Εμπλουτισμός του αρχείου του Θεάτρου Απόλλων με υλικό από παραστάσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Κομμάτια του πολιτιστικού παζλ της Σύρου

Τη δωρεά αντικειμένων ιδιαίτερης συναισθηματικής και πολιτιστικής αξίας προς το Θέατρο Απόλλων, με στόχο τη μελλοντική έκθεσή τους στους χώρους του ιστορικού κτιρίου της Ερμούπολης, αποδέχτηκε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Σημειώνεται ότι, με τη λήξη του 13ου Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Πίτερ Τιμπόρις παρέδωσε στο Θέατρο Απόλλων 14 κάδρα με αφίσες από την επιτυχημένη διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο νησί, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ειδικότερα, στην κατοχή του Θεάτρου βρίσκονται τα κάδρα από: 10 Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – Πρόγραμμα, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 11-22 Ιουλίου 2007, ΙΧ-International Festival of the Aegean 2013, Συναυλία κάτω από τ’ αστέρια, Σαλώμη – 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – Οι καλύτερες στιγμές, 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – 18 Ιουλίου Τσαϊκόφσκι, Ντβόρζακ, Μπραμς, 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – Μαντάμα Μπατερφλάι, 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου με υπογραφές, 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – Μαντάμα Μπατερφλάι με υπογραφή, Pan- European Philarmonia – Peter Tiboris, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – Greek Opera Studio και 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου.

Επιπλέον, ο Συριανός ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, προσέφερε στο Θέατρο Απόλλων μία ανθοστήλη εποχής και ένα κάδρο που έχει απονεμηθεί στην αδερφή του Αγγελική Ελευθερίου για τις Χρυσές Ψηφιακές και Φυσικές Πωλήσεις του διπλού CD με τίτλο «Συναντήσεις ΙΙ».  Η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά περιλαμβάνει σπουδαία έργα του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, σε ενορχηστρώσεις και μεταγραφές του Στέφανου Κορκολή και ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη. Αυτή η μοναδική και πολυτελής κασετίνα περιέχει, μεταξύ άλλων και το αριστουργηματικό έργο με τίτλο «Μικρή Σουίτα για Πιάνο» σε μία από τις σπάνιες ηχογραφήσεις του.

Στόχος η μελλοντική ανανέωση του Μουσείου

Τα αντικείμενα που απονεμήθηκαν στην Αγγελική Ελευθερίου αναμένεται να ενταχθούν άμεσα στη συλλογή του Μουσείου στο Θέατρο Απόλλων. Σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιδημάρχου, Θωμαής Μενδρινού, η ανανέωση και ο εμπλουτισμός της με αφίσες και λοιπά αναμνηστικά από παραστάσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν κατά το παρελθόν στο νησί, μαρτυρώντας ταυτόχρονα τη σχέση του με αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης, αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο του Τμήματος Πολιτισμού.

«Όλα αυτά φυλάσσονται στο αρχείο του θεάτρου, προκειμένου το υλικό του Μουσείο να αλλάζει και να ανανεώνεται κατά καιρούς» αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι τα αντικείμενα από ένα φεστιβάλ της Σύρου θα έχουν μεγαλύτερη αξία με το πέρασμα των ετών.

Η έκθεση αρχειακού υλικού από σημαντικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται επί σειρά ετών στο νησί θα δώσει τους επισκέπτες του την ευκαιρία να δουν και να ενώσουν τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου.

Για το λόγο αυτό, το Θέατρο Απόλλων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει συστηματικά την προσπάθεια συλλογής αφισών, προσκλήσεων και άλλων αντικειμένων από εκδηλώσεις που έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προκαλώντας το θαυμασμό τόσο των κατοίκων, όσο και των αναρίθμητων φίλων του νησιού.

«Αυτό είναι κάτι που κάνει ανελλιπώς ο κ. Ελευθερίου, δίνοντας και σε εμάς το παράδειγμα να διατηρήσουμε με κάποιον τρόπο ζωντανές τις αναμνήσεις από το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου», κατέληξε η κ. Μενδρινού.

Άγνωστη η «τύχη» των δωρεών

Το θέμα της αξιοποίησης του συνόλου των αντικειμένων, που δωρίζονται κατά καιρούς στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έθεσε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Φωτεινιάς. Το ερώτημά του, αφορούσε ειδικότερα στην πιθανή χρήση κάποιου δημοτικού χώρου για τη δημιουργία και λειτουργία μιας μόνιμης έκθεσης του πλούσιου υλικού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξης Αθανασίου κατέστησε γνωστές τις κινήσεις του Τμήματος Πολιτισμού και της αρμόδιας Αντιδημάρχου για το εν λόγω ζήτημα και πρότεινε στον κ. Φωτεινιά την υποβολή ανάλογου ερωτήματος σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.