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη διά χειρός του οργανοποιού Τάσου Κατσιφή, απέκτησε μόνιμη θέση στο Μουσείο του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, ανοίγοντας το δρόμο για τον σταδιακό εμπλουτισμό και κατ’ επέκταση, την εκθεσιακή αναβάθμισή του.

Το μουσικό αυτό όργανο, που αποτελεί το πρώτο μπουζούκι που εκτίθεται στο συγκεκριμένο χώρο, δωρήθηκε στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατά την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.

Ο Τάσος Κατσιφής, που έχει καταξιωθεί στον επαγγελματικό χώρο ως ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές μπουζουκιών στη χώρα μας, συμμετείχε στην ομαδική Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, που πραγματοποιήθηκε από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Στην έκθεση έλαβαν επίσης μέρος οι οργανοποιοί Νίκος Φρονιμόπουλος, Γιάννης Καρβούνης, Διονύσης Μάτσικας, Νίκος Παΐσιος, Γιάννης Τσουλόγιαννης και Αθανασία Μπόλια.

«Με αγάπη και σεβασμό για τον Μάρκο και τη Σύρα του»

Ο «σπόρος» για την κατασκευή ενός μπουζουκιού, παρόμοιου με αυτό του Μάρκου Βαμβακάρη, «φυτεύτηκε» στο μυαλό του κ. Κατσιφή το περασμένο καλοκαίρι. «Όταν επισκέφτηκα το Μουσείο του, διαπίστωσα ότι έλειπε ένα μουσικό όργανο, που να ανταποκρίνεται σε εκείνο που έπαιζε ο ίδιος. Ένιωσα λοιπόν την ανάγκη να το φτιάξω και θεώρησα πρέπον να το πραγματοποιήσω», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη». Ωστόσο, διευκρινίζει, ότι αυτό που κατασκεύασε δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου, ούτε αντικαθιστά την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του μπουζουκιού του Συριανού ρεμπέτη, αλλά πρόκειται για ένα μουσικό όργανο, δοσμένο με αγάπη και σεβασμό.

 

«Καλύφθηκε το κενό»

Για την επίτευξη του στόχου του, ο οργανοποιός παρατήρησε φωτογραφίες από το διαδίκτυο, αλλά και πελατών του, οι οποίοι είναι λάτρεις του Μάρκου Βαμβακάρη. Όπως εξηγεί, το αυθεντικό μπουζούκι βρίσκεται στα χέρια της οικογένειάς του και είναι δύσκολο να το πάρει κανείς και να το μελετήσει για να κατασκευάσει ένα ακριβές αντίγραφο. «Μπούσουλα» αποτέλεσε επίσης η φωτογραφία του συνθέτη στη συλλογή του Μουσείου, όπου φοράει φανελάκι και κρατάει ένα  μπουζούκι. «Επιθυμία μου ήταν να καλύψω αυτό το κενό και τώρα, εκτίθεται πλέον ένα όργανο».

Μέσω της δωρεάς του, ο κ. Κατσιφής δίνει το παράδειγμα και σε άλλους ανθρώπους, Συριανούς ή συλλέκτες, που έχουν στην κατοχή τους σχετικό υλικό και θα μπορούσαν να το παραχωρήσουν στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για τον εμπλουτισμό του Μουσείου. «Πιστεύω ότι θα ενδιαφερθούν κάποιοι να προσφέρουν είτε μια φωτογραφία, είτε έναν σπάνιο δίσκο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Όσο το θέμα βρίσκεται στην αφάνεια και δεν ασχολείται κανένας, παραμένει έτσι. Αν όμως λάβει δημοσιότητα και ζητηθούν αντικείμενα για τη διεύρυνση της συλλογής, ίσως υπάρξει αποτέλεσμα».

Εξηγεί μάλιστα πως, ο ίδιος κατασκεύασε και χάρισε το εν λόγω μπουζούκι, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. «Αν το είχα στο μαγαζί μου και το πούλαγα, θα έβγαζα 2 χιλιάδες. Εγώ όμως δεν το έδωσα, ούτε για δύο ευρώ. Το δώρισα με πολλή αγάπη και σεβασμό για το νησί και τη μεγάλη προσφορά του Μάρκου. Μακάρι να συνεχίσουν κι άλλοι να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις. Δεν μπορεί η από πάνω ταβέρνα να έχει τρία όργανα και στο Μουσείο να μην υπάρχει ούτε ένα μπουζούκι».

«Αν τρέξουμε λίγο, τα πράγματα διορθώνονται»

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του, ο κ. Κατσιφής έχει ασχοληθεί με την κατασκευή αντιγράφων μπουζουκιών και άλλων σημαντικών δημιουργών, τα οποία φυλάει στο αρχείο του. «Έχω κατασκευάσει αντίγραφο του Τσιτσάνη, ενώ αυτή την εποχή επισκευάζω όργανα του Μανώλη Χιώτη από την προσωπική συλλογή του γιου του, ο οποίος θεωρεί ότι είμαι ο ιδανικός άνθρωπος να τα συντηρήσω και να τα προστατεύσω. Με την άδειά του, έφτιαξα και ένα αντίγραφο για μένα».

Καταλήγοντας, ο γνωστός οργανοποιός εκφράζει τη χαρά και την τιμή που ένιωσε όταν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου τον προσκάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του. «Μου αρέσει το νησί και ο τρόπος με τον οποίο τιμά το ρεμπέτικο και το Μάρκο. Άργησε, αλλά αν τρέξουμε λίγο, τα πράγματα διορθώνονται. Εγώ θεώρησα ότι πρέπει να τρέξω και έτρεξα».

Ανοιχτή πρόσκληση σε συλλέκτες

Με τη σειρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Κατσιφή για την πολύτιμη προσφορά του στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και παράλληλα, καθιστά γνωστή την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος για τον εμπλουτισμό του. «Η συμβολή όλων όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αντικείμενα είναι πολύ σημαντική για το Μουσείο και την εκθεσιακή αναβάθμισή του» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, όποιος επιθυμεί να προσφέρει κάτι, μπορεί να απευθυνθεί στο Τμήμα Πολιτισμού. «Υπάρχει κόσμος που περιμένει να δει περισσότερα πράγματα στο Μουσείο και απογοητεύεται. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να μεγαλώσουμε τη συλλογή μας», προσθέτει η κ. Μενδρινού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μπουζούκι που κατασκεύασε ο κ. Κατσιφής μεταφέρθηκε στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη το περασμένο Σάββατο και προσεχώς θα τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη προκειμένου να αναδειχθεί.

Τέλος, στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα τεθεί προς συζήτηση η πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη χρηματοδότηση ψηφιακής εφαρμογής στο κομμάτι του πολιτισμού με στόχο τη δημιουργία μόνιμης ψηφιακής έκθεσης στην Άνω Σύρο με θέμα τον Μάρκο Βαμβακάρη.