Η Γυάρος μέσα από συνθέσεις έμπειρων και νέων καλλιτεχνών

Εμπνεύσεις με μήνυμα

Ο «καρποί» των καλλιτεχνικών εργαστηρίων «Street Art, Origami και Γελοιογραφία», που διοργανώθηκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε., παρουσιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυκλάδες Life» με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων πάνω σχετικά με τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου μέσα από την ενασχόληση με τρεις διαφορετικές μορφές τέχνης.

Το πρόγραμμα «Κυκλάδες Life»: «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» επιχειρεί να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο τρόπο και μέσα από μια έντονα συμμετοχική διαδικασία, μια νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στη Γυάρο στοχεύοντας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Οι φορείς που αποτελούν την ομάδα του «Κυκλάδες Life» είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων A.E., το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το ιταλικό ερευνητικό ινστιτούτο Tethys, η ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς που είναι ο συντονιστής του Προγράμματος.

Τα 19 καλλιτεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν από έμπειρους καλλιτέχνες αλλά και τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα εκτίθενται έως και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017. Ένα εξ’ αυτών, απεικονίζει την αναπαράσταση τοιχογραφίας της Κνωσού με τα δελφίνια, από την ομάδα του Origami. Επιπλέον, παρουσιάζεται και ένα έργο, καρπός συνεργασίας και των τριών εργαστηρίων. Οι καλλιτέχνες του street art δημιούργησαν τη Γυάρο και τη θάλασσα, η ομάδα της Γελοιογραφίας έδωσε το στίγμα της με μία ατάκα και οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο origami έφτιαξαν τα ζώα.

Οι επισκέπτες της Αίθουσας Βάτη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ντοκιμαντέρ για τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου.