Η δημοσιογράφος Διονυσία Κωστή και η Συριανή σκηνογράφος Πηνελόπη Ασλάνογλου μας θυμίζουν τις ομορφότερες στιγμές του animasyros από το 2008 μέχρι σήμερα

Ωδή στην ελπίδα και τη Σύρα

Σ’ ένα μοναδικό «ταξίδι» στη μικρή, μα πολύχρωμη ιστορία του animasyros, που φέτος κλείνει 10 χρόνια δημιουργίας, συνεργασίας, συνεισφοράς, έμπνευσης και δράσης, προσκαλεί το κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου η επετειακή έκθεση «Α view to a thrill: 10 χρόνια ελπίδα», στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.

Φωτογραφίες, μπλουζάκια, banner, κονκάρδες, προγράμματα, τσάντες και πολλά ακόμα καλούδια, συνθέτουν ένα ξεχωριστό μωσαϊκό στιγμών και αναμνήσεων.

Τα βλέμματα μαγνητίζει το haute couture φόρεμα με πρωταγωνιστή τη μασκότ του φεστιβάλ, Ανιμασπύρο, ένα ευφάνταστο καλλιτεχνικό δημιούργημα που χαρακτηρίζει την έκθεση και να την εντάσσει στο όλο κόνσεπτ του animasyros.

Η έκθεση με την επιμέλεια της Αθηναίας δημοσιογράφου Διονυσίας Κωστή και της Συριανής σκηνογράφου Πηνελόπης Ασλάνογλου, είναι γεμάτη ιστορίες και ενθύμια από το animasyros 1.0, το 2008, τότε, που ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι στην πρωτεύουσα των  μέχρι σήμερα.

Μια μικρή πολύχρωμη «πατρίδα»

Το Animasyros, αποτελεί το στοίχημα μιας παρέας που ξεκίνησε ως ένα μπουτίκ φεστιβάλ στην όμορφη Ερμούπολη, το 2008 και κατέληξε αυτή τη στιγμή  να θεωρείται μια από τις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις με θέμα το animation στον κόσμο».

Οι χιλιάδες ταινίες που προβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν μόνο ο καμβάς για να «ζωγραφίσουν» πάνω του οι συριανοί μαθητές κάθε ηλικίας, τα πιτσιρίκια του Δημοτικού που σήμερα σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο, οι ανήσυχοι έφηβοι και οι φοιτητές που σήμερα είναι καθιερωμένοι επαγγελματίες στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, αλλά και οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες και ανιμέιτορ από την Ελλάδα, την Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη έως τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, από το Ιράν, το Ισραήλ και την Ινδία μέχρι την Αυστραλία που μοιράστηκαν με τους συντελεστές και ο κοινό τις πολύτιμες γνώσεις τους.

Στα δέκα χρόνια του animasyros, μάθαμε μαζί πώς να εκπαιδεύσουμε τον δράκο μας, χορέψαμε συρτάκι με τον Tintin και Βαλς με τον Μπασίρ, ενώ η Κοραλάιν, o Παρανόρμαν, τα Τερατοκουτάκια, ο Σρεκ, o Ρατατούης, ο Κιρίκου κι ο Kούμπο ήρθαν στην Ερμούπολη και μας «βοήθησαν» να βραβεύσουμε δεκάδες ταινίες νέων και παλιών δημιουργών.

Η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αμοιβαία αγάπη μεταξύ των κατοίκων της Σύρου, κάθε ηλικίας και του φεστιβάλ, που εξακολουθεί να προβάλει τα ιδεώδη του εθελοντισμού, της πολυπολιτισμικότητας, καθώς και τα ιδεώδη στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Στα περίεργα, μουδιασμένα χρόνια της κρίσης, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής, το animasyros κράτησε ψηλά τη σημαία της αισιοδοξίας, της δημιουργικής συνεργασίας και της ελπίδας που βλέπει μπροστά, αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες και τιμά την παράδοση, ρίχνει τα σύνορα και χτίζει γέφυρες μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, κλείνοντας το μάτι σε Δύση και Ανατολή.

Συνώνυμο του animation και της Σύρου

Η επετειακή έκθεση με τίτλο «A view to a thrill: 10 χρόνια ελπίδα» διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο ποσειδών» στο ισόγειο της επιβλητικής Έπαυλης Τσιροπινά, ενός ονειρικού χώρου σαν βγαλμένου από ταινία του Ιταλικού Νεορεαλισμού που η ομάδα του φεστιβάλ ερωτεύθηκε από την πρώτη ματιά.

Η ομάδα του animasyros περιμένει με ιδιαίτερη χαρά τους μαθητές του νησιού οι οποίοι, πιθανόν να εντοπίσουν και κάποια δική τους φωτογραφία από τα δεκάδες εργαστήρια τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ένεση αδρεναλίνης και αισιοδοξίας

Η συντονίστρια της έκθεσης Διονυσία Κωστή εντάχθηκε στην «οικογένεια» του φεστιβάλ το δεύτερο χρόνο ζωής του, αναλαμβάνοντας εθελοντικά χρέη βοηθού παραγωγής. Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», σημειώνει πως η γνωριμία της με το animasyros αποτέλεσε για την ίδια μια ένεση αδρεναλίνης και αισιοδοξίας σε μια δύσκολη προσωπική περίοδο. «Το 2009 δεν είχα δουλειά και ήρθα στη Σύρο για να βοηθήσω εθελοντικά στην παραγωγή, χωρίς να έχω την παραμικρή σχέση με το animation. Κι από κει που ήμουν άνεργη και στεναχωρημένη, βρέθηκα να είμαι εδώ και να ασχολούμαι με τη βουκαμβίλια με την οποία θα στόλιζα τον Απόλλωνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Πηνελόπη έχει το άγγιγμα του Μίδα»

Με αφορμή την προετοιμασία της επετειακής έκθεσης, η κ. Κωστή ένωσε τις δυνάμεις της με την Συριανή σκηνογράφο Πηνελόπη Ασλάνογλου, την οποία δε δίστασε να χαρακτηρίσει «θεά». «Γνωριστήκαμε μέσω του προέδρου του animasyros Βασίλη Καραμητσάνη, ο οποίος με ενημέρωσε τηλεφωνικά πως πρόκειται για «αστέρι» και τελικά, όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί, διαπίστωσα πως η Πηνελόπη έχει το άγγιγμα του Μίδα».

Καταλήγοντας, η δημοσιογράφος εξηγεί πως η συγκεκριμένη έκθεση έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για όλους εκείνους που πέρασαν από το φεστιβάλ και μεγάλωσαν μαζί του, διατηρώντας αναλλοίωτη στο χρόνο την παιδικότητα, αλλά και την όρεξη για δημιουργία.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη έναρξη του animasyros 10 θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:00, στο Θέατρο «Απόλλων» με ένα γκαλά όπερας από την «Εθνική Λυρική Σκηνή».

Ετικέτες: