Ο Άη-Βασίλης έρχεται και στην Παιδική Βιβλιοθήκη πηγαίνει

Οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στα παιδιά

Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς φίλους της διοργανώνει τις Παρασκευές του Δεκεμβρίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, προετοιμάζοντας και φέτος το έδαφος για την πιο χαρούμενη γιορτή του έτους, τα Χριστούγεννα.

Στην προσπάθειά της να φέρει πιο κοντά το παιδικό κοινό του νησιού, η Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δραστηριότητες το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με τη βοήθεια και τη συμμετοχή εθελοντών που υποστηρίζουν το έργο της, καταθέτοντας νέες και πρωτότυπες ιδέες.

Οι Χριστουγεννιάτικες δράσεις της δομής με το σύνθημα «Άη-Βασίλης έρχεται, από πού κατεβαίνει, από της μάνας έρχεται και στη Βιβλιοθήκη πηγαίνει" φιλοξενούνται στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, που φέτος λειτουργεί κάθε Παρασκευή απόγευμα. Υλοποιούνται σε συνεργασία με εν ενεργεία και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, που προσφέρουν ανιδιοτελώς το χρόνο και τις γνώσεις τους.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το παραμύθι της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Τα Χριστούγεννα της νόνας Χελώνας» είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, διά στόματος της συντονίστριας της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης, Άννας Ρούσσου, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η νόνα Χελώνα, η οποία αφηγείται στα δέκα εγγονάκια της την περιπέτεια που έζησε η προ-προ-προγιαγιά της, όταν ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι για να δε τον νεογέννητο Χριστό, ακολουθώντας το μεγάλο αστέρι που έλαμπε στον ουρανό.

Οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα στις 17:00, με χριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά από 5 έως 7 ετών. Τη φαντασία και το ταλέντο τους θα ξεδιπλώσουν και οι μεγαλύτεροι επισκέπτες της Παιδικής Βιβλιοθήκης (8-11 ετών), αναλαμβάνοντας δράση στις 18:30.

Το «χαμένο αστέρι» θα αναζητήσουν παιδιά 6-12 ετών, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου μέσα από ένα πρωτότυπο κυνήγι χριστουγεννιάτικου θησαυρού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Την επόμενη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί νέο εργαστήρι χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά 8 – 12 ετών.

Οι δράσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου με Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, που θα διεξαχθούν από τις 11:00 έως τις 12:00 με τη συμμετοχή έξι εκπαιδευτών, πλαισιωμένων κι από άλλους εθελοντές. Στη δράση, που θα έχει μορφή γιορτής, μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 5-12 ετών.

Ακάθεκτη στο έργο της

Πέρα από τις δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνει και εκδηλώσεις για το ενήλικο κοινό της. Σήμερα στις 19:30, σε συνεργασία με τη Βαρδάκειο Σχολή Σύρου και τις Εκδόσεις "Ars Libri" παρουσιάζουν το Συλλογικό Βιβλίο Διηγημάτων «Συγγραφείς Εξ Αγχιστείας», που προέκυψε από τους τέσσερις κύκλους δημιουργικής γραφής που έγιναν στη Σύρο και την Αθήνα, με εισηγητή τον συγγραφέα Αντώνη Κρύσιλα.

Στην εκδήλωση θα διαβαστούν κείμενα από τους ίδιους τους δημιουργούς και θα ακολουθήσουν κεράσματα. Οι εκκολαπτόμενοι «Συγγραφείς Εξ’ αγχιστείας» είναι οι:  Πηνελόπη Τριάντου, Βασίλης Δούκας, Ειρήνη Χριστοφόρου, Αργυρώ Γιάνναρη, Λένα Ασμάνη, Γεωργία Βαρελά, Βαγγέλης Ντουρουντάκης, Γιάννης Παραδείσης, Γεράσιμος Σεραφειμίδης, Δημήτρης Γκόγκος, Πέρη Κώτσια, Ελένη Πελέκη, Γιάννης Σιδέρης, Αχιλλέας Τηλέγραφος, Έλενα Παπαγούνα, Σταυρούλα Τσουπράκου, Άννα Παπάζογλου, Μχάλης Κεραμιώτης, Νίκος Μινάρδος, Ζωή Βαφειάδου, Χρόνης Τσιριγώτης, Κατερίνα Πλαστουργού, Πετρίνα Ξανθάκη, Νάντια Βασιλείου, Λευτέρης Αποστόλου, Ζωή Κουβάτσου, Παναγιώτης Λίτσας, Ελένη Αποστόλου και Ελένη Συλιβάνη.