Επίσκεψη του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης στην εικαστική έκθεση «Η Σύρα κι εγώ»

«Παζλ» γνώσης και δημιουργίας

Ομοιότητες ανάμεσα στα «Γατο-Συριανό-Συργιανίσματά» τους και τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «Puzzle Installation & Collaborative Project», διέκριναν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση «Η Σύρα κι εγώ».

Η έκθεση περιλαμβάνεται στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και αποτελεί μία ακόμη συνεργασία της Στέγης με το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου και την υπεύθυνη Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου.

Τα πρωτότυπα και ευφάνταστα κομμάτια παζλ που δημιούργησαν τα παιδιά της Σύρου θα εκπροσωπήσουν μελλοντικά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στη Νέα Υόρκη, αποτελώντας κομμάτι μίας συνεχώς αναπτυσσόμενης ομαδικής έκθεσης, όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και παιδιά από διαφορετικές χώρες.

Σύνδεση με τις δράσεις του σχολείου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην έκθεση, τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου παρουσίασαν στην κ. Botsford τα «παζλ της Ειρήνης» που δημιούργησαν στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Προσεγγίζοντας την αξία της Ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγής και του «Όλοι μαζί», γονείς και παιδιά ζωγράφισαν κομμάτια παζλ και τα ένωσαν με τους δικούς τους πολλαπλούς τρόπους.

Σημειώνεται επίσης πως, από την προηγούμενη σχολική χρονιά, το σχολείο εκπονεί ένα καινοτόμο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και πρόγραμμα αγωγής υγείας στο νηπιαγωγείο τους με τίτλο "Γατο-Συριανό-Σιργιανίσματα". Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα παιδιά γνωρίζουν τη Σύρο, τα αξιοθέατά της, την ιστορία της και τις παραδόσεις της. Έτσι, η δράση του ΔΕΕΠΣ «Η Σύρα και εγώ» αποτέλεσε σημαντικό συνδετικό κρίκο με την ήδη ενδιαφέρουσα πορεία της σχολικής τους χρονιάς.

Υλοποίηση εικαστικού εργαστηρίου

Στο δεύτερο σκέλος της επίσκεψης τους τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση και έμαθαν πώς και γιατί δημιουργήθηκαν αυτά τα κομμάτια παζλ, που παρουσιάζονται έως και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, στην Αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδης» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Στη συνέχεια υλοποιήθηκε ένα εικαστικό εργαστήρι στον εκθεσιακό χώρο όπου τα παιδιά προσέγγισαν και επεξεργάστηκαν το θέμα της Σύρας, του τόπου τους, του περιβάλλοντος τους. Τα έργα που δημιούργησαν θα αποτελέσουν τα ίδια ένα κομμάτι παζλ που μαζί με τα αλλά θα σταλθεί για να εκτεθεί στη Νέα Υόρκη ως μέρος του Puzzle Installation & Collaborative Project.

«Είναι σημαντικό που εκπαιδευτικοί όπως η κ. Άννα-Μαρία Χατζηνικολάου και άλλοι στη Σύρο, οργανώνουν επισκέψεις και δράσεις που εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό υλικό των μαθητών τους. Το ΔΕΕΠΣ είναι εδώ να στηρίξει πρωτοβουλίες στα πλαίσια δράσεων με εικαστικό περιεχόμενο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Botsford-Βελισσαροπούλου.