50 χρόνια ανασκαφής στο Ακρωτήρι Θήρας

  • Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2017 - 7:27

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι Θήρας.  Η ανασκαφή του Ακρωτηρίου που ξεκίνησε από το Σπυρίδωνα Μαρινάτο πριν από πέντε δεκαετίες αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.  

Τα σπουδαία ευρήματα της ανασκαφής απετέλεσαν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού που έφταναν στην λαβωμένη από τον σεισμό του 1956 Σαντορίνη. Η σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη στην Σαντορίνη ξεκίνησε από την ανασκαφή και τα εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως από την δεκαετία του 1960 και μετά. Η σύγχρονη Σαντορίνη οφείλει πολλά στο Ακρωτήρι και τα τελευταία χρόνια οι πολίτες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι επιχειρήσεις στέκονται δίπλα του.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας,  ο Πολιτιστικός σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης», το  Santorini Arts Factory, το εστιατόριο Selene και το La Ponta, φυσικά και με την συναίνεση και τη παρουσία της Εταιρίας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, πήραμε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας ολοήμερης γιορτής για την ανασκαφή στο Ακρωτήρι.

Μιας γιορτής που θα ενώνει το παρόν με το παρελθόν, μέσα από τα σεμινάρια για τα παιδιά και τους γονείς, φωτογραφικές εκθέσεις και ομιλίες καθώς επίσης με φαγητό, κρασί, μουσική και λαχειοφόρο αγορά, με σκοπό τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν αποκλειστικά στο σωματείο για την στήριξη των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου.

Η «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας», το σωματείο που βασικό σκοπό έχει την με κάθε τρόπο στήριξη του έργου των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου, με πρόεδρό του τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή των Ανασκαφών κ. Χρίστο Ντούμα, προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα της κρίσης να εξασφαλίσει πόρους για την συνέχιση του έργου της συντήρησης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Επειδή το Ακρωτήρι εκτός από πολιτισμική κληρονομιά είναι και βασικός πυλώνας στήριξης του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης, ζητάμε τη στήριξη της εκδήλωσης από όλη την κοινωνία του νησιού, επιχειρηματική και μη.

Η είσοδος στους χώρους της εκδήλωσης θα είναι ελεύθερη και σας θέλουμε όλους κοντά μας.

Ετικέτες: