Άκρως επιτυχημένη και η νέα διοργάνωση του Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

“Οικοδέσποινα” της παράδοσης η Σίφνος

Την τοπική κουλτούρα της γαστρονομίας των νησιών και όχι μόνον, που αποτελεί πλούσιο και σοβαρό κεφάλαιο για τον πολιτισμό της χώρας συνολικά, υποδέχθηκε αλλά και ανέδειξε ξανά η Σίφνος, ως οικοδέσποινα του σπουδαίου Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, που διήρκησε το τριήμερο 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου και υπήρξε άκρως επιτυχημένο.

Ιδιαιτέρως πολλές οι συμμετοχές σε αυτό, με τις αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων να συνδράμουν καταλυτικά στην ανοδική πορεία του, η οποία καταγράφεται χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και πιο έντονα. Η Σύρος στη φετινή διοργάνωση εκπροσωπήθηκε από τρεις συμμετοχές και ειδικότερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, τη “σοφία της παράδοσης” και τον Σύλλογο του Γαλησσά “Άγιος Στέφανος”.

 

Μικροί και μεγάλοι σπιρτόζοι “Τσελεμεντέδες” από όλες τις Κυκλάδες

Ειδικότερα, στη φετινή διοργάνωση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια κάθε νησί είχε το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες και επαγγελματίες σεφ, εκτέλεσαν ιδιαίτερες συνταγές, παρουσιάζοντάς τες στον κόσμο, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις νοστιμιές κάθε περιοχής.

Ξεχωριστή ενότητα σε όλη τη διαδρομή του Φεστιβάλ, η ειδικά διαμορφωμένη γωνία για τα μικρά και σπιρτόζικα “Τσελεμεντάκια”, που φορώντας τις ποδιές τους και τους μεγάλους μαγειρικούς σκούφους, επιδόθηκαν με κέφι και χαμόγελο σε διαγωνισμούς, προσαρμοσμένους πάντα στις δικές τους ανάγκες. Σημειώνεται πως, τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν ηλικίας 6 έως και 12 ετών, απολαμβάνοντας τα πειράγματα των επισκεπτών.

Αμέσως μετά την έναρξη του Φεστιβάλ καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι χορευτές, άδραξαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, με τους παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς να “αντηχούν” σε όλα τα νησιά. Η είσοδος στο Φεστιβάλ υπήρξε ελεύθερη για όλο το ενδιαφερόμενο κοινό, το οποίο και άδραξε την ευκαιρία να απολαύσει τη μεγάλη παραδοσιακή γιορτή των Κυκλάδων.

Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με ιδιαίτερο άρωμα...

Για ακόμη μία χρονιά τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, όσο και ο Δήμος Σίφνου αλλά και το σύνολο όσων στήριξαν τη διοργάνωση απέδειξαν πως, ο παλμός και η καρδιά της γαστρονομικής παράδοσης “χτυπά” στις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Σίφνο. Πέραν του κύριου προγράμματος του Φεστιβάλ, πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξε και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση εθίμων και τεχνών όπως η αγγειοπλαστική, η ψαθοπλεκτική αλλά και η τέλεση παραδοσιακού γάμου, ενώ έλαβε χώρα και ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετείχαν στο στενό του Αρτεμώνα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάχθηκε και η έκθεση λαογραφικού υλικού “Γιάννης Ατσόνιος” ενώ παρουσιάστηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής στο Δημοτικό Σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μαριάνθη Σίμου”. Το Φεστιβάλ και η κατηγορία των παράλληλων εκδηλώσεων εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο με τα “Θαλασσομαγειρέματα”, στο πλαίσιο των οποίων καθημερινά το πρωί δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε η επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και κερασμάτων. Η ανοδική πορεία του Φεστιβάλ πέραν της όποιας άλλης αναγνώρισης τυγχάνει, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως έχει βραβευθεί την περυσινή χρονιά με το Χρυσό Βραβείο “European Gastronomic Festival 2016”, με την απονομή να έγινε από την CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας).