Οι Κυκλάδες στους υπό ανάπτυξη προορισμούς της ταξιδιωτικής πλατφόρμας «YouGoCulture» του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικονικές ξεναγήσεις στον ελληνικό πολιτισμό

  • Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, 2017 - 06:16

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν εικονικά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Νάξου, της Πάρου, της Δήλου και της Μυκόνου θα έχουν μελλοντικά οι επισκέπτες της διαδικτυακής – διαδραστικής πλατφόρμας «YouGoCulture», που υλοποιείται από το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση κλασικών σπουδών κα γνώσεων γύρω από την αρχαιολογία, την πολιτιστική κληρονομιά και διαχείριση είναι να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού, αποφέροντας πολυδιάστατα οφέλη για την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και την ανάδειξη πολύτιμου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

Η ελληνική ταυτότητα στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο

Η δράση επιχειρεί να «γνωρίσει» την Ελλάδα στον πλανήτη με όχημα τα διακριτά χαρακτηριστικά που ο πολιτισμός της φέρει διαχρονικά, αλλά και την ξεχωριστή ταυτότητα που διαμορφώνεται συγχρονικά. Αξιοποιώντας το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα του ΕΚΠΑ, τους ανθρώπους του, αλλά και τη βαθιά γνώση που φέρουν σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, η ενέργεια εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πέραν του αμιγώς εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου.

Το όραμα των ανθρώπων και των συνεργατών του εν λόγω εγχειρήματος εκκινεί από την ανάγκη αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής περίπτωσης, ενώ εδράζεται στην εμπειρία και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης του ακαδημαϊκού προσωπικού που πλαισιώνει τη δράση.

Συνέργειες

Ως τέτοια έχει ήδη κατορθώσει να εξασφαλίσει τη συνέργεια αναγνωρισμένων οργανισμών, φορέων και ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους και σημαντικής προσφοράς στους εν λόγω τομείς, κατόπιν τιμητικής επιλογής της για ένταξη στο καινοτόμο πρόγραμμα crowdfunding, Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με στόχο τη συγκέντρωση πόρων από το πλήθος για την υλοποίηση «έργων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο ελληνισμός».

Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχει τύχει της αποδοχής και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, των ΟΤΑ και αναπτύσσεται υπό την εποπτεία και τη συμβουλευτική διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους

Το «YouGoCulture» είναι μια πλατφόρμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησε την αποστολή της τον Ιούνιο του 2017, αποτυπώνοντας τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Το περιεχόμενό της περιλαμβάνει πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό: φωτογραφίες, βίντεο με συνεντεύξεις εκπροσώπων τοπικών κοινωνιών που μοιράζονται τις ιστορίες τους και τη γνώση τους για την περιοχή τους, πανοράματα 360ᵒ και συνοδευτικά κείμενα στην αγγλική.

Στην πρώτη φάση (αυτοχρηματοδοτούμενη δράση) παρουσιάζονται από την Πελοπόννησο: η Αρχαία Μεσσήνη – Μεσσηνία, η Αρχαία Ολυμπία – Ηλεία, οι Μυκήνες – Ναύπλιο, η Επίδαυρος – Αργολίδα, ο Μυστράς – Μάνη & Σπάρτη και από την Αττική: η Αθήνα – Ιστορικό & Μητροπολιτικό Κέντρο, το Σούνιο – Λαύριο – Νοτιοανατολική Αττική, ο Μαραθώνας – Βορειοανατολική Αττική και η Ελευσίνα – Δυτική Αττική.

Δέσμευση του ιδρύματος αποτελεί η ανάδειξη του δίπτυχου πολιτιστικού αποθέματος – σύγχρονης ζωής σε όλη τη χώρα.

Οι προορισμοί, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στο επόμενο στάδιο με συμμετοχική χρηματοδότηση από το Act4Greece και ιδίους πόρους, είναι: η Κνωσός – Κρήτη (Φαιστός, Ελεύθερνα, Γόρτυνα), Δήλος – Κυκλάδες (Νάξος – Πάρος – Μύκονος) και οι Δελφοί (Στερεά Ελλάδα). Παράλληλα, θα εμπλουτιστούν με περαιτέρω υλικό η Αθήνα και η Αρχαία Μεσσήνη.

Οφέλη - Αποτελέσματα

Η πλατφόρμα αποτελεί μια προσπάθεια εξωστρεφούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού, τόσο για την ανάδειξη της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, όσο και για τη γνωριμία του διεθνούς κοινού με τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Μέσα από τις εφαρμογές της καθιστά εξαίρετα δείγματα της σπουδαίας ιστορίας και της μοναδικής πολιτισμικής άνθισης περιοχών της ελληνικής επικράτειας, κτήμα των απανταχού ενδιαφερόμενων, με μόνη προϋπόθεση τη χρήση του διαδικτύου. Προσδίδει υπόσταση σε μία ξεχωριστή, «εικονική ξενάγηση» (virtual tours) σε «γωνιές» της μακραίωνης ελληνικής και μεσογειακής κουλτούρας, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό απόθεμα μοναδικών προορισμών στην Ελλάδα.

Φορέας εικόνων, πληροφοριών, αλλά και εμπεριστατωμένης, ωστόσο ουσιαστικά εκλαϊκευμένης γνώσης, η πλατφόρμα αποτυπώνει σημεία οικουμενικού ενδιαφέροντος και προσφέρει πρόσβαση σε αυτά, γνωρίζοντας στην υφήλιο επιτεύγματα πολιτισμών που αποτέλεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου και των αξιών του. Αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους και εκμηδενίζει τις αποστάσεις είτε για μία αποκλειστικά online εκπαιδευτική-ψυχαγωγική περιήγηση ή στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης επίσκεψης. Εστιάζει τόσο στο παρελθόν ενός αξιοσημείωτου προορισμού, όσο στο παρόν του, πάντοτε μέσω ενός διαδραστικού και συναρπαστικού ψηφιακού ταξιδιού.

Σπάνιο μωσαϊκό εικόνων και γνώσης

Οι χρήστες της μπορούν να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς χώρους των αποτυπωμένων προορισμών και τα επιμέρους μνημεία τους ή σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, παρουσιάζονται πτυχές της σύγχρονης ζωής και επιμέρους προορισμοί που σχετίζονται με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, τον αθλητισμό, τη σύγχρονη παραγωγή, και την ψυχαγωγία. Στα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνοντα ακόμα ευρύτερες περιοχές (πόλεις, χωριά), σημεία περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και η γαστρονομία.

Σύμφωνα με την ομάδα του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, η δράση στηρίζεται στην Ελλάδα της γενναιοδωρίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει έμπρακτο παράδειγμα επανεκκίνησης ενάντια στη γενικευμένη κρίση. Στο πλευρό των παραγωγικών δυνάμεων, της νέας γενιάς και των τοπικών κοινωνιών, μαζί με την Ελλάδα της καινοτομίας και τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, του παραγωγικού τομέα και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, η πλατφόρμα YouGoCulture συνδράμει στην κοινή επιδίωξη, στην επίτευξη της προόδου και της ανάπτυξης τόσο σε εθνικό, όσο σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την αξιοποίηση συμβολικού κεφαλαίου και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την ανάδειξη και προβολή πολιτιστικού αγαθού και τουριστικού προϊόντος.